rejoin kethea diavasi logoΣήμερα υπάρχουν γύρω μας συνάνθρωποι που έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, έχουν ακριβώς τις ίδιες έγνοιες με εμάς αλλά έχουν μια βασική διαφορά, είναι εξαρτημένοι από ουσίες. Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ από τον Οκτώβριο του 1990 εκπέμπει το μήνυμα της ίσης μεταχείρισης και της καθαρής ζωής χωρίς ουσίες. Η κ. Κωνσταντινίδου Μαρίνα, προσωπικό του Club εργασίας στο βραδινό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, μας εξηγεί ποιος ο ρόλος της εργασίας σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης.

Που στοχεύει το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ;
Η ΔΙΑΒΑΣΗ είναι ένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πανελλαδικά για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ απευθύνεται σε χρήστες ουσιών άνω των 21 ετών, και μπορεί να είναι φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και να κάνουν είτε περιστασιακή είτε συστηματική χρήση. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, δηλαδή οι άνθρωποι που το παρακολουθούν δεν αποκόπτονται από την οικογένειά τους, το εκπαιδευτικό και εργασιακό τους περιβάλλον και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Είναι στεγνό, δηλαδή δε χορηγούνται υποκατάστατα, είναι εθελοντικό και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ συνδέει τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την εργασία με στόχο οι άνθρωποι να παραμείνουν λειτουργικοί και ενταγμένοι στην κοινωνία.

 

Πώς υλοποιείται το τρίπτυχο της θεραπείας-εκπαίδευσης-εργασίας, τι δράσεις κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Η πρώτη πόρτα που θα χτυπήσει ο άνθρωπος που έχει ανάγκη είναι του συμβουλευτικού κέντρου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Φυλής 217 στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί όταν έρθει, είτε έχοντας κλείσει ραντεβού είτε αυθόρμητα για έναν καφέ, θα πάρει τις πρώτες πληροφορίες από εμάς αλλά θα μας ενημερώσει για τα προβλήματα που έχει, για το τι θέλει να κάνει, για το πού θεωρεί ο ίδιος ότι χρειάζεται υποστήριξη. Εφόσον προχωρήσει, συμμετέχει σε ομαδικές συναντήσεις και προετοιμάζεται για τη συνέχεια. Βέβαια, ακόμα και αν ο ίδιος δεν κάνει το πρώτο βήμα, μπορεί είτε η οικογένεια είτε οι φίλοι του να προσεγγίσουν το Πρόγραμμα για να τον βοηθήσουν. Στη συνέχεια εντάσσεται στην κυρίως φάση της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του (βραδινή, πρωινή Κοινότητα, ομάδα δευτερογενούς πρόληψης) και μετά προχωρά στην Κοινωνική Επανένταξη, όπου συνεχίζει τη θεραπευτική διαδικασία, σταθεροποιεί τις αλλαγές στον εαυτό του και ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, οδηγείται στην αποφοίτησή του. Σε όλη αυτή την πορεία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εργασίας και την εκπαίδευση και παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής και εκπαιδευτικής συμβουλευτικής, γιατί θεωρούμε ότι η παρέμβαση σε όλες τις σημαντικές πτυχές του ανθρώπου υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της απεξάρτησης. Γι' αυτό λοιπόν η εργασία και η εκπαίδευση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.


Πραγματοποιείτε μια πληθώρα δράσεων τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης όσο και στο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας. Αυτό πώς οργανώνεται τελικά;
Όσον αφορά την εκπαίδευση, στην πρωινή Κοινότητα που απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες, λειτουργούν ομάδες επαγγελματικής κατάρτισης (γραφιστική, κεραμική, φωτογραφίας-video, μαγειρική)με επαγγελματίες Επιμορφωτές. Πολλά παιδιά που μπήκαν με ενδοιασμούς στις ομάδες αυτές, για παράδειγμα στην ομάδα γραφιστικής, στην πορεία κατάλαβαν ότι αυτό τους αρέσει, εκπαιδεύτηκαν και συνέχισαν σε αντίστοιχη σχολή, είτε με μειωμένα δίδακτρα, είτε με υποτροφία από το Πρόγραμμα και έγιναν επαγγελματίες στο χώρο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία είτε για παιδιά που δεν έχουν τελειώσει τη σχολική εκπαίδευση με στόχο να πάρουν το απολυτήριο, είτε για παιδιά που θέλουν να δώσουν πανελλήνιες. Στο κομμάτι της εργασίας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα με στόχο να νιώσουν οι άνθρωποι σημαντικοί, παραγωγικοί, λειτουργικοί, κάτι που ισχύει για όλους μας και πόσο περισσότερο στους καιρούς που διανύουμε. Προσπαθούμε πέρα από να τους υποστηρίξουμε να ψάξουν για δουλειά να δουν λίγο διαφορετικά την εργασία και τη σημασία που έχει στην προσπάθειά τους να μείνουν «καθαροί». Όλα αυτά υλοποιούνται μέσα από ατομικές και ομαδικές συναντήσεις, εκπαιδευτικής συμβουλευτικής και διαχείρισης σταδιοδρομίας.


Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ το 1999 ξεκίνησε να λειτουργεί το Club Εργασίας. Αυτό με ποια προοπτική ξεκίνησε;
Βλέποντας τις ανάγκες που υπήρχαν για επαγγελματικό προσανατολισμό, για υποστήριξη στην αναζήτηση εργασίας θεωρήθηκε σημαντικό να δημιουργηθεί μια δομή, μια ξεχωριστή υπηρεσία που θα βοηθάει τα μέλη του Προγράμματος στην εύρεση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα χώρο για να ψάξουν δουλειά με οργανωμένο τρόπο, να φτιάξουν το βιογραφικό τους, τη συνοδευτική τους επιστολή, να προετοιμαστούν για την συνέντευξη και να εκπαιδευτούν γενικά στην αναζήτηση εργασίας. Κάθε μέρα το Club Εργασίας λειτουργεί από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και σε όλη αυτή τη πορεία είμαστε από δίπλα παρέχοντας και την υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. εφημερίδες, υπολογιστές κ.α.) και προπαντός συμβουλευτική και υποστήριξη στα μέλη για ν’ αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας.


Μια επιχείρηση τι οφέλη έχει αν κάνει πρόσληψη ενός ατόμου από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ;
Καταρχάς, να πούμε ότι στις συνεντεύξεις ένα μέλος του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διεκδικεί και διαπραγματεύεται με τον εργοδότη για καλύτερους όρους εργασίας, όπως κάνουμε όλοι μας. Είναι στην επιλογή του καθενός να πει στον εργοδότη του ότι παρακολουθεί Πρόγραμμα απεξάρτησης, κάτι που είναι πολύ προσωπικό. Αυτό συνήθως γίνεται όταν έχει προχωρήσει η συνεργασία και έχει δημιουργηθεί σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης εργαζόμενου-εργοδότη.

Επειδή σαφέστατα υπάρχουν μύθοι και στερεότυπα για τους χρήστες ουσιών, προσωπικά θεωρώ ότι ο άνθρωπος αλλάζει και δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία και γι’ αυτό το να προσεγγίζουμε εταιρείες, να ευαισθητοποιούμε και να δημιουργούμε συμμαχίες μαζί τους ουσιαστικά μας κάνει όλους κοινωνούς στο πρόβλημα της εξάρτησης που μας αφορά όλους.

Δεν κρύβω από την εμπειρία μου ότι έχουν υπάρξει αρκετές εταιρείες που μας προσέγγισαν οι ίδιες και στο σήμερα απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ εργάζονται σε αυτές. Από την επικοινωνία μας μαζί τους παίρνουμε ένα πολύ θετικό feedback. Πρόσφατα μάλιστα μεγάλος όμιλος εταιρειών στο χώρο της ένδυσης απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ για να προσλάβει κόσμο. Αυτό φυσικά είναι προς τιμήν της εταιρείας και εμάς μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε περισσότερο στο κομμάτι της δικτύωσης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 5 άτομα που ενδιαφέρθηκαν και επιλέχθηκαν από εμάς βρίσκονται στη δεύτερη εβδομάδα εκπαίδευσης, υπέγραψαν την πρώτη σύμβαση, και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για να προχωρήσουν σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Συνοψίζοντας να πούμε ότι ο εργοδότης έχει οφέλη να προσλάβει άτομα από το Πρόγραμμα, καθώς τα περισσότερα έχουν εργασιακή εμπειρία και ξαναμπαίνουν στο χώρο της εργασίας με μια νέα νοοτροπία που στηρίζεται σε καθαρές αξίες. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής με στόχο την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας.


Με δεδομένη τη δυσκολία στην αγορά εργασίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνθρωποι στο πρόγραμμα βρίσκουν δουλειές;
Ξεκινώντας από τα πρόσφατα γεγονότα με τα capital controls όπου επικρατούσε ανασφάλεια και φόβος, όχι μόνο στο πρόγραμμα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, τα ποσοστά ανέργων στο πρόγραμμα παρέμειναν χαμηλά και όσοι εργάζονταν κατάφεραν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους ενώ μόνο 2 από αυτούς ήταν σε επισφαλείς θέσεις. Αυτό δείχνει ότι τα μέλη του προγράμματος δεν ψάχνουν μόνο δουλειά, αλλά καταφέρνουν να την κρατήσουν επενδύοντας σε αυτήν. Γενικότερα, τα μέλη του προγράμματος αργά ή γρήγορα βρίσκουν δουλειά, καθώς η οικονομική ανεξαρτησία και η αυτονομία που συνεπάγεται αποτελεί βασικό στόχο στο να παραμείνουν καθαροί. Αν θέλαμε να μιλήσουμε με ποσοστά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 70% παραμένει στη δουλειά του.


Υπάρχει μια πληθώρα δράσεων που κάνετε όλο τον χρόνο. Όλες αυτές γίνονται από εσάς ή υπάρχουν εθελοντές που σας βοηθούν;
Πέρα από το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ που είναι επαγγελματίες, στην ομάδα εθελοντών συμμετέχουν απόφοιτοι του προγράμματος, γονείς που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και επαγγελματίες που είναι ευαισθητοποιημένοι με αυτή την προσπάθεια. Υποστηρίζουν διάφορες δράσεις από το Συμβουλευτικό Σταθμό, όπου έρχεται ο χρήστης για να ζητήσει βοήθεια, μέχρι πολιτιστικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις που κάνουμε στην πόλη. Αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπει στο site του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και, εν συνεχεία, να στείλει ένα βιογραφικό στο e-mail της γραμματείας γράφοντας λίγα πράγματα για τον εαυτό του, για ποιόν λόγο επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε ποιόν τομέα. Φυσικά εμείς από την πλευρά μας, προσφέρουμε εκπαίδευση στους εθελοντές και στεκόμαστε δίπλα τους σε όλες τις δράσεις.


Κλείνοντας ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας;
Προς τις επιχειρήσεις θα ήθελα να πω ότι, εφόσον θέλουν να δώσουν ευκαιρίες σε άτομα που υπάγονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καταρρίπτοντας μύθους, στερεότυπα και προκαταλήψεις, μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς, να γνωρίσουν το έργο μας και να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Όσον αφορά τους αναγνώστες της εφημερίδας σας, είναι σημαντικό να ενημερώνονται και να είναι ανοικτοί στο θέμα της εξάρτησης.

Ένα τελευταίο μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν, μπορούν και αξίζουν να έχουν ευκαιρίες για μια καινούργια ζωή.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν ν’ απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού (Φυλής 217, Αθήνα) 210 86 26 761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων ν’ απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3η Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210 86 12 604.

Club Εργασίας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Ιθάκης 42, Αθήνα) 210 86 60 087, εσωτ.19.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Ιστοσελίδα: www.kethea-diavasi.gr, Facebook: DIAVASI, Twitter: KETHEADIAVASI

Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 116/296034-62


Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης

rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn