Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin prwth m

Συγχαρητήρια. Μετά από όλο τον αγώνα που κάνατε είχατε το καλύτερο βιογραφικό, περάσατε με επιτυχία στη συνέντευξη και προσληφθήκατε στη δουλειά που επιθυμούσατε. Είστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, νιώθετε υπέροχα, ανυπομονείτε να ξεκινήσετε, αλλά έχετε και μία μικρή ανησυχία: «μήπως δεν με συμπαθήσουν; κι αν κάνω πολλά λάθη; κι αν δεν τα καταφέρω;».

Ηρεμήστε. Η νέα σας δουλειά είναι ένας θαυμάσιος καινούργιος κόσμος, που σας περιμένει να τον εξερευνήσετε και να διαπρέψετε σε αυτόν. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να είστε προετοιμασμένοι για το άγνωστο και επιθυμείτε διακαώς να κάνετε μία καλή πρώτη εντύπωση, παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Η προετοιμασία ξεκινά από τις προηγούμενες μέρες. Αποφασίστε με τι μέσο θα πάτε στη δουλειά, ενημερωθείτε πού είναι οι στάσεις, τις ώρες διέλευσης των λεωφορείων, αν υπάρχει χώρος πάρκινγκ κοντά στη δουλειά σας. Καλό θα ήταν να κάνετε και μια δυο διαδρομές για να δείτε πόσος χρόνος χρειάζεται.

Το προηγούμενο βράδυ επιλέξτε και ετοιμάστε τα ρούχα που θα βάλετε σύμφωνα με το περιβάλλον της δουλειάς σας. Να είναι καθαρά, σιδερωμένα και κομψά, αλλά να νιώθετε άνετα όταν τα φοράτε. Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια. Είναι σημαντικό να μπορείτε να κινείστε με άνεση. Αν υπάρχει κώδικας ενδυμασίας, σιγουρευτείτε πως ό,τι έχετε επιλέξει είναι κατάλληλο.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε με όποιο τρόπο συνηθίζετε, ακούστε μουσική, διαβάστε και κοιμηθείτε νωρίς. Μην ξεχάσετε να βάλετε αφύπνιση, ίσως και δύο ξυπνητήρια αν είστε πολύ αγχωμένοι, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ένας καλός ύπνος θα σας δώσει ενέργεια.

Και έφτασε η μεγάλη μέρα

Ξυπνήστε νωρίς. Θέλετε να έχετε χρόνο για να πλυθείτε, να κάνετε ντους, να φάτε πρωινό και να πιείτε τον καφέ σας. Χρειάζεστε χρόνο για να ξεκινήσετε έτοιμοι και φρέσκοι τη μέρα σας.

Να είστε στην ώρα σας στη δουλειά σας ή, το πολύ, δέκα λεπτά νωρίτερα. Δείχνει συνέπεια και ενδιαφέρον, ενώ κάνει πολύ κακή εντύπωση αν αργήσετε την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκινήστε  λίγο νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο που έχετε  υπολογίσει τις προηγούμενες ημέρες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να φτάσετε με καθυστέρηση και άγχος, επειδή χάσατε το λεωφορείο ή επειδή δεν βρίσκατε χώρο να παρκάρετε. Όλοι ξέρουν ότι τα πρωινά η κίνηση είναι αυξημένη, οπότε υπολογίστε χρόνο και γι’ αυτό.

Να έχετε μαζί σας όλα όσα πρόκειται να χρειαστείτε στη διάρκεια της ημέρας. Από στυλό και σημειωματάριο μέχρι παυσίπονο (ποτέ δεν ξέρεις).

Συνήθως την πρώτη μέρα, αμέσως μόλις φτάσει κάποιος στον χώρο εργασίας του, παρουσιάζεται σε κάποιο προϊστάμενο ή υπεύθυνο να τον κατατοπίσει. Αυτός κάνει μία ξενάγηση σε όλους τους χώρους, εξηγεί το αντικείμενο της εργασίας και διάφορες διαδικασίες και κάνει τις συστάσεις με το υπόλοιπο προσωπικό.

Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να είστε συγκεντρωμένοι, να ακούτε προσεκτικά τι σας λέει ο υπεύθυνος και ρωτήστε αν μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις για ό,τι πιστεύετε ότι θα σας χρειαστεί. Όλη την ημέρα θα σας λένε καινούργιες πληροφορίες, οπότε έχετε πάνω σας ένα σημειωματάριο. Ό,τι γράψετε θα σας φανεί χρήσιμο στην πορεία. Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις αν κάτι δεν το καταλάβατε ή ακόμα και για διαδικασίες που σας εξηγούνται.

Όταν σας συστήνουν σε κάποιον, να είστε χαμογελαστοί, να κάνετε χειραψία, να προσπαθήσετε να θυμάστε το όνομά του. Αν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε ονόματα, με την πρώτη ευκαιρία που θα είστε μόνοι σας σημειώστε το όνομα και τη θέση των ανθρώπων που σας σύστησαν. Θα σας βοηθήσει πολύ, αν πρόκειται για εταιρία, να έχετε μελετήσει την ιστοσελίδα της, να ξέρετε ποιοι είναι οι διευθυντές, ποια είναι  τα στελέχη και γενικά τη δομή της εταιρίας.

Την πρώτη μέρα να απευθύνεστε σε όλους στον πληθυντικό, ώσπου να σας δώσει ο άλλος την άδεια να χρησιμοποιήσετε τον ενικό. Αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε αρνητικά σχόλια σε συναδέλφους που μόλις σας σύστησαν ή, ακόμα χειρότερα, αν δεν ξέρετε σε ποιον μιλάτε. Μην ξεκινάτε συζητήσεις σχετικά με την προσωπική ζωή των άλλων, την εμφάνισή τους , την άποψή τους για τη δουλειά ή για άλλους συναδέλφους. Μπορείτε να ρωτήσετε για τη θέση τους, πόσα χρόνια εργάζονται, για τα παιδιά τους (αν αναφερθούν οι ίδιοι).

Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις για τις σπουδές σας, την εμπειρία σας, την οικογενειακή σας κατάσταση (γάμος, παιδιά), αλλά προσέξετε να μην αναφέρετε λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται, όπως π.χ. την αιτία του τελευταίου καβγά με τη μητέρα σας.

Γνωριστείτε με τους συναδέλφους σας, αλλά μην εμπλακείτε σε κουτσομπολιά ή ίντριγκες. Δεν σας χρειάζονται όλα αυτά την πρώτη μέρα και άλλωστε σε λίγο καιρό θα έχετε δική σας άποψη και θα τα ξέρετε όλα.

Έχετε το κινητό σας στο αθόρυβο και όχι σε κοινή θέα. Μην το ανοίξετε καθόλου παρά μόνο στο διάλειμμα. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή αντισταθείτε στον πειρασμό να δείτε τα μηνύματά σας, να ελέγξετε τις ενημερώσεις σας και να δημοσιεύσετε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το καλύτερο θα ήταν να μην κάνετε κανένα post για την καινούργια σας δουλειά. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Την πρώτη μέρα θα σας αναθέσουν λίγα βασικά πράγματα να κάνετε. Φροντίστε να διεκπεραιώσετε όσα περισσότερα μπορείτε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Μην φοβάστε τα λάθη. Περιμένουν από εσάς να κάνετε λάθη και συνήθως το πρώτο διάστημα παραβλέπονται. Σιγουρευτείτε όμως ότι καταλάβατε ποιο είναι το λάθος, ώστε να μην το επαναλάβετε.

Θα σας έχουν ενημερώσει για την ώρα του διαλείμματος και ποια πολιτική ακολουθείται, αλλά μην δείχνετε μεγάλοι ανυπομονησία γι’ αυτό και μην ρωτάτε συνέχεια γι’ αυτό.

Σε πολλούς χώρους εργασίας, και συχνά ακόμη και στους χώρους του προσωπικού, απαγορεύεται το κάπνισμα, οπότε, πριν ανάψετε τσιγάρο, σιγουρευτείτε ότι επιτρέπεται.

Αν σας ζητήσουν συνάδελφοί σας να τους βοηθήσετε ή να τους εξυπηρετήσετε σε κάτι, δείξτε προθυμία, αλλά όχι εις βάρος της εργασίας που σας έχουν αναθέσει. Καλό είναι να θέσετε από νωρίς τα όρια σε αυτό το θέμα, γιατί αργότερα θα δυσκολευτείτε να αλλάξετε μία παγιωμένη κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που χρειάζεστε για την  πρώτη σας μέρα είναι προετοιμασία, συνέπεια, ευγένεια, προθυμία και επαγγελματισμός. Να ακούτε και να μαθαίνετε. Κρατήστε σημειώσεις, κάντε ερωτήσεις, ακούστε με προσοχή όσα σας λένε και να θυμάστε ότι σας έχουν επιλέξει για αυτή τη δουλειά ανάμεσα σε πολλούς άλλους υποψηφίους, άρα έχετε όλα τα προσόντα και τις ικανότητες για να πετύχετε και να έχετε το μέλλον που προσδοκάτε.

Όταν γυρίσετε στο σπίτι σας, βρείτε λίγο χρόνο να αναλογιστείτε τη μέρα σας. Δείτε τις σημειώσεις σας. Θυμηθείτε όσα μάθατε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Τι σας φάνηκε εύκολο; Πού τα καταφέρατε καλύτερα; Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο; Μπορείτε να βρείτε τρόπους να γίνει πιο εύκολο; Ποια είναι  η γνώμη σας για τα πρόσωπα που γνωρίσατε; Τι θα κάνετε καλύτερα την επόμενη μέρα;

Ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε νωρίς, ξαναγεμίστε τις μπαταρίες σας για τη μέρα που έρχεται. Να είστε σίγουροι ότι θα είναι ευκολότερη και καλύτερη. Καλή σταδιοδρομία στην καινούργια σας δουλειά.


Χριστίνα Καΐρη,
Life coach, σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr