Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin mom

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι πια συνηθισμένο μια γυναίκα να διατηρεί την επαγγελματική ιδιότητά της και μετά τη μητρότητα. Αυτό δεν αποτελεί πάντα επιλογή, αφού πολύ συχνά ένα νοικοκυριό απαιτεί δύο μισθούς για να συντηρηθεί. Επίσης, οι διαζευγμένες γυναίκες με μικρά παιδιά λαμβάνουν διατροφή που σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετή ώστε να τους επιτρέπει να μην εργάζονται. Άλλες φορές η μητέρα αισθάνεται ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το επάγγελμά της, εφόσον κάτι τέτοιο θα της δημιουργούσε αισθήματα εγκλωβισμού και απαξίωσης.

Φαίνεται πάντως ότι η σημερινή μητέρα παλεύει με τις ενοχές της όποια απόφαση και να πάρει. Όσες μένουν σπίτι νιώθουν ενοχές γιατί θα έπρεπε να κερδίζουν χρήματα και να χτίζουν καριέρα. Εκείνες που εργάζονται νιώθουν ένοχες γιατί τα παιδιά τους τα μεγαλώνουν ξένα χέρια. Ακόμα και εκείνες που εργάζονται λίγες ώρες αισθάνονται ότι τελικά δεν κάνουν τίποτα σωστά, νιώθοντας ενοχές για τις επιδόσεις τους και στο σπίτι και στη δουλειά. 

Υπάρχουν πέντε κρίσιμες παράμετροι που μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε τη δική μας απάντηση στις ενοχές που παγιδεύουν πολλές γυναίκες:

H γυναίκα στις παραδοσιακές κοινωνίες εργαζόταν πάντα

Ας κοιτάξουμε αυτή την ιδεώδη εικόνα της μητέρας που είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο παιδί της. Δεν εργάζεται, είναι μόνιμα στο σπίτι διαθέσιμη, αφιερωμένη στον υποστηρικτικό ρόλο της εξέλιξης όλων των άλλων. Αυτή η εικόνα παραπέμπει στην παραδοσιακή οικογένεια. Ίσως όμως να μην είναι και τόσο παραδοσιακή όσο νομίζουμε.

Μόλις μερικές δεκαετίες πριν η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ήταν ακόμα κατά κύριο λόγο αγροτικές κοινωνίες. Κάθε νοικοκυριό ήταν μια μικρή παραγωγική μονάδα, στην οποία μετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Μια μητέρα δεν είχε να απαντήσει σε σκληρά διλήμματα, αν θα εργαστεί ή όχι. Ήταν αυτονόητο ότι θα εργαστεί.

Το μεγάλωμα των παιδιών ήταν βέβαια υπόθεση της μητέρας, αλλά και άλλων γυναικών που έμεναν κάτω από την ίδια στέγη. O δε πατέρας, μαζί με άλλες πατρικές φιγούρες παππούδων και θείων, αν και δεν ασχολιόταν με την πρακτική φροντίδα των παιδιών, ήταν μια ύπαρξη με έντονη παρουσία, που επέβαλλε την πειθαρχία και την τάξη κυρίως μέσα από το πρότυπο που αντιπροσώπευε.

Ακόμα και στις άλλες κοινωνικές τάξεις η σχέση μητέρας –  παιδιού ήταν λιγότερο αποκλειστική από ό,τι σήμερα, εφόσον περισσότερα συγγενικά πρόσωπα (από γιαγιάδες μέχρι οικιακοί βοηθοί) μοιράζονταν την ίδια στέγη, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις.

H γνώμη των ειδικών για την εργασία της μητέρας αλλάζει κάθε δεκαετία

Άλλοτε αναφέρονται καταστροφικές συνέπειες και κάθε πρόβλημα αποδίδεται, από τις μαθησιακές δυσκολίες έως την παραβατική συμπεριφορά, στη μερική απουσία της εργαζόμενης μητέρας. Άλλοτε η εργασία της μητέρας αποενοχοποιείται, όταν γίνεται λόγος για τη σημασία του ποιοτικού χρόνου. Φαίνεται ότι οι απόψεις αλλάζουν σύμφωνα με τις μεταλλασσόμενες ανάγκες της κοινωνίας και όχι πάντα με γνώμονα το ίδιο το παιδί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γυναίκες καλούνταν να αναπληρώσουν τα πόστα των ανδρών ακόμα και στη βαριά βιομηχανία. Όταν όμως, μετά τη λήξη του πολέμου, οι άνδρες γύρισαν, οι γυναίκες έπρεπε να τους επιστρέψουν τις θέσεις τους στην παραγωγή. Ήταν λοιπόν τότε που οι πιο ενοχοποιητικές για τη μητέρα θεωρίες αναπτύχθηκαν, επιβάλλοντάς της να επιστρέψει στο σπίτι και να δοθεί στα παιδία της κατ’ αποκλειστικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παιδοψυχολόγοι συνωμότησαν συλλογικά εναντίον της μητέρας με σκοπό να απελευθερώσουν την αγορά εργασίας από αυτές. Υποδηλώνει μάλλον ότι οι επιστήμονες, που αναπτύσσουν τις διαφορετικές κάθε φορά θεωρίες, ζουν και αυτοί σε μια συγκεκριμένη κοινωνία με συγκεκριμένες ανάγκες.

Φροντίδα δεν δίνει μόνο η μητέρα


Οι σύγχρονες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η εργασία της μητέρας. Τα παιδιά επηρεάζονται από την ποιότητα της γονικής φροντίδας, αλλά αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν η μητέρα είναι εργαζόμενη ή όχι.

Ενώ λοιπόν παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και σταθερότητα, ο ακριβής διακανονισμός βάσει του οποίου οι συνθήκες αυτές τούς παρέχονται μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι το αν η μητέρα εργάζεται ή όχι, αλλά το αν το παιδί καλύπτει τις ανάγκες του για στοργή και σταθερότητα μέσα από τις σχέσεις του με τη μητέρα του, αλλά και με τον πατέρα και τα άλλα σημαντικά γι’ αυτό πρόσωπα.

Όπως η ανάγκη του παιδιού για τροφή δεν είναι διαρκής, έτσι και η ανάγκη του για την παρουσία της μητέρας δεν είναι συνεχής. Βρέφη και μικρά παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους με τα καλύτερα δυνατά εφόδια όταν τα μεγαλώνουν άνθρωποι με τους οποίους έχουν σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και τρυφερότητας. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικά πρόσωπα, όπως συνέβαινε πάντα στην ιστορία των ανθρώπων, αρκεί να είναι σταθερές παρουσίες, να μην εναλλάσσονται συνεχώς και να μην εξαφανίζονται απρόσμενα. 

O ποιοτικός χρόνος είναι σημαντικός

Ακόμα και αυτός ο τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ πλήρους και μερικής μητρικής απασχόλησης είναι αυθαίρετος, εφόσον η συνεχής φυσική παρουσία της μητέρας στο σπίτι δεν καθορίζει τίποτε από μόνη της. Μπορεί να παραμένει όλη την ημέρα με το παιδί της, αλλά να ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στις ανάγκες του λιγότερο από μια μητέρα που ναι μεν εργάζεται, αλλά, όταν είναι στο σπίτι, έχει πραγματική επικοινωνία με το παιδί της.

Τι είναι όμως αυτός ο «ποιοτικός χρόνος»; Πρόκειται για μια έννοια ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη δεκαετία του ’80, επειδή αποενοχοποιούσε τους γονείς που καλούνταν να δοθούν απόλυτα σε μια καριέρα και στερούσαν την οικογένειά τους από τη φυσική παρουσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο όρος αναφέρεται στα βιβλία αυτοβοήθειας για τους γονείς, πουθενά δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει!

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα: Ποιοτικός χρόνος δεν είναι όταν εγκαταλείπουμε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση ενώ εμείς μιλάμε στο τηλέφωνο. Ούτε όταν αγοράζουμε κάθε τόσο ακριβά παιχνίδια για να απασχοληθεί μόνο του. Ποιοτικός χρόνος είναι όταν πηγαίνουμε μαζί μια βόλτα, όταν παίζουμε μαζί, όταν κάνουμε μαζί κάποιες δουλειές του σπιτιού. Με δυο λόγια, όταν μοιραζόμαστε δραστηριότητες, εμπειρίες και συναισθήματα. Τότε μόνον αποκτάμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το «πρόσωπο» του παιδιού και να επικοινωνήσουμε πραγματικά μαζί του. 

Υπάρχει και η μέση λύση! 

Φαίνεται ότι, αν το είδος της εργασίας το επιτρέπει, ένα σχήμα που μοιάζει αποτελεσματικό είναι όταν η μητέρα εργάζεται μεν, αλλά μόνο για μερικές ώρες ή μέρες της εβδομάδας. Κάποιοι παράγοντες που βοηθούν μια τέτοια επιλογή είναι όταν η μητέρα μπορεί να πάρει μέρος της δουλειάς στο σπίτι και κυρίως όταν έχει ελαστικό ωράριο, που μπορεί να το διευθετεί εκείνη.

Πώς η μητέρα επιλέγει την αντικαταστάτριά της

Δεν έχει τόση σημασία ποιο είναι το άτομο που αναπληρώνει το κενό όταν η μητέρα πηγαίνει στη δουλειά. Αυτό που έχει σημασία είναι το κατά πόσο οι γονείς θα είναι υποστηρικτικοί αυτής της σχέσης. Ένα ικανό και δοτικό άτομο μπορεί να προξενήσει στους γονείς πολύ αντιφατικά συναισθήματα. Ενώ οι ικανότητές του είναι επιθυμητές, ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσουν τον φόβο ότι απειλείται η αποκλειστικότητα της αγάπης των παιδιών τους. Εάν οι γονείς ξεκαθαρίσουν αυτό τον εσωτερικό διχασμό και δεχθούν ότι το μοίρασμα της ανατροφής του παιδιού είναι αποτέλεσμα της επιλογής τους, τότε αυτό θα το μεταδώσουν και στα παιδιά τους.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του προσώπου γι’ αυτή την τόσο ευαίσθητη θέση


Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί μια σύμπνοια στο ποιες είναι οι ανάγκες ενός μικρού παιδιού (π.χ. πιθανές ερωτήσεις: πώς θα το παρηγορήσετε όταν αρχίσει να κλαίει, πώς θα αντιδράσετε αν κάνει κάποια ζημιά). Επειδή όμως μόνο με τη συζήτηση δεν μπορείτε να βεβαιωθείτε αν έχετε βρει το κατάλληλο πρόσωπο για το παιδί σας, μπορείτε να βασιστείτε στα εξής πρακτικά κριτήρια: 

  1. Η διάθεση του μωρού:Είναι φυσικό ότι το παιδί θα παρουσιάσει αρχικά μια αλλαγή στη διάθεσή του. Ωστόσο μέσα σε δύο εβδομάδες μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιστρέψει στη φυσιολογική συμπεριφορά του. Εάν συνεχίζει να παρουσιάζει επιθετικότητα, υπερδιέγερση και έντονη προσκόλληση στη μητέρα του, τότε κάτι δεν πάει καλά.
  2. Η διάθεση της νταντάς:Σε ποια ψυχική διάθεση βρίσκουμε την αντικαταστάτριά μας όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά; Κυριαρχούν ο εκνευρισμός και η ένταση; Μοιάζει να χαίρεται την καινούργια δουλειά της; Αν ναι, αυτό είναι το καλύτερο σημάδι ότι η επιλογή μας είναι επιτυχής.


Πώς να γνωρίσετε το παιδί σας στην νταντά του

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι ότι η γνωριμία του παιδιού και της νταντάς πρέπει να γίνει σταδιακά και συστηματικά. Αρχικά η αντικαταστάτριά μας είναι καλό να περάσει κάποιες μέρες με το παιδί παρουσία μας. H βαθμιαία αυτή εισαγωγή του καινούργιου προσώπου έχει πολλαπλά οφέλη: βοηθά το παιδί και την νταντά να εξοικειωθούν και επιτρέπει στη μητέρα να δείξει η ίδια στην πράξη πώς προτιμάει να φροντίζουν το παιδί της, επίσης προστατεύει το παιδί από το αίσθημα της εγκατάλειψης.

Είναι επιθυμητό να μην επιστρέψουμε στη δουλειά κατευθείαν με 8ωρο. Καλό είναι την πρώτη μέρα να λείψουμε λίγες ώρες και να προχωρήσουμε σταδιακά στο 8ωρο. Όσο επώδυνη και να φαίνεται η αλήθεια, θα πρέπει να την πούμε. Είναι καταστροφικό να το σκάσουμε από την πίσω πόρτα ή να πούμε ψέματα ότι θα επιστρέψουμε αμέσως. Όσο πιο ξεκάθαρες εξηγήσεις δώσουμε, τόσο πιο πολύ βοηθάμε το παιδί να δεχθεί την καινούργια πραγματικότητα.

Οι ιδιαίτερες προκλήσεις για τη μητέρα 

H μητέρα που επιλέγει να απέχει από την αγορά εργασίας κάνει την ίδια στιγμή την επιλογή να δοθεί απόλυτα στην οικογένειά της. Αυτό το δόσιμο όμως λόγω των συνθηκών της σύγχρονης ζωής συνεπάγεται μια απομόνωση πρωτόγνωρη στην ιστορία της μητρότητας. Με άλλα λόγια, μια μητέρα με ένα μωρό κλεισμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι μια σχεδόν σίγουρη συνταγή για την ανάπτυξη αισθημάτων μελαγχολίας και καταπίεσης.

Εκείνο που μοιάζει να βοηθά είναι η δημιουργία μίας δομής μέσα στο πλαίσιο της ημέρας η οποία θα περιλαμβάνει συστηματικά τη συνάντηση με άλλους ανθρώπους ή την ενασχόληση με κάποιες δραστηριότητες (από το γυμναστήριο μέχρι κάποιο μάθημα ή μία εβδομαδιαία συνάντηση με φίλες).

Οι εργαζόμενες πάλι γυναίκες, που προσπαθούν να συνδυάσουν τους δύο ρόλους, καλούνται να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις και αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις. Βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με την ιδέα ότι, επειδή εργάζονται, στερούν από την οικογένειά τους την απαραίτητη φροντίδα.

Εντωμεταξύ η ανακατανομή της εργασίας εκτός σπιτιού μεταξύ των δύο φύλων δεν συνεπάγεται και την ανακατανομή των ευθυνών μέσα στο σπίτι. Οι περισσότερες δουλειές τελικά γίνονται από τη μητέρα ανεξάρτητα αν αυτή εργάζεται ή όχι (μία έρευνα κατέγραψε ότι η σύζυγος κάνει γύρω στο 80% των οικιακών εργασιών). Έτσι η γυναίκα αυτή καλείται να ισορροπεί συνεχώς μεταξύ εναλλασσόμενων ρόλων και υποχρεώσεων.

Παρ’ όλα αυτά πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογική κατάσταση της εργαζόμενης μητέρας είναι καλύτερη από αυτή της μη εργαζόμενης, η οποία παρουσιάζει τα περισσότερα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας.

Όμως τελικά είναι κακό για τα παιδιά όταν η μητέρα εργάζεται; H απάντηση είναι πάντα: «εξαρτάται». Τα παιδιά επηρεάζονται δραματικά από τη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της σχέσης αυτής: πώς είναι η σχέση με τους γονείς όταν αυτοί είναι παρόντες, ποιος και με ποιον τρόπο τα φροντίζει όταν εκείνοι είναι απόντες, τι πρότυπα συμπεριφοράς προβάλλονται και ενισχύονται στο παιδί, πόσο το σέβονται στις επιλογές του και πόσο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, όλοι αυτοί οι παράγοντες προσδιορίζουν σε γενικές γραμμές την ομαλή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού στο πλαίσιο μιας αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης.


Αμίνα Μοσκώφ,

Vita.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr