rejoin greekingme1Το Greeking.me φέρνει μια διαφορετική προσέγγιση στο πολιτιστικό τουρισμό. Μια ιστοσελίδα η οποία μέσα από τις καινοτόμες υπηρεσίες της, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε από την αρχή, όχι μόνο της ιστορία της Ελλάδας, αλλά όλες τις εκφάνσεις της. Οι βιωματικές δραστηριότητες και διαδρομές που μας προτείνουν, παρουσιάζουν την αθέατη πλευρά της Αθήνας, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία της. Η Άννα Μανιά και ο Νίκος Θεοδωρής ιδρυτές της startup Greeking.me, μας μίλησαν για την προσπάθεια τους, για τους στόχους τους και για την προσπάθεια τους να φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό.

Πως προέκυψε να ξεκινήσατε μια startup πάνω στο κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού;

Το όλο εγχείρημα προέκυψε μέσα από ένα συνδυασμό διαπιστώσεων και εμπειριών. Από τη μια καταλαβαίναμε όλο και περισσότερο την εργασιακή “ζούγκλα” του ιδιωτικού τομέα καθώς και ότι πια, αυτό που σπουδάσαμε καθόλου δεν συνεπάγεται την εργασία που θα ακολουθήσουμε. Από την άλλη, μέσα από συζητήσεις και brainstorming, αντιληφθήκαμε ένα κενό στον κλάδο του πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο θελήσαμε να καλύψουμε μέσα από μια καινοτόμο προσέγγιση. Οι προσδοκίες μας ξεκίνησαν και παραμένουν συγκεκριμένες: να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη επιχείρηση που να μας κάνει συνεχώς δημιουργικούς, να παρέχουμε καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να συνεισφέρουμε με τη σειρά μας στο τουριστικό προϊόν της χώρας και την τοπική οικονομία.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Greeking.me;

rejoin greekingme 2

Στόχος μας είναι να εισάγουμε μια νέα, καινοτόμο πρόταση στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πόλη με πλούσια ιστορία και υπέροχες αντιθέσεις, την οποία θέλουμε ο επισκέπτης να δει μέσα από τα δικά μας μάτια. Κυρίως όμως, επιδιώκουμε να γνωρίσει τον ελληνικό τρόπο ζωής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τις γεύσεις, τις παραδόσεις, τη μουσική και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων που τον απαρτίζουν. 

Η πλατφόρμα πως λειτουργεί;

Το site μας είναι εξαιρετικά εύχρηστο και διαθέτει έναν εξίσου απλό μηχανισμό κρατήσεων, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να κάνει κράτηση στην υπηρεσία που έχει επιλέξει πολύ γρήγορα. Δε χρειάζεται κάποια εγγραφή. Ο χρήστης απλά διαβάζει την περιγραφή κάθε υπηρεσίας ή βλέπει το αντίστοιχο βίντεο και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την κράτησή του, πληρώνοντας είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα και PayPal, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Στη συνέχεια λαμβάνει ένα voucher μαζί με την απόδειξή του –με το voucher αυτό μπορεί να λάβει μέρος στην υπηρεσία.


rejoin greekingme3Ποια μονοπάτια-εμπειρίες της Αθήνας παρέχετε μέσα από το site;

Η Αθήνα, εκτός από μια πόλη με πλούσια, μακρά ιστορία και ζωντανή πολιτιστική παράδοση είναι γεμάτη μυστικά και εκπλήξεις. Έτσι, αποτελεί το ιδανικό πεδίο για μια σειρά από θεματικές διαδρομές μέσα στο αστικό τοπίο, όπου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τις ιδιαίτερες αντιθέσεις της, αλλά και τα ιστορικά και κοινωνικά ορόσημα που οδήγησαν στη σημερινή της διαμόρφωση. Οι διαδρομές που έχουμε σχεδιάσει είναι θεματικές και περιλαμβάνουν ένα πρωινό περίπατο στις ομορφότερες γειτονιές του κέντρου, μια βόλτα στη νέο-κλασσική Αθήνα, ένα μυθολογικό περίπατο, ξενάγηση στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, αλλά και μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα από την οποία ξεπροβάλλουν ενθύμια από την εποχή της οθωμανικής Αθήνας.

Εκτός όμως από τις βόλτες σε πολιτιστικά μονοπάτια της πόλης, έχουμε δυο εξίσου ιδιαίτερες υπηρεσίες:

(α) Η μαγεία της ελληνικής γαστρονομίας: Greek Ambrosia
Μέσα από την υπηρεσία αυτή, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης μέσα στην κεντρική αγορά της Αθήνας και έπειτα, με τη βοήθεια του σεφ, να εκτελέσει μια σειρά από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές σε έναν προσεγμένο χώρο, στην καρδιά της πόλης. Στόχος είναι η παροχή μιας αληθινής γαστρονομικής εμπειρίας, που θα παρουσιάσει τα μυστικά και την αξία της ελληνικής κουζίνας με τον καλύτερο τρόπο στον επισκέπτη της Αθήνας.

(β) Μαθαίνοντας τους παραδοσιακούς χορούς: Τhe Zorba inside me
To Greeking.me δίνει την ευκαιρία στον εξερευνητή της πόλης να μάθει τα βήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και να έρθει σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού, με έναν ψυχαγωγικό και βιωματικό τρόπο. Στη συνέχεια έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε ένα αληθινό ελληνικό γλέντι με τοπική κουζίνα και παραδοσιακή μουσική, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθε νωρίτερα!


Από την έως τώρα πείρα σας, ποιες υπηρεσίες επιλέγουν πιο συχνά οι επισκέπτες;

Κάθε εμπειρία είναι ξεχωριστή, όμως το Greek Ambrosia και το Zorba inside me είναι δύο ιδιαίτερες υπηρεσίες, που παρέχουν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει ο επισκέπτης της πόλης μας.


Οι διαδρομές-εμπειρίες που διαλέγουν οι επισκέπτες είναι fixed ή μπορούν να διαμορφωθούν κατά περίπτωση;

Παρέχουμε 7 διαφορετικές εμπειρίες, αλλά και μια υπηρεσία διαμόρφωσης ενός απόλυτα προσωποποιημένου ταξιδιού στην πόλη, το Tailored. Μέσα από το Tailored, δίνεται στους ταξιδιώτες η ευκαιρία να σχεδιάσουν το ταξίδι τους από την αρχή, με έμφαση στις προσωπικές τους προτιμήσεις και επιθυμίες. Μέσα από τέσσερα σύντομα βήματα ενός δυναμικού ερωτηματολογίου, ο επισκέπτης δίνει μια εικόνα της προσωπικότητάς του και, βάσει των απαντήσεών του, οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοί μας σχεδιάζουν ένα πακέτο διακοπών που να ανταποκρίνεται πλήρως στις επιθυμίες και τις ανάγκες του


rejoin greekingme4Με ποιους συνεργάζεστε, έτσι ώστε να παρέχετε όλες αυτές τις εμπειρίες;

Η επιλογή συνεργατών στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ουσιαστικά δημιουργείς κάτι από το μηδέν και πρέπει να βρεις ανθρώπους που αρχικά θα κατανοήσουν αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και στη συνέχεια θα μπορέσουν να το εκφράσουν μέσα από την προσωπική τους εργασία. Η ομάδα μας αποτελείται από διπλωματούχους ξεναγούς, αρχαιολόγους, σεφ και καθηγητές χορού.


Πως χρεώνονται τα άτομα που θα σας επιλέξουν;

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών μας είναι ξεκάθαρη και καθορισμένη εκ των προτέρων, ανεξαρτήτως ημερομηνίας κράτησης. Θεωρούμε πως η τιμολόγηση των υπηρεσιών μας αποτελεί και σημείο διαφοροποίησής του Greeking.me από τον ανταγωνισμό, καθώς θέλουμε οι υπηρεσίες μας να είναι προσιτές τόσο για τον μοναχικό ταξιδιώτη όσο και για μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι φοιτητών. Παρέχουμε σταθερή τιμολόγηση, ανεξαρτήτως των ατόμων που θα κάνουν κράτηση με βάση τη διαθεσιμότητα της κάθε υπηρεσίας. Επίσης προσφέρουμε σημαντικές εκπτώσεις για παιδιά, φοιτητές ή μαθητές, αλλά και οικογένειες ενώ δίνουμε συνεχώς ειδικά εκπτωτικά κουπόνια μέσω των προφίλ μας στα social media. Αφού επιλέξουν λοιπόν την υπηρεσία και τον αριθμό των ατόμων, μπορούν να πληρώσουν με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους.


Πέρα από την Αθήνα, εξετάζετε να επεκταθείτε στην επαρχία;

Όραμά μας είναι να επικοινωνήσουμε την αγάπη μας για την ελληνική κουλτούρα και έξω από τα όρια της Αθήνας. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους ταξιδιώτες σε πολλά μέρη της χώρας με ιδιαίτερο χρώμα, που έχουν να αναδείξουν αξιόλογη ιστορία, υπέροχο φυσικό τοπίο και πλούσια πολιτισμική παράδοση.


Όντας νέοι επιχειρηματίες που επιχειρήσατε μέσα σε ένα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί να επιχειρήσει;

Η συμβουλή που θα δίναμε σε νέους ανθρώπους σαν και εμάς που βγαίνουν στην αγορά εργασίας ή ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα είναι να οπλιστούν με μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας και να έχουν πάντα κατά νου τον στόχο τους -πού θέλουν να φτάσουν, πώς θέλουν να ζήσουν, ποιες κορυφές να κατακτήσουν. Ο στόχος είναι που δίνει νόημα, αυτός βρίσκει τις λύσεις, αυτός μας οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Πρόσφατα ξεκινήσατε καμπάνια στο Indiegogo. Πώς μπορεί κάποιος να σας στηρίξει;

Ένας από τους τρόπους χρηματοδότησης που επιλέξαμε για το δικό μας ξεκίνημα είναι το crowdfunding, μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να στηρίξει οικονομικά μια επιχειρηματική ιδέα που του αρέσει, ώστε να της δώσει την απαραίτητη ώθηση για το ξεκίνημά της.
Η καμπάνια του Greeking.me ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες στο Indiegogo -μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες crowdfunding παγκοσμίως- στη σελίδα igg.me/at/greekingme και μπορείτε να την επισκεφθείτε προκειμένου να ενισχύσετε οικονομικά το project ή να ενθαρρύνετε την προσπάθεια αφήνοντας το δικό σας feedback. Για κάθε συνεισφορά, λαμβάνετε σαν δώρο ένα ελληνικό προϊόν από εταιρείες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, όπως η The Family Beez, η Bariamis, η Oreanthi, η Anax Superfoods, η Askada, τα Fisika soaps, το Meraki και η Ploos Design.  Αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθειά μας, μπορείτε να προωθήσετε την καμπάνια μέσω των social media και να την επικοινωνήσετε στους φίλους και τους γνωστούς σας.

Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης
Απόστολος Ζαβιτσάνος
rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn