rejoin oikol

Είναι παιδί της πόλης, αλλά αδυνατεί να ζει χωρίς πράσινο και φύση. Σπούδασε το περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας του, αλλά διαπραγματεύεται την πώληση και την ενοικίαση των τσιμεντένιων διαμερισμάτων της πόλης. Σπούδασε Περιβαλλοντικό Δίκαιο στη σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά είναι μεσίτρια.

Η Κωνσταντίνα Μπίμπα είναι η εμπνεύστρια και η ιδιοκτήτρια της Eco Expert Real Estate, μίας μεσιτικής εταιρίας που υποστηρίζει με πάθος τις οικολογικές επιλογές στις ανακαινίσεις των σπιτιών και μαζί με τους φίλους της προετοιμάζει την Καλλίπολη. Με δύο μεταπτυχιακά στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Δικαίωμα: Η Σύμβαση του Άαρχους, η Κωνσταντίνα Μπίμπα επιχειρεί πάνω σε ό,τι πολλοί ονειρεύονται: την αρμονική συνύπαρξη πόλης και φύσης.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ακόμη και από το κράτος όταν αυτό δεν φροντίζει το περιβάλλον;

Οτιδήποτε επιβαρύνει το περιβάλλον, και το κράτος δεν έχει αναλάβει δράση ικανοποιητική για την υγεία μας, μας δίνει το δικαίωμα να υποβάλουμε μήνυση και στη συνέχεια το κράτος βάσει δικαίου μας αποζημιώνει.

Δώστε μου παραδείγματα καταδικαστικών αποφάσεων για την Ελλάδα σχετικά με περιβαλλοντικές καταστροφές.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές γιατί δεν προστατευτεί  τα ποτάμια της. Για παράδειγμα, δεν είχε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες για τον καθαρισμό του Αχελώου και του Αχέροντα με αποτέλεσμα να της επιβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν μηνύσεις όταν δεν προστατεύεται το περιβάλλον;

Κάθε άτομο μεμονωμένα, ομάδα ανθρώπων, οποιοσδήποτε. Αρκεί να αντέξει τη δικαστική πορεία που χρειάζεται σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Ποιες ήταν οι επαγγελματικές σας επιδιώξεις;

Από την αρχή ο επαγγελματικός στόχος μου ήταν να ασχοληθώ με το περιβάλλον. Πάντα με ενδιέφερε, και εξακολουθεί να με ενδιαφέρει, να έχει κοινωνικό αντίκρισμα η δουλειά μου. Δεν μου αρκεί απλώς να βγάζω λεφτά.

Η πρώτη μου δουλειά ήταν πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ξενοδοχεία.

Έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Γερμανία και έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια ότι στη Γερμανία, μία χώρα που έχει ελάχιστες ημέρες τον χρόνο ήλιο, ακόμη και στα κοτέτσια υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα, οπότε αντιλαμβάνεστε πως στην Ελλάδα, μία χώρα με ηλιοφάνεια σχεδόν 365 μέρες τον χρόνο, είναι αδιανόητο να μην εκμεταλλευόμαστε τις φωτοβολταϊκές πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια άνοιξα το δικό μου γραφείο, ώστε να μπουν τα φωτοβολταϊκά και στα σπίτια.

Υπάρχει οικολογική συνείδηση στον Έλληνα;

Όταν πρωτοξεκίνησα, το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φωτοβολταϊκή ενέργεια ήταν σε ποσοστό 1%. Σημειώθηκε αλματώδης ανάπτυξη και έφτασε το ενδιαφέρον του κόσμου το 10%. Όταν άρχισα, ο κόσμος δεν ήξερε τι είδους ενέργεια είναι αυτή, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με «κυνηγούσαν» για να γίνει η μελέτη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι τους.

Πώς εξελίχθηκε η πορεία της επιλογής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σπίτια;

Κάποια στιγμή οι στόχοι που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επετεύχθησαν. Τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα κάποια στιγμή σταμάτησαν. Είναι δεδομένο ότι μόνο με κοινοτική οδηγία η Ελλάδα αναλαμβάνει περιβαλλοντική δράση. Σε όλο αυτό το διάστημα είχα μπει σε σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων, εκτός από φωτοβολταϊκά, ήθελαν να κάνουν ενεργειακές ανακαινίσεις. Να αλλάξουν κουφώματα, να βάλουν φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας.

Ποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προωθούσε την οικολογική συνείδηση;

Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» ήταν ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2012-2014) για να γίνουν ενεργειακές ανακαινίσεις σπιτιών. Το πρόγραμμα σταμάτησε και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει προς το παρόν επιτρέψει την επαναλειτουργία τους.

Πώς γίνεται η ενεργειακή / οικολογική ανακαίνιση;

Είναι πολλοί  οι τρόποι: από λέβητες πελέτ και ξυλόσομπες μέχρι λαμπτήρες λεντ, ανακαίνιση κουφωμάτων και φυσικό αέριο. Ως σύμβουλος ενεργειακής ανακαίνισης αναλάμβανα όλο το πακέτο. Ετοίμαζα τον φάκελο, κατετίθετο στην τράπεζα, η οποία θα έδινε δάνειο για το 40% του συνολικού  κόστους με ένα πολύ μικρό επιτόκιο της τάξης του 3,5%, και το υπόλοιπο 60% θα το έδινε με βάση διαδικασίες και προτεραιότητες το κράτος. Όταν υπήρχαν τα κονδύλια, η διαδικασία ήταν γρήγορη. Χωρίς κονδύλια είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Όμως πιστεύω ότι θα ξανανοίξουν αυτά τα προγράμματα στη χώρα.

Πώς προχωρήσατε στη δημιουργία της Eco Expert Real Estate;

Μία  ιδιοκτήτρια  που της είχα ανακαινίσει το σπίτι, όταν θέλησε να το πουλήσει αργότερα, μου ζήτησε να το αναλάβω. Είχα ήδη μεγάλο πελατολόγιο από τις ανακαινίσεις. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω την Eco Expert Real Estate.

Τι διαφορετικό κάνετε από μία άλλη μεσιτική επιχείρηση;

Δεν με ενδιαφέρει απλώς και μόνο να πουλήσω ένα σπίτι. Καταρχάς επιλέγω τα σπίτια που διαχειρίζομαι. Χρειάζομαι να έχουν κάποιες προϋποθέσεις, ευνοϊκές για ενεργειακή ανακαίνιση. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά σπίτια. Υπάρχουν όμως σπίτια  που επιδέχονται οικολογικής αλλαγής. Για παράδειγμα, με καλό προσανατολισμό, με μεγάλα ανοίγματα, τα ευάερα και ευήλια. Έχουν υπάρξει φορές που έχω αρνηθεί να αναλάβω τη διαπραγμάτευση ενός σπιτιού.

Έπειτα μπορώ να ετοιμάσω με τους συνεργάτες μου κληρωμένη πρόταση ενεργειακής ανακαίνισης και, εφόσον ο πελάτης δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει οικονομικά στο σύνολό της, του προτείνω πώς να την κάνει σταδιακά.

Λειτουργώ και ως διαμεσολαβητής  με τις τράπεζες για ενδεχόμενο δάνειο. Ή για να βγάλει κάποιος ξένος βίζα, αγοράζοντας ένα σπίτι. Είναι σπειροειδής η ενημέρωση και οι προτιμώμενες λύσεις: από την εύρεση του σπιτιού μέχρι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις ενεργειακές ανακαινίσεις , τα δάνεια ή την έκδοση βίζας.

Χρησιμοποιώ πολύ την τεχνολογία και στην επικοινωνία, αλλά και για να δείχνω πώς ακριβώς θα γίνει ένα σπίτι όταν ανακαινιστεί, και μιλώ τέσσερις ξένες γλώσσες, με αποτέλεσμα να μπορώ να συνεννοούμαι με τους ξένους πελάτες. Η μεσιτεία έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει πλέον. Τον ρυθμό και τις απαιτήσεις τις έχει ο πελάτης, όχι ο μεσίτης.

Εγκρίνονται τραπεζικά δάνεια στις μέρες μας;

Εγκρίθηκε δάνειο 200.000 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Έχετε Έλληνες ή ξένους πελάτες;

Και τα δύο. Οι Έλληνες είναι πιο καλοί από άποψη φιλότιμου. Οι ξένοι υπερτερούν στο ότι είναι πιο αφοσιωμένοι στον στόχο τους να αποκτήσουν ένα σπίτι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από ποιες χώρες είναι οι ξένοι αγοραστές κατοικίας;

Είναι Σύριοι, Ιρακινοί, Ιρανοί, Ρώσοι, Ινδοί. Είναι επιχειρηματίες που κάνουν συχνά ταξίδια στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε εκθέσεις. Η τουριστική βίζα δεν τους καλύπτει. Επιπλέον θέλουν, αντί να πληρώνουν ξενοδοχεία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, να έχουν ένα δικό τους σπίτι να μένουν.

Είναι πιο ακριβή η οικολογική / ενεργειακή ανακαίνιση;

Ουσιαστικά έρχεται μία ή άλλη. Επιπλέον το κόστος της ενεργειακής ανακαίνισης θα το αποσβέσει κάποιος σε δύο με τρία χρόνια. Εν πάση περιπτώσει το θέμα είναι ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η επιλογή λύσεων. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να ανακαινίσει με οικολογική συνείδηση εάν δεν το θέλει ή εάν δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που θέλουν οικολογικές λύσεις για τα σπίτια τους;

Πάνω από το 50% των νέων αγοραστών με τους οποίους συνεργάζομαι θέλουν ενεργειακή ανακαίνιση. Παίζει ρόλο και το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο, όπως και η περιοχή όπου βρίσκεται ένα σπίτι. Όμως μου έχει τύχει πελάτης χωρίς οικονομική άνεση, που αγόρασε σπίτι με λιγότερα χρήματα, προκειμένου να μπορέσει να το κάνει το απόλυτο «πράσινο» σπίτι. Για τους νέους ανθρώπους πάντως, και ιδιαιτέρως για τους νέους γονείς, τα οικολογικά / ενεργειακά σπίτια είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν αγοραστές σπιτιών στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης;

Ασφαλώς και υπάρχουν αγοραστές. Υπάρχουν αγοραστές για ένα σπίτι με 500.000 ευρώ ή για ένα σπίτι με 5.000 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς το σπίτι είναι πάντα επένδυση. Όμως η εικόνα που είχαμε κάποτε, πως είμαστε ένας λαός με χρήμα που έρρεε, ήταν ψεύτικη. Δεν είμαστε πλούσιος λαός. Δεν είμαστε και φτωχός λαός. Νομίζω πως η διαφορά είναι πως τώρα ζούμε σε πραγματικές συνθήκες.

Πώς συνδυάζεται η φύση με το αστικό περιβάλλον και το τσιμέντο των πολυκατοικιών;

Η φύση με το αστικό περιβάλλον πρέπει να είναι σε αρμονία. Δεν το λέω θεωρητικά αυτό, επειδή εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς πράσινο. Για μένα μετρούν οι πράξεις, όχι η θεωρία.

Είμαι σε μία ομάδα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία οικο-κοινότητα, την Καλλίπολη. Με το απόλυτο «πράσινο» σπίτι, που θα εξελιχθεί στην απόλυτη πράσινη κοινότητα, με τα απόλυτα «πράσινα» σπίτια, με κοινό κοινωνικό χρόνο, με περισσότερα ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με κοινές δράσεις όλων των κατοίκων, με τον χρόνο μας να τον μοιραζόμαστε μαζί.

Ο άνθρωπος δεν παίρνει ένα σπίτι για να μείνει μόνος του. Ούτε ζει για να είναι μόνος του. Το «μαζί» μετρά πάνω απ’ όλα. Η Καλλίπολη δεν είναι ένα όνειρο. Έχουμε ήδη βρει ένα σπίτι στη Γλυφάδα, το οποίο προσπαθούμε για αρχή να νοικιάσουμε και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ο οικισμός που σας λέω.

Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος μακροχρόνια άνεργος, που δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους λογαριασμούς του;

Πρέπει να βρει κάτι που ενδιαμέσως θα τον βοηθήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς του, αρκεί να μην χάσει το όνειρό του. Τι θα είναι αυτό το κάτι, δεν μπορώ να το πω εγώ. Μπορεί να αλλάξει επάγγελμα, μπορεί να αλλάξει χώρα, μπορεί  να αλλάξει ο ίδιος. Γι’ αυτό έχω σύμβολο στην κάρτα μου τη σπείρα. Η σπείρα είναι εξέλιξη για μένα. Εσωτερική εξέλιξη. Από τις στάχτες μας ξαναγεννιόμαστε. Δεν υπάρχει περίπτωση, εάν θέλει κάποιος κάτι πάρα πολύ, να μην μπορέσει να το πετύχει.

Προσωπικά από τις στάχτες μου ξαναγεννήθηκα. Σπούδασα, δούλεψα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σταμάτησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, άνοιξα εταιρία με φωτοβολταϊκά, δημιούργησα την Eco Expert Real Estate. Δεν έρχομαι από άλλο κόσμο.


Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος Skywalker.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn