Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin praktikes prosopikis endunamosisΌλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια δυναμική. Ούτε τις ίδιες δυνατότητες. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Αυτό είναι ότι μας κάνει διαφορετικούς, αυτό ορίζει την πολυχρωμία του πλανήτη, την πολυφωνία των απόψεων, την ποικιλία της οπτικής ακόμη και στα πιο απλά θέματα. Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να πλάθεται και να αναπροσαρμόζεται διαρκώς. Να μεγαλώνει και να αποκτά εμπειρία και μέσα από την εμπειρία του να γίνεται σοφότερος, ισχυρότερος και πιο ολοκληρωμένος.

Τελικά δυνατός γεννιέσαι ή γίνεσαι; Εγώ πάλι βλέπω τα πράγματα από άλλη οπτική. Αυτό που είσαι όταν γεννιέσαι είναι απλώς... ένα μωρό... Όλα τα άλλα προκύπτουν στην πορεία ανάλογα την οικογένεια, τον τρόπο που μεγαλώνεις, τις προσλαμβάνουσες που έχεις, τα βιώματα. Και μετά το πέρας της εφηβείας, είμαστε πλέον ένα άθροισμα όλων των παραπάνω, έχοντας μία δική μας (ή έτσι νομίζουμε) προσωπική γνώμη για το καλό και το κακό, για τα τρωτά και τα άτρωτα, για τα θέλω και τα δεν θέλω. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μία εικόνα για τον εαυτό μας. Και μέσα σε αυτή την εικόνα διαφαίνεται το αν είμαστε τελικά δυνατοί ή όχι.

Το ποιος είναι δυνατός ή αδύναμος και τι καθορίζεται ως δύναμη ή αδυναμία για τον Καθένα είναι υποκειμενικό. Δυνατός μπορεί να νοιώθει κάποιος που έχει πολλά χρήματα. Και αδύναμος κάποιος που δεν έχει. Η δύναμη – κακώς κατ΄εμέ – έχει ταυτιστεί με την οικονομική ρώμη. Μπορεί να ισχύει αλλά δεν είναι κανόνας. Σκεφτείτε αυτό: Πόσο δυνατός είναι ένας άνθρωπος όταν χάσει όλα του τα χρήματα; Ποιος είναι πιο δυνατός για να επιβιώσει τότε; Αυτός που τώρα καλείται να επιβιώσει με τρόπους που μέχρι χθές δεν γνώριζε ή αυτός που ποτέ δεν τα είχε και έχει χτίσει τη ζωή του πάνω σε αυτά τα θεμέλια; Η δύναμη είναι μία εσωτερική υπόθεση που δεν έχει να κάνει με το χρήμα. Είτε είσαι πλούσιος, είτε είσαι φτωχός, αν σου αφαιρέσουν το πορτοφόλι, αυτό που σου μένει για να επιβιώσεις είναι η δύναμη του χαρακτήρα σου και η δυναμική σου ως άνθρωπος. Και αυτό δεν είναι στην τσέπη σου, είναι μέσα σου. Και για να κλείσουμε: το χρήμα δεν είναι δύναμη. Ευκολία είναι.

Η δύναμη είναι σαν τον μυ. Θέλει εξάσκηση. Όσο πιο πολύ εξασκείς το μέσα σου, τόσο πιο δυνατός γίνεσαι. Κάθε φορά που βγαίνουμε μέσα από μία δύσκολη κατάσταση, παρατηρούμε ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί. Η δύναμη και εμπειρία πάνε παρέα. Όσες πιο πολλές οι εμπειρίες, τόσο περισσότερη η δύναμη. Πως μπορεί όμως ένας άνθρωπος ο οποίος για όποιο λόγο δεν αισθάνεται δυνατός ή ακόμη και ένας δυνατός άνθρωπος να εξασκηθεί προκειμένου να γίνει ακόμη δυνατότερος; Είναι κάτι τέτοιο δυνατό;
Φυσικά και είναι. Και δεν είναι και δύσκολο. Καθόλου. Απαιτεί έναν και μοναδικό συντελεστή, μία και μοναδική απόφαση. Την απόφαση ότι “θέλω να δυναμώσω”. Και όπως και τον μυ, ξεκινάμε σιγά σιγά να τον γυμνάζουμε και σε 6 μήνες ξαφνικά το αδύναμο χεράκι, έχει γίνει ένα καλοσχηματισμένο δυνατό μπράτσο. Κατά συνέπεια η προσωπική ενδυνάμωση δεν είναι μία ανέφικτη κατάσταση. Είναι απλώς μία συνθήκη που απαιτεί πρόγραμμα και χρόνο.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές για να βρεις αυτή που συνάδει περισσότερο με το δικό σου χαρακτήρα. Μάθε τους τρεις κανόνες που ακολουθούν και επίλεξε εσύ ποια ή ποιες είναι αυτές οι πρακτικές που σου ταιριάζουν. Και ξεκίνα σήμερα. Και δώσε χρόνο. Και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Και σύντομα.

Κανόνας 1: Βίδωσε στο μυαλό σου μια για πάντα ότι η προσωπική ενδυνάμωση είναι σαν μυ. Άρα χρειάζεσαι γυμναστική. Και η γυμναστική για να αποδώσει θέλει παλμό, συνέπεια και πρόγραμμα.

Κανόνας 2: Η δύναμη και εμπειρία πάνε παρέα. Άρα όσο περισσότερο εκθέτεις τον εαυτό του σε νέες εμπειρίες, τόσο περισσότερα ερεθίσματα θα λάβεις, τόσο περισσότερες εσωτερικές ζυμώσεις θα προκύψουν, συνεπώς τόσο περισσότερο ισχυρός (έμπειρος) γίνεσαι. Για να δυναμώσεις πρέπει να δράσεις!

Κανόνας 3: Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, (και το εννοώ). Υπάρχουν χιλιάδες άλλα όπως δεν θέλω, δεν μου αρέσει, κλπ. Αλλά “δεν μπορώ”, Δεν υπάρχει!


Πρακτική 1η: Περιόρισε την τηλεόραση. Βλέπε ντοκιμαντέρ, βλέπε ταινίες που θα σε κάνουν να περάσεις όμορφα και ανέξοδα, άκου μουσική, βλέπε Euronews για να κρατήσεις σε φόρμα τα αγγλικά σου (ή βάλε ελληνικούς υπότιτλους που παρέχονται αν δεν μιλάς αγγλικά) και χρησιμοποίησε το κανάλι αυτό για να ενημερώνεσαι μέσα από τις ειδήσεις που αφορούν σε ανάπτυξη, σε εκθέσεις, σε τέχνες, σε γράμματα.... Εκμεταλλεύσου αντίστοιχα κανάλια για να βλέπεις τον κόσμο που προχωρά. Και πίστεψέ με μόνο και μόνο αυτό είναι αρκετό για να νοιώσεις δυνατός και να νοιώσεις ύστερα από πολύ καιρό ότι γύρω μας τα πράγματα εξελίσσονται. Πάρε ιδέες και δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα σε μία ισχυρή δόση αισιοδοξίας. 10 λεπτά τίτλοι ειδήσεων στα γνωστά κανάλια είναι αρκετά για σου ρουφήξουν όλη σου την δύναμη.

Πρακτική 2: Κατά την περίοδο της αναζήτησης εργασίας ή της παρατεταμένης ανεργίας, η δύναμη που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει μέσα του είναι καθοριστική για την επίσπευση των διαδικασιών και την οικονομική του ανάκαμψη. Αλλά συνήθως σε αυτές τις περιόδους όση δύναμη και να έχουμε μέσα μας, φθίνει μέρα με τη μέρα και αυτό διότι η κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική “απόρριψη” που βιώνει ένας άνεργος έχει την ικανότητα να συρρικνώνει λίγο λίγο σε καθημερινό επίπεδο την αυτοεκτίμησή του. Και όσο η αυτοεκτίμηση συρρικνώνεται, τόσο συρρικνώνεται και η δύναμη. Και αυτό διότι ο κόσμος συνηθίζει να μπερδεύει την ανεργία με την απραγία. Όμως δεν είναι έτσι. Τα να είσαι άνεργος δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις ανενεργός. Το να είσαι ενεργός (ασχέτως αν εργάζεσαι επί πληρωμή ή όχι) είναι μία εξαιρετική άσκηση για να εξασκείς το μυ σου (τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου, την αυτοεκτίμησή σου, την προσωπικότητά σου τα πάντα σου!) Κατά την περίοδο της ανεργίας σου βρες να κάνεις πράγματα που θα σε κρατήσουν ενεργό και θα προσφέρουν εμπειρίες. Το είπαμε και πριν: η δύναμη τρέφεται από την εμπειρία.

  • Ξεκίνησε ένα blog.
  • Μελέτησε ένα θέμα και μοιράσου με τον κόσμο.
  • Δημιούργησε και επικοινώνησε μέσω των κοινωνικών δικτύων μία ενέργεια κοινού όφελους και αναζήτησε ανθρώπους σαν και εσένα για να την υποστηρίξουν.
  • Αν δεν μπορείς, εντάξου εσύ σε μία ενέργεια που μπορείς να βρεις μέσα στις σελίδες διαδικτυακών φίλων σου.
  • Δημιούργησε μία σελίδα ειδήσεων όπως εσύ θα ήθελες και αναπάραξε θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν. Μοιράσου τις με κόσμο που ενδιαφέρεται και αυτός να μαθαίνει για την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Πάρε όμορφα θέματα από κανάλια εξωτερικού, φτιάξε μία σελίδα στο facebook και μοίρασε την αισιοδοξία που ανακάλυψες με τον κόσμο γύρω σου.

Ότι και αν επιλέξεις να κάνεις, κάνε το με παλμό. Δώσε του οντότητα και υπόσταση μέσα από τη συνέπεια. Οι άνθρωποι που θα σε ακολουθήσουν θα σε κάνουν να νοιώσεις πιο δυνατός. Πιο υπεύθυνος. Και η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι μία σημαντική εμπειρία!

Πρακτική 3: Βασική άσκηση ενδυνάμωσης είναι η προσφορά προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Βρες ανθρώπους και προσέφερε τον εαυτό σου, τη γνώση σου, αυτό το ημιτελές που είσαι. Βγες από το τριπάκι “χρειάζομαι βοήθεια” και μπες στη διαδικασία να παρέχεις βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη από εσένα. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, θα σε κάνει να αντιληφθείς ότι τα δικά σου προβλήματα είναι ελαφρύτερα από κάποιων άλλων, θα σε κάνει να νοιώσεις όμορφα. Έχεις ένα πτυχίο; Ξέρεις αγγλικά; Έχεις σπουδάσει φιλολογία; Είσαι μαθηματικός; Μπορείς να βοηθήσεις ένα παιδί της πρώτης δημοτικού στην γραφή και στην ανάγνωση; Ψάξε και κάνε ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, αλλά οι γονείς τους δυστυχώς δεν έχουν τα χρήματα. Κάνε το για σένα. Αφιέρωσε 3-4 ώρες την εβδομάδα για να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη. Αυτό θα σου δώσει μία τεράστια εμπειρία, μία μοναδική χαρά, μία εσωτερική ικανοποίηση και θα γυαλίσει την σκονισμένη αυτοεκτίμησή σου. Γίνε η Lamborghini εκείνου που δεν έχει αμάξι και μετάφερε τον εκεί που πρέπει να πάει γρήγορα! Θυμήσου το αυτό!

Πρακτική 4: Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα; Δεν μαγειρεύεις; Α! Οκ! Ε τότε, τι καλό έχει φτιάξει η μαμά στο σπίτι για μεσημεριανό; Ότι και αν έχεις φτιάξει εσύ η οποιοσδήποτε άλλος στο σπίτι, χρησιμοποίησε το για την τόνωση της αυτοεκτίμησής σου μέσα από την δύναμη που σου παρέχει η προσφορά. Πριν ακόμη ξεκινήσεις το φαγητό σου πάρε ένα πλαστικό μπολ παγωτού από αυτά που σου έχουν ξεμείνει από το καλοκαίρι, ή ένα πλαστικό από το χθεσινό delivery και βάλε μία μερίδα φαγητό. Κλείσε το καπάκι και πάνω από αυτό βάλε 2-3 φέτες ψωμί, ένα φρούτο ή και όποια άλλη λιχουδιά επιθυμείς να μοιραστείς με κάποιον. Τώρα άνοιξε το συρτάρι και βγάλε μία σακούλα του supermarket (ιδανική σακούλα είναι η λευκή πλαστική της μαναβικής αλλά ΟΚ, κάθε σακούλα μπορεί να κάνει τη δουλειά). Αν είναι σακούλα με στάμπα, γύρισε την ανάποδα να μην φαίνεται η φίρμα και με έναν χοντρό μαρκαδόρο γράψε με μεγάλα και χοντρά γράμματα “Καθαρό φαγητό” και από κάτω με μικρότερα γράψε την ημερομηνία. Βάλε στη σακούλα το πακέτο που έχεις δημιουργήσει και κλείσε την κάνοντάς την κόμπο. Κατέβασε την σακούλα σου με το κέρασμά σου στο δρόμο και τοποθέτησε την σε ένα μέρος που μπορεί κάποιος να την δει. Πχ, κρέμασε την σε ένα στύλο σήμανσης, ή σε μία πόρτα, ή σε ένα πεζούλι, ή όπου πιστεύεις ότι μπορείς να την ακουμπήσεις ώστε α) να την δει κάποιος που έχει ανάγκη φαγητού β) να μην πάνε γατάκια να την σκίσουν και να την φάνε (πιο κάτω θα μιλήσουμε και για τα πεινασμένα γατάκια). Ανέβα σπίτι σου και απόλαυσε το φαγητό σου. Την ίδια στιγμή που εσύ θα τρως, κάποιος θα έχει ανακαλύψει το ανιδιοτελές δώρο σου και θα πηγαίνει και αυτός χαρούμενος στο σπίτι του για να απολαύσει το κέρασμα που απλόχερα του πρόσφερες. Η προσφορά είναι δύναμη, τα είπαμε αυτά. Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς!

Πρακτική 5: Γίνε προστάτης ενός αδέσποτου της γειτονιάς σου. Σκυλάκι ή γατάκι δεν έχει σημασία. Βάλε στο πρόγραμμά σου 5 λεπτά ώστε μία φορά την ημέρα να αφήνεις λίγο φαγητό και λίγο νερό στη γωνία του σπιτιού. Δεν έχει σημασία ποιο ζωντανό θα πάει να το φάει. Σημασία έχει ότι κάποιος άνθρωπος (εσύ) είναι τόσο δυνατός ώστε να σκεφτεί και να προσφέρει σε αυτό το αδύναμο ζωντανό.

Πρακτική 6: Κάνε εθελοντισμό. Βρες έναν από τους δεκάδες οργανισμούς που έχει ανάγκη από ανθρώπους της συνεισφοράς. Και δήλωσε την διαθεσιμότητά σου για κάποιες ώρες την εβδομάδα. Και πήγαινε μαζί τους και βοήθησε το έργο τους. Και μέσα από την βοήθεια αυτή λάβε εμπειρία που θα σε κάνει ισχυρότερο, σοφότερο και καλύτερο.

Πρακτική 7: Ξεκίνησε να γράφεις ένα βιβλίο. Μυθιστόρημα ή ότι άλλο νομίζεις. Φτιάξε το σκαρίφημα μίας απλής ιστορίας και άρχισε να την χτίζεις με δικές σου εμπειρίες και προσλαμβάνουσες. Χρησιμοποίησε ιστορίες και περιστατικά φίλων και φτιάξε μία καθημερινή ιστορία. Σε όσες σελίδες μπορείς. Δεν έχει σημασία αν είναι 10 σελίδες ή 100. Σημασία έχει να κρατήσεις το μυαλό σου σε εγρήγορση. Θυμήσου: άνεργος είπαμε όχι ανενεργός. Μπορεί να μην βρεις εκδοτικό οίκο να στην εκδώσει (αν και ποτέ δεν ξέρεις) αλλά σίγουρα τελειώνοντας την ιστορία σου θα έχεις κάτι να μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Μέσα σε αυτή την περίοδο ανεργίας εσύ θα έχεις δημιουργήσει κάτι που μπορεί να προσφέρει σε κάποιους την απόλαυση της ανάγνωσης. Λίγο το έχεις αυτό;

Πρακτική 8: Ψάξε και βρες δωρεάν σεμινάρια στο YouTube πάνω σε θέματα που σε ενδιαφέρουν. Επαγγελματικά, κοινωνική ή προσωπικά. Πίστεψέ με αυτός ο ιντερνετικός θησαυρός είναι τόσος πολύς και πολλές φορές τόσο όμορφος που μπορείς κάθε λεπτό που περνάει να προσθέτεις γνώση και να γίνεσαι δυνατότερος και σοφότερος. Ψάξε να βρεις βιντεάκια TED_X. Αν δεν τα ξέρεις, δεν θα σου πω τι είναι για να μην σου χαλάσω την έκπληξη. Θα σου πω μόνον αυτό: Θα σε μαγέψουν και θα ανοίξουν μέσα στο μυαλό σου ένα νέο, τεράστιο και υπερλαμπρό παράθυρο!

Λοιπόν, ισχυρός ή ανίσχυρος; Δυνατός ή αδύναμος; Όπως συμβαίνει πάντα γύρω μας η επιλογή είναι θέμα προσωπικής απόφασης. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν υπάρχουν δεν μπορώ. Επίλεξε εσύ ποιος είναι ο τρόπος που συνάδει με την προσωπικότητά σου προκειμένου να γυμνάσεις τους μυς της ψυχικής σου δύναμης. Και αν δεν είναι κάποιος από τους παραπάνω, θα είναι κάποιος άλλος... Αν ψάξεις θα τον βρεις...


Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Εμπορικός Διευθυντής YubotoLtd.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn