Δωρεάν Μετακίνηση Ανέργων στα ΜΜΜ του ΟΑΣΑ.

Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

Επιχειρηματική αποτυχία! Και λοιπόν;

rejoin fail

Κάποτε ρώτησαν τον Thomas Edison πώς αισθάνεται έπειτα από 10.000 αποτυχημένες προσπάθειες να κάνει τον γλόμπο φωτός να ανάψει. Εκείνος αποκρίθηκε πως ανακάλυψε 10.000 τρόπους με τους οποίους δεν ανάβει ο γλόμπος.
Τι σημαίνει «αποτυχία»; Ποιος θεωρείται αποτυχημένος; Διδάσκει κάτι η αποτυχία ή όχι; Και πόσο απέχει από την επιτυχία;

 Η ιστορία έχει στο ενεργητικό της πολλά πρόσωπα τα οποία είτε θεωρήθηκαν «αποτυχημένα» στον χώρο τους είτε μέσω μίας «αποτυχίας» διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα. Ο απολυμένος από την ίδια του την εταιρία Steve Jobs, ο αδύναμος μαθησιακά Albert Einstein, ακόμα και ο πεπεισμένος πως βρήκε την Ινδία Χριστόφορος Κολόμβος.

Πολλά ρητά έχουν ειπωθεί για την αποτυχία. Ένα από αυτά θέλει την αποτυχία να είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την επιτυχία. Σωστό ίσως υπό μία έννοια. Πάντοτε, όταν γίνεται αρχή για κάτι, δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα. Ακαδημαϊκά ίσως ναι. Μπορεί να έχεις ακόμα και το τεχνικό υπόβαθρο ή εν γένει το know how, όμως πάντα η πράξη κρύβει απρόοπτα και εκπλήξεις. Σημασία έχει να το τολμήσεις. «Fortuna favet fortibus», όπως έλεγαν και οι Λατίνοι.

 Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο επιχειρηματίας υπολογίζει (και θα πρέπει να υπολογίζει) πάντα το ενδεχόμενο αποτυχίας και μάλιστα είναι χαρακτη- ριστικό πως 9 στις 10 νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Κανένας όμως δεν ξεκινά να ανεβαίνει μία σκάλα για να μην ανέβει όροφο. Σαφώς υπάρχει ο φόβος για αποτυχία, όμως υπερέχει η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών οι οποίες προέρχονται από τη δραστηριοποίηση. Δεν έχει σημασία πώς και πότε θα ξεκινήσεις, απλώς ξεκίνα.

 Και ας μην ξεχνάμε πως σημασία δεν έχει πάντα ο προορισμός, άλλα η ίδια η διαδρομή. Και ειδικά ένας επιχειρηματίας γνωρίζει πως μια απόσταση μεταξύ Α και Β δεν είναι πάντα ευθεία. Αντιθέτως διέπεται από σκαμπανεβάσματα και απρόοπτα. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ουσία όμως βρίσκεται στη στάση ζωής και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι στην αποτυχία με την πεποίθηση ότι όλα, ατομικά και περιβαλλοντικά, αλλάζουν και μεταβάλλονται. Συνεπώς η αποτυχία επαναπροσδι- ορίζει τους σκοπούς του ίδιου του επιχειρηματία. Μέσα από λάθη και δοκιμές το άτομο χαράσσει την πορεία του και βελτιώνεται. Πολλές φορές μάλιστα η αποτυχία είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης της θέλησης του επιχειρηματία να πάει παραπέρα και να πετύχει παρά τις ενάντιες συνθήκες. Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, για παράδειγμα, είχε χαρακτηριστεί ως μη έχων φαντασία στην αρχή της καριέρας του. Όλοι γνωρίζουμε την εξέλιξη.

 Το αρνητικό είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στιγματισμός με την αποτυχία. Για κάποιον που απέτυχε οι ευκαιρίες επανόρθωσης είναι λίγες, διότι τις περισσότερες φορές ούτε αναγνωρίζονται τα αίτια αυτής της αποτυχίας ούτε μελετώνται οι επικρατούσες συνθήκες. Εκ διαμέτρου αντίθετα κινείται το Ισραήλ. Αν αποτύχει η επιχείρηση μία φορά, στηρίζεται και δεύτερη και τρίτη, ίσως και τέταρτη. Σίγουρα λοιπόν το κοινωνικό περιβάλλον είναι αυτό που διαμορφώνει την αντίληψη περί αποτυχίας και την επαναπροσδιορίζει πολλές φορές.

 Στη χώρα μας όμως δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές πως σε ένα πρώτο επίπεδο η αποτυχία δεν ταυτίζεται με την αστοχία. Η μη εκπλήρωση του επιθυμητού στόχου εξαρτάται από πολλές παρα- μέτρους. Η μη ύπαρξη όμως στόχου καθιστά εκ των προτέρων κάθε επόμενη κίνηση αποτυχημένη.

 Ως αποτέλεσμα επιχειρηματίες που απέτυχαν σε βάση καιροσκοπισμού εξισώνονται με εκείνους που επένδυσαν στο έργο τους και η αποτυχία προήλθε από ενδεχομένως στρατηγικούς ή/και απρόβλεπτους παράγοντες και η οποία τελικά προσθέτει αξία.

 Τελικά αποτυχία και δράση πάνε μαζί. Συνηθίζεται να λέγεται πως μόνο όποιος δεν πράττει δεν αποτυγ- χάνει. Μέσα από τον δρόμο όμως αυτό αποκτάται γνώση και στο τέλος πραγματικά επιτυχημένος είναι εκείνος που μπορεί και αφουγκράζεται την αποτυχία και μαθαίνει από αυτήν. Όπως λέει και η λαϊκή ρήση «κάν’ το με πάθος κι ας είναι λάθος»,


Ιωάννης Αναστασίου,
Συντάκτης, citycampus.gr

Πώς να ανοίξεις μία επιχείρηση μετά το πανεπιστήμιο

rejoin young

Έχοντας πετύχει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη σχολή επιλογής τους, αυτό που βασανίζει τους φοιτητές είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ανάλογα με τον κλάδο της επιστήμης που διάλεξαν να ακολουθήσουν ψάχνουν να βρουν εργασία, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τις οικονομικές, και όχι μόνο, συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, καθώς και τις προοπτικές της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

 Δεν είναι λοιπόν λίγοι οι νέοι οι οποίοι έχουν ως όραμα να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, κάτι που φαντάζει ως η καλύτερη λύση, μιας και οι περισσότεροι απόφοιτοι στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας. Παρόλα αυτά ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί δύσκολη υπόθεση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ορισμένες παραμέτρους ώστε να μπορέσουν να τα καταφέρουν. Αρχικά το πιο σημαντικό για μία πετυχημένη επιχείρηση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγαπά το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί και να απολαμβάνει αυτό που κάνει. Με τον τρόπο αυτό θα δώσει στον εαυτό του κάτι που θα τον βγάλει νικητή.

 Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ κ.ά.) από τα οποία έχουν αποφοιτήσει οι ενδιαφερόμενοι. Πολλοί είναι οι καθηγητές, καθώς και τα προγράμματα, επιδοτούμενα από το κράτος, που βοηθούν τους ενδιαφερομένους στα πρώτα τους βήματα. Καλό θα ήταν να ψάξουν και να ενημερωθούν σχετικά από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 Στα αρχικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ο οποίος θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός πλάνου εργασίας. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει αποφασίσει για το αντικείμενο της επιχείρησής του, να έχει σκεφτεί βασικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, το χρηματικό ποσό αλλά και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν για τη δημιουργία των προϊόντων του ή το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε η επιχείρησή του να αποδειχθεί επικερδής.

 Εν συνεχεία πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του, να έχει κάνει αυτοκριτική και, γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, να νιώσει έτοιμος να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης και να επιτύχει έτσι τους στόχους του. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να είναι δυναμικός, πεισματάρης, δημιουργικός, εφευρετικός, ριψοκίνδυνος και φυσικά όχι αγχώδης.

 Εξίσου σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μίας επιχείρησης αποτελεί και η έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, με άτομα πετυχημένα τα οποία έχουν βρεθεί στη
θέση του. Με τον τρόπο αυτό θα ανταλλάξει απόψεις, θα πάρει γνώμες και θα έρθει σε επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα και ίσως έτσι αποκτήσει και κάποιο μέντορα, που θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα χρήσιμος για την αρχή της καριέρας του. Τέλος, όσον αφορά στην εξέλιξη της επιχείρησης, το μάρκετινγκ αποτελεί το σημαντικότερο μέσο. Πέραν των κλασικών τρόπων διαφήμισης (εφημερίδες, περιοδικά κτλ.), κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να δοκιμάσει λίγο πιο σύνθετους τρόπους μάρκετινγκ.

 Για παράδειγμα, η διοργάνωση ενός διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου το έπαθλο θα είναι κάποιο προϊόν ή υπηρεσία της εταιρίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να πετύχει αυτό το είδος μάρκετινγκ. Παρόλα αυτά, όσο πιο καινοτόμες οι ιδέες, τόσο πιο γρήγορα θα εξαπλωθεί η φήμη της επιχείρησης.


Δώρα Παπαϊωάννου,
Συντάκτρια, citycampus.gr

Πώς να οργανώσεις τον χρόνο σου

oin pws na

Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με υποχρεώσεις, καθήκοντα και προθεσμίες που λήγουν και αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε  τον ελεύθερο χρόνο μας για να ανταποκριθούμε όπως αρμόζει. Ωστόσο υπάρχει λύση και δεν είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ό,τι μας ενδιαφέρει. Η λύση ακούει στο όνομα «προγραμματισμός» και μάλιστα «σωστός προγραμματισμός». Αν λοιπόν βρίσκεσαι πολύ συχνά σε κατάσταση πανικού και νιώθεις ότι ο ελεύθερος χρόνος σου διαρκώς εξανεμίζεται, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.


Βρες την αιτία του προβλήματος
Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να οργανώσεις τον χρόνο σου; Μήπως αυτά που αναλαμβάνεις να διεκπεραιώσεις δεν σε γεμίζουν; Μήπως έχεις βαρεθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια; Μήπως ακόμα υπερφορτώνεσαι με υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορείς να ανταποκριθείς ή αναλώνεις τον χρόνο σου κάνοντας άχρηστα πράγματα; Για να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, καλό θα ήταν να καταγράψεις τις δραστηριότητες ενός τυπικού 24ώρου και τον χρόνο που ξοδεύεις για αυτές. Έτσι μπορείς να οδηγηθείς στην αιτία ή στις αιτίες που σε απομακρύνουν από τον σωστό προγραμματισμό και να αναμορφώσεις την καθημερινότητά σου.


Όρισε προτεραιότητες
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως να παραδώσεις μία εργασία στην ώρα της ή να ολοκληρώσεις ένα project εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Αυτά προηγούνται έναντι όλων ακόμα και αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν επείγει, αλλά σου αρέσει περισσότερο και θέλεις να ασχοληθείς με αυτό. Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου και μην παρεκκλίνεις για κανέναν λόγο.


Όρισε τις δικές σου προθεσμίες 
Για να είσαι πάντα on time και σίγουρος για το αποτέλεσμα, θέσε τα δικά σου χρονικά πλαίσια, τα οποία θα είναι στενότερα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις γρηγορότερα σε τάξη τον εαυτό σου και να αφοσιωθείς πιο σοβαρά και πιο συγκεντρωμένα στην ολοκλήρωση του project ή στην εκπλήρωση μίας υποχρέωσης που σου έχει ανατεθεί.

Μην σπαταλάς τον χρόνο σου άσκοπα
Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούμε από τα social media όταν κάνουμε μία δουλειά στον υπολογιστή. Γι’ αυτό τον λόγο όρισε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να ασχολείται με αυτά, και την υπόλοιπη ώρα αφοσιώσου σε αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Και όταν τελειώσεις, μπορείς φυσικά να ασχοληθείς με ό,τι επιθυμείς.


Μην ξεχνάς τα διαλείμματα
Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν σε πιέζει ο χρόνος, γιατί σε βοηθούν να ξεκουραστείς και να ανακτήσεις δυνάμεις. Πρόσεξε όμως, τα διαλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10-15 λεπτά ανά 1,5-2 ώρες απασχόλησης. Απόφυγε τα έξτρα διαλείμματα, εκτός και αν είναι ανάγκη.


Θέσε κίνητρα στον εαυτό σου
Κανόνισε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί αφού ολοκληρώσεις ό, τι έχεις προγραμματίσει. Με αυτό τον τρόπο θα σκέφτεσαι αυτό που θα ακολουθήσει και θα συγκεντρωθείς καλύτερα με σκοπό να τελειώσεις ακόμα και νωρίτερα. Γενικά είναι σημαντικό στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου να υπάρχουν δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δεν συνεπάγονται υποχρεώσεις.


Πες «όχι»
Αν τελικά η έλλειψη προγραμματισμού δεν είναι το πρόβλημά σου, τότε μάλλον αυτό που φταίει είναι η τάση σου να αναλαμβάνεις πολλά, περισσότερα από όσα αντέχεις. Για αυτό τον λόγο την επόμενη φορά που κάποιος θα προτείνει μία δραστηριότητα, ένα project ή τέλος πάντων κάτι που απαιτεί χρόνο, μην βιαστείς να το αναλάβεις ή να συμμετάσχεις, αλλά συλλογίσου αν είναι όντως κάτι που σε ευχαριστεί ή κάτι το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φορτωμένο σου πρόγραμμα.


Η τεχνολογία είναι σύμμαχός σου
Φτιάξε το πρόγραμμά σου στον υπολογιστή, βάλε reminder στο κινητό σου ή χρησιμοποίησε κάποιο application που σχετίζεται με την οργάνωση του χρόνου και τον προγραμματισμό. Ακόμα, γράφοντας σε μία χάρτινη ή ηλεκτρονική ατζέντα τις υποχρεώσεις σου, θα βοηθηθείς να μην ξεχάσεις τίποτα και να τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Οι επιλογές είναι πολλές, διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει.
 Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον αξιοποιούμε κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σωστού προγραμματισμού.
Ο σωστός προγραμματισμός δεν είναι κάτι ουτοπικό, αλλά κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με απλές καθημερινές κινήσεις. Επομένως όλα είναι στο χέρι μας.


Ελίζα Σακκά,
Team leader, citycampus.gr

Πώς να αναπτύξεις ηγετικές δεξιότητες

rejoin hgetikes

Ποιες είναι οι ηγετικές δεξιότητες; Τι κάνει κάποιον ηγέτη; Αν βάλεις τις λέξεις «ηγετικές δεξιότητες» σε μια μηχανή αναζήτησης, θα βρεις πολλά αποτελέσματα, άλλα συγκλίνοντα και άλλα αποκλίνοντα το ένα από το άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι τρόποι που αυτές αναπτύσσονται παραμένουν σχεδόν σε όλα σταθεροί.

Μάθε τον εαυτό σου

Ο καθένας χαρακτηρίζεται από δεξιότητες και χαρακτηριστικά, που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να τα αναπτύξει περισσότερο. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η επισήμανση αυτών. Η αυτογνωσία οδηγεί στη συνειδητοποίηση των δυνατών και αδύναμων σημείων του ατόμου και του δίνει τη δυνατότητα ως ηγέτη να στηρίζεται στα δυνατά και να αμβλύνει τα αδύναμα, ώστε να προχωρά μπροστά. Για να αποκτηθεί αυτή η δυνατότητα όμως, χρειάζεται πολύπλευρη ενασχόληση με πολλά πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να έρθουν τα χαρακτηριστικά αυτά στην επιφάνεια.

Αφουγκράσου το περιβάλλον σου

Βάσει των νόμων της φύσης επιβιώνει εκείνος που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Ένας ηγέτης χρειάζεται επομένως να είναι σε θέση να ελίσσεται στον χώρο του. Για να το κάνει αυτό όμως, χρειάζεται να «ακούσει» το περιβάλλον του, να αντιληφθεί τις ανάγκες αυτού και τους κινδύνους που κρύβει. Συγχρόνως πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω του και γι’ αυτό χρειάζεται πρώτα να ενημερώνεται για αυτά. Συνεπώς διάβασε, δες, άκου και κυρίως μάθε σε βάθος τι γίνεται γύρω σου.

Μάθε να μεταδίδεις τις ιδέες σου σε διαφορετικούς δέκτες

Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να συναναστρέφεται με διαφορετικά άτομα και να επικοινωνεί αποδοτικά με όλους. Όπως λέγεται λαϊκά, θα πρέπει να μιλάει τη γλώσσα του σαλονιού και του λιμανιού, δηλαδή να είναι σε θέση να μεταδώσει τις ιδέες του και το όραμά του σε όλους. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσεις σεμινάρια αποτελεσματικής επικοινωνίας, να διαβάζεις, ώστε να οξύνεις την κριτική σου σκέψη και να αντιλαμβάνεσαι τις συνθήκες γύρω σου.

Μην μένεις στο πρόβλημα, ψάξε τη λύση

Κανένας δεν πέτυχε το όραμά του με την πρώτη, όλοι αντιμετώπισαν προβλήματα. Εκείνοι όμως που συνέχισαν και ξεπέρασαν αυτά τα μικρά αναχώματα προς τον προορισμό τους έγιναν όντως ηγέτες. Η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και η θετική σκέψη είναι εκείνες οι δεξιότητες που μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιον και να τον κάνουν να πετύχει. Για να τις αναπτύξεις, δοκίμασε κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα να ανακαλύπτεις τη θετική επίδραση αυτού και να καταλαβαίνεις τι έμαθες από αυτό, ώστε να μην ξανασυμβεί ή για να το αντιμετωπίσεις ευκολότερα την επόμενη φορά. Πέρασε στην πράξη, αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις, και όσο εσύ αφήνεσαι στη θεωρία, ποτέ δεν θα καταφέρεις να προσανατολιστείς προς τη λύση. Κάνε κάτι σαν πρακτική άσκηση, δούλεψε σε αυτό που σου αρέσει, πάρε μέρος σε projects, δοκίμασε τον εαυτό σου.

Συνεπώς οι ηγετικές δεξιότητες του καθενός είναι κρυμμένες μέσα του και περιμένουν να αναδυθούν στην επιφάνεια έπειτα από συστηματική καλλιέργεια. Όλοι θέλουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και πραγματικά μπορούν, απλώς, για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να δρουν με απλές πράξεις κάθε μέρα. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηγετικές ικανότητες, ακριβώς επειδή έγκεινται σε πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, για να αναπτυχθούν, θέλουν πείσμα, υπομονή και μεράκι για την υλοποίηση του οράματός σου.


 Ασπασία Γκότση, Συντάκτρια Citycampus.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.