Δωρεάν Μετακίνηση Ανέργων στα ΜΜΜ του ΟΑΣΑ.

Rejoin.gr - Ανταλλαγές Άρθρα

Στο Σκόρο στα Εξάρχεια ψωνίζεις ρούχα χωρίς να πληρώνεις

 

skorosΠολλές όμορφες νέες ιδέες έχουν γεννηθεί στα Εξάρχεια.

Μία από αυτές έχει ήδη μεγαλώσει, αφού μετράει περίπου έξι χρόνια ζωής. Στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με την Ερεσσού, μια από τις συλλογικότητες της περιοχής, αποφάσισε να αντισταθεί στον καταναλωτισμό, πείθοντάς μας έτσι ότι στις ντουλάπες μας πρέπει να υπάρχει μόνο ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Σκόρος άνοιξε τις πόρτες του σε όσους ήθελαν να δωρίσουν ρούχα και αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια. Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξουν για τους ίδιους ό,τι χρειάζονται, υπό τη διαδικασία της άτυπης ανταλλαγής. Με τον καιρό έγινε σημείο αναφοράς για κάποιους συνειδητοποιημένους καταναλωτές, για άπορους, οικονομικούς μετανάστες ή ακόμη και για εκείνους που θέλουν να ανανεώνουν συχνά-πυκνά την γκαρνταρόμπα τους με vintage κομμάτια και μάλιστα δωρέαν.

 

Κάθε Παρασκευή έχει βάρδια εκεί η κυρία Βάντα, μια κομψή συνταξιούχος της Ολυμπιακής. Η ίδια εξηγεί στην Popaganda γιατί το εγχείρημα «ψωνίζω χωρίς να πληρώνω», όσο περίεργο και αν ακούγεται, αποφέρει αποτελέσματα που εξυπηρετούν και τους μεν και τους δε. «Είναι απλό αυτό που συμβαίνει εδώ. Μπορείς να φέρεις αντικείμενα ή ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια, αρκεί να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, και στην συνέχεια μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις, χωρίς αυτά τα δύο να είναι αλληλένδετα. Μπορείς δηλαδή μόνο να πάρεις ή μόνο να φέρεις. Ό,τι θέλει ο καθένας.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι μπορεί κανείς να πάρει μέχρι τρία κομμάτια, γιατί στο παρελθόν είδαμε ότι κάποιοι έπαιρναν ρούχα από εμάς για να τα πουλήσουν. Όταν ξεκινήσαμε, θέλαμε να αλλάξουμε τη λογική σε σχέση με τον καταναλωτισμό και γι’ αυτό δεν απευθυνόμαστε στους φτωχούς αλλά σε αυτούς που έχουν αγοραστική δύναμη και επιλέγουν να μην καταναλώνουν με αυτόν τον γελοίο και κατευθυνόμενο τρόπο. Αυτό δηλαδή που κάνουμε εδώ δεν έχει καμία σχέση με φιλανθρωπία. Ξεκίνησε ως μια αντικαταναλωτική προσπάθεια. Το σλόγκαν μας είναι “Κριτική στην Κατανάλωση”. Θελήσαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον άκρατο Καπιταλισμό που καταστρέφει την φύση, τις συνειδήσεις και τους μικρούς επαγγελματίες. Άμεσα, πρακτικά και αποτελεσματικά».

Κοιτώντας τριγύρω, εντόπισα με μια γρήγορη ματιά ρούχα, παπούτσια, πιτζάμες, παιδικά παιχνίδια, ένα μπιμπελό-μπανάνα, βιβλία κάθε λογής, ξεχασμένα CD με σουρεαλιστικά εξώφυλλα (Λένα Παπαδοπούλου ή Ricky Martin), ενδιαφέροντα βινύλια, DVD, πολλές κάλτσες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Εξάλλου ο χώρος είναι ανοιχτός για οτιδήποτε, αρκεί να χωράει μέσα! Δίπλα μου, δύο όμορφα κορίτσια όχι πάνω από 16 ετών έψαχναν τι θα φορέσουν το βράδυ και ένας γλυκύτατος παππούς δώριζε δύο πουκάμισά του φωνάζοντας με υπερηφάνεια ότι μόλις τα είχε σιδερώσει.

Ωστόσο ο στόχος του Σκόρου μου φάνηκε λίγο ριψοκίνδυνος στη σκέψη ότι μπορεί εύκολα να παραποιηθεί η έννοια του από τους «πελάτες» που βρίσκουν ευκαιρία για δωρεάν κατανάλωση. Η κυρία Βάντα με επιβεβαίωσε: «Νομίζω ότι αποτύχαμε παταγωδώς σε αυτό. Όταν άνοιξε ο χώρος, καταλάβαμε ότι δώσαμε μια εύκολη διέξοδο για να ελαφρύνει κανείς την συνείδησή του. Ερχόταν κόσμος που μας έφερνε όλη του την ντουλάπα και δεν έπαιρνε τίποτα. Ένιωθαν απλά ότι κάνουν την φιλανθρωπία τους.

Τους φαινόταν εξωφρενικό να πάρουν κάτι που έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποιος άλλος. Αφήναν τα παλιά τους ρούχα εδώ και πήγαιναν να ψωνίσουν καινούργια. Δηλαδή πετυχαίναμε το αντίθετο από αυτό που θέλαμε. Στη συνέχεια η κρίση έφερε στο χώρο αυτούς που δεν μπορούσαν πια να καταναλώνουν αλλά και οικονομικούς μετανάστες που έβρισκαν εδώ μια όαση. Έπαιρναν βιβλία και σάκες για τα παιδιά τους, ρούχα, παιχνιδάκια και πράγματα για το σπίτι που τους ήταν απαραίτητα. Και παρ’ ότι όπως είπα δεν είμαστε φιλανθρωπικό σωματείο, επιτρέψαμε να συμβεί αυτό γιατί υπήρχε ανάγκη. Παράλληλα κάναμε και πολλές δράσεις, όπως μαθήματα ραπτικής, αγωγής του λόγου, ξένων γλωσσών, μεταποιήσεων και άλλα. Όλα δωρεάν. Το αστείο βέβαια είναι ότι πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος, σαν να έχουμε κανονικό μαγαζί. Τα μοναδικά μας κέρδη είναι μέσα σε ένα κουτί που γράφει “παρακαλώ ενισχύστε μας” και σπανίως έχει πάνω από 8 ή 10 ευρώ ημερησίως. Από αυτά πληρώνεται το ενοίκιο και η ΔΕΗ».

Ο μύθος λοιπόν των Εξαρχείων με τους δραστήριους κατοίκους, τις οργανωμένες δράσεις, τις πρωτοβουλίες και την ατάκα: «θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας», φαίνεται ότι δεν είναι απλά μύθος. Δράσεις όπως αυτή ξεπετάγονται παντού στην πόλη και ζητούν υποστήριξη ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη. «Αυτό που ξέρω είναι ότι οι συλλογικότητες των Εξαρχείων είναι πραγματικότητα. Υπάρχουν και προσπαθούν όσο πουθενά αλλού. Γίνονται παρόμοιες δράσεις στο Κουκάκι, την Ακαδημία Πλάτωνος και αλλού, αλλά τα Εξάρχεια διατηρούν τα πρωτεία. Βέβαια η συλλογικότητα είναι όπως κάθε ομάδα. Συσπειρώνονται αρχικά πολλά μέλη και στη συνέχεια μένουν οι μισοί και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακόμη λιγότεροι. Πολλοί έρχονται για την πλάκα τους. Μην το βλέπετε δηλαδή σαν κάτι πολύ μαχητικό. Δεν είναι. Μπορεί όμως να γίνει. Στα Εξάρχεια, στα πλαίσια της γειτονιάς, έχουμε πετύχει πολλά με τέτοιες δράσεις. Αν είμαστε οργανωμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Σκόρος, Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού, Εξάρχεια.

Καθημερινές: 18:00-21:00 / Σάββατο: 12:00-15:00 

Του Τάσου Μπιμπισίδη

Πηγή: propaganda.gr

http://popaganda.gr#sthash.DKaQV9Wi.dpuf

 

Ανταλλαγές, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.

antallages-allhleggya-koinonia«Σκόρος», Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσού, Εξάρχεια (τηλ. 6985868544). Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00 και κάθε Σάββατο 11.00-14.30.
Εδώ ανταλλάσσονται τα πάντα, από ρούχα, βιβλία, κουζινικά είδη και λοιπά αντικείμενα μέχρι προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών (π.χ. μαθήματα αγγλικών, καθάρισμα σπιτιού, κούρεμα).

Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων στα Χανιά Κρήτης
Βρίσκεται στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή 1, δίπλα στο στάδιο), και λειτουργεί σχεδόν κάθε Κυριακή, κάθε μήνα, από τις 11.00 έως τις 16.00 (αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο www.diktyoantallagonxanion.gr)
Ανταλλαγή προϊόντων (τροφίμων, ειδών ρουχισμού και διάφορων άλλων αντικειμένων) αλλά και υπηρεσιών με το εναλλακτικό νόμισμα της Μονάδας.

Χαριστικό Παζάρι από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου,
Καστρινογιαννάκη 9, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου (ακριβώς απέναντι από το Ιατρείο). Τηλ. 697 7750433. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 – 21:00, Τρίτη 10:30 – 12:30

Αντικείμενα όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κ.α. διατίθενται δωρεάν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ο κάθε ένας μπορεί να αφήσει εκεί πράγματα που δεν χρησιμοποιεί πια και είναι σε αρκετά καλή κατάσταση προκειμένου να διανύσουν έναν δεύτερο κύκλο ζωής στα χέρια κάποιου που τα χρειάζεται πραγματικά.

Swap not Shop, πρόκειται για μία ανεξάρτητη, ανοιχτή, μη κερδοσκοπική, αντι-καταναλωτική –και αντικαταθλιπτική όπως λέει στο κείμενο υποδοχής του Facebook- δράση, η οποία με μότο «το σκουπίδι ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» διοργανώνει πάρτι ανταλλαγής ρούχων σε διάφορα γνωστά σημεία της πόλης. Πάρτε, λοιπόν, τα παλιά σας ρούχα και ακολουθήστε τους! (αφού κάνετε like στην σελίδα της ομάδας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τα επικείμενα SwapnotShopParties).

Tutorpool, είναι ένα δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την Παιδεία, το οποίο δημιουργήθηκε από πρώην μαθητές που μεταδίδουν την γνώση στους σημερινούς. Στο www.tutorpool.gr θα βρείτε αγγελίες από εθελοντές καθηγητές που έχουν δεσμευτεί για δωρεάν διάθεση της γνώσης και του χρόνου τους. Συνεπώς, απευθύνεται σε γονείς και μαθητές που πραγματικά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερα μαθήματα αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν. Εννοείται ότι αφορά ενδιαφερόμενους γονείς/μαθητές αλλά και εθελοντές καθηγητές από όλη την Ελλάδα.

Ηλιοχώρος, είναιΔικτυακό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες προσφορές υπηρεσιών, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, θεραπευτικό σιάτσου, ρεφλεξολογία, ενώ το κάθε μέλος που προσφέρει κάτι μπορεί να αναφέρει και τι ζητά, όπως π.χ. βάψιμο σπιτιού, φιλοξενία εκτός Αθηνών, περιποίηση νυχιών. Προσφορά υλικών αγαθών

Give the Kids, πρόκειται για μία ομάδα γονιών που αναλαμβάνει να συγκεντρώσει για να χαρίσει ρούχα και παπούτσια σε μωρά και παιδάκια έως 5 ετών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν τέτοια είδη των δικών τους παιδιών, σε καλή κατάσταση, κλεισμένα στις ντουλάπες τους και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Στο www.givethekids.gr μπορείτε να δείτε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα (σε ποιες οικογένειες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς έχουν δοθεί πράγματα). Πότε; Η επόμενη συνάντηση του GivetheKids θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2011, στις 17.00, στη σχολή “AthensYoga”, Λουίζης Ριανκούρ 65-67, Αμπελόκηποι (ημιώροφος - 40μέτρα από το σταθμό Πανόρμου). Ρούχα, παπούτσια, παιχνιδάκια και βιβλία που δεν χρειάζεστε μπορείτε να τα δώσετε για μικρά παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Bookcrossing, γράφεσαι στην σχετική ομάδα, καταχωρείς το βιβλίο που θα ήθελες να χαρίσεις σε οποιονδήποτε και το αφήνεις σε κάποιον δημόσιο χώρο (ή το δίνεις σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή secondhand βιβλιοπωλείο). Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε κάποιο από τα αμέτρητα βιβλία που χαρίζονται καθημερινά.

Ανταλλακτική οικονομία, στην ιστοσελίδα Ανταλλακτική Οικονομία έχετε την δυνατότητα να ανταλλάξετε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Ενδεικτικά, ο καθένας μπορεί να καταχωρίσει με αγγελία όσα χαρίζει (π.χ. ένα ψυγείο και ένα πλυντήριο) ή και όσα ζητά (π.χ. ένα λάπτοπ) και παράλληλα να αναζητήσει τι από αυτά μπορεί να προσφέρεται δωρεάν. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης συγκεντρωμένους διάφορους διαγωνισμούς που γίνονται για δώρα ταξίδια και προσκλήσεις, ενώ εκεί ανακοινώνονται συνεχώς όλα τα επικείμενα

Παντοπωλείο Lacandona Άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας (Ηπίτου 4, Σύνταγμα) με σκοπό να ενισχύσει το κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου. Έτσι, το παντοπωλείο υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο κατάστημα. Τα ελληνικά προϊόντα (παξιμάδια, μπαχαρικά, μαρμελάδες, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π.) φτάνουν εκεί κατευθείαν από τους παραγωγούς, οπότε αποδυναμώνεται ο ρόλος των μεσαζόντων. Τα υπόλοιπα προϊόντα (καφές, τσάι, μπαχαρικά) προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας και το κατάστημα τα προμηθεύεται από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ElPuente και Συν-Αλλοις. Εννοείται πως η σχέση ποιότητας τιμής είναι εξαιρετική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.