Μια ομάδα νέων ανθρώπων έχει θέσει τις δυνάμεις της στο να αποδείξει ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν αλλαγές. Η Ειρήνη Κωστάκη, η Νάντια Δρακούλα, η Μαρία Ναθαναήλ, ο Στέφανος Λουκόπουλος, ο Αντώνης Σβαρτς και ο Παναγιώτης Βλάχος δημιούργησαν το vouliwatch για όλους εμάς. Μια ιντερνετική πλατφόρμα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε με απλό τρόπο τι γίνεται στη βουλή, να ελέγχουμε τους βουλευτές μας μέσω ερωτήσεων και να καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις. Η κοινωνία των πολιτών βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο, μέσω της οποίας προωθείται η δημοκρατία και ο διάλογος. Ο Στέφανος Λουκόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Vouliwatch, μας εξηγεί γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη του vouliwatch στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Τι είναι το vouliwatch;
Είναι ένας πολιτικά ανεξάρτητος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο να ενισχύσει τη δημοκρατία παντρεύοντας την ψηφιακή τεχνολογία με την πολιτική. Θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην βουλή και στο έργο των βουλευτών. Πρακτικά είμαστε ένα παρατηρητήριο της βουλής.
Η πρωτοβουλία για να φτιάξετε το vouliwatch πώς ξεκίνησε;
Η κεντρική ομάδα αποτελείται από 6 άτομα. Πολλοί από εμάς ζούσαμε στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια και είχαμε επαφές με διάφορους οργανισμούς. Στη Γερμανία είδαμε ότι υπήρχε ένα site παρόμοιο με το δικό μας vouliwatch, το οποίο δραστηριοποιείται από το 2004 και το οποίο είναι το πρώτο του είδους του και από εκεί πήραμε την ιδέα. Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και μας έδωσαν κάποιες συμβουλές και αφού το εξετάσαμε περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε.
Σε ποιους απευθύνεται και τι επιδιώκει;
Πιστεύουμε ότι δημοκρατία δε σημαίνει ψηφίζω μια φορά τα 4 χρόνια και έπειτα νίπτω τας χείρας μου. Η δημοκρατία έχει ως προαπαιτούμενα δύο πράγματα. Πρώτον σωστή ενημέρωση των πολιτών και δεύτερον συμμετοχή. Για να έχεις το ένα χρειάζεσαι και το άλλο, μεταξύ τους υπάρχει μια αλληλοσύνδεση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους πολίτες και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, διότι πέρα από την κρίση η οποία έχει αποξενώσει τον κόσμο προς τους πολιτικούς και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα καχυποψίας, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς είναι ένα φαινόμενο που κάπου βασίζεται, από την άλλη όμως παρατηρούμε ότι έχει ξεκινήσει να παίρνει η μπάλα τους θεσμούς, όχι μόνο τους πολιτικούς. Μάλιστα όλη αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει αρκετά ψηλά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι ένα φαινόμενο αρκετά επικίνδυνο.
Αυτό που θέλουμε είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, να του δώσουμε το έναυσμα για να δραστηριοποιηθεί και να μην είναι παθητικός δέκτης των καταστάσεων. Ο κόσμος ο απλός που θα κάτσει να διαβάσει ένα νομοσχέδιο, είναι πιθανό να μην καταλάβει τι διαβάζει γιατί είναι γραμμένο με νομικίστικο τρόπο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι παίρνουμε το νομοσχέδιο, το εξηγούμε σε λίγες γραμμές, με αρκετά απλό και κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε να έχει μια εικόνα ο πολίτης.
Απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια σε όσους έχουν πρόσβαση στο internet. Κυρίως στους νέους ανθρώπους γιατί είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τη νοοτροπία του νέου παρά κάποιον που έχει μεγαλώσει σε ένα σύστημα και θεωρεί ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα. Άλλωστε το site μας έχοντας τη συγκεκριμένη στόχευση είναι πιο φιλικό προς τους νέους σε ηλικία χρήστες. Είναι πολύ σημαντικό να ασχολούμαστεμε την πολιτική από μικρή ηλικία και αυτή η διαδικασία να μας γίνει τρόπος ζωής.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι στη χώρα μας οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την πολιτική. Στις τελευταίες εκλογές υπήρχε 40% αποχή με το μεγαλύτερο κομμάτι να το καταλαμβάνει η νεολαία. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η ομάδα σας αποτελείται από νέα άτομα. Τι ισχύει τελικά;
Η αποχή των νέων είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Αυτό μας λέει ότι δε λειτουργεί σωστά η δημοκρατία, μας λέει ότι η νεολαία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε αυτό το σύστημα. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διορθώσουμε. Όντως υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι που δεν ασχολείται, υπάρχει όμως και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που ασχολείται και έχει αποφασίσει να αλλάξει αυτή την κατάσταση γιατί πιστεύει στη δημοκρατία. Όταν πριν από 1,5 χρόνο γύρισα στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, ενθουσιάστηκα βλέποντας και γνωρίζοντας νέους που έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως π.χ. το Πολιτεία 2.0 ή το c στο χέρι μας να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους να πιστέψουν στην αλλαγή.
Έχεις αναφέρει πολλές φορές το ζήτημα της δημοκρατίας και της αλλαγής. Πιστεύεις ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας;
Βεβαίως και υπάρχει και μάλιστα πολύ μεγάλο. Δε συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, είναι ένα γενικό φαινόμενο. Η δημοκρατία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει παραμεριστεί, υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι πλέον έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αποφάσεις του λαού, αλλά κυρίως θεωρώ ότι ο κόσμος έχει παραμεριστεί από τη δημοκρατική διαδικασία, δεν είναι κομμάτι της. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή του πολίτη μέσω των νέων τεχνολογιών. Να παρακολουθεί τι γίνεται στη βουλή εύκολα, να μπορεί να ανεβάσει δικές του ιδέες και προτάσεις, να νιώσει ο πολιτικός ότι τον παρακολουθούν και δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνουμε εμείς μέσα από το site μας.
Είπες ότι οι πολίτες έχουν παραμεριστεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρείς ότι είναι κάτι εσκεμμένο;
Θέλω να ελπίζω ότι δεν γίνεται εσκεμμένα. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει. Αυτό το βλέπουμε και στην Ευρώπη με το TTIP, όπου γίνονται τεράστιες διαβουλεύσεις μεταξύ Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης και ο κόσμος δεν ξέρει τι συζητιέται και δεν έχει καμία δυνατότητα κατάθεσης άποψης πάνω σε αυτό το θέμα.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια γενική εικόνα ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική έχει ίδιο όφελος. Εσείς πως χρηματοδοτείστε;
Με ενοχλεί αρκετά αυτά που λέγονται κατά καιρούς γιατί πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που όντως θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση γύρω τους χωρίς να αποσκοπούν σε κάτι άλλο. Όλη μου την καριέρα δούλευα σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς γιατί πιστεύω στη δύναμη των πολιτών, πιστεύω στην αλλαγή από τα κάτω προς τα πάνω. Άρα εμείς δεν έχουμε τέτοιες φιλοδοξίες.
Όπως όλες οι Μ.Κ.Ο. έχουμε το άγχος της χρηματοδότησης. Ξεκινήσαμε με δικούς μας πόρους, όπου το κάθε μέλος της ομάδας έδινε όσα μπορούσε όταν μπορούσε για να ξεκινήσει αυτό το site. Στη συνέχεια κάναμε μια καμπάνια κοινωνικής χρηματοδότησης από όπου αντλήσαμε ένα σεβαστό ποσό που μας βοήθησε, μετά κάναμε αίτηση σε ιδρύματα όπου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό που θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε μέχρι το τέλος του ’15. Τώρα συνεχίζω και ψάχνω για πόρους και μάλιστα θα στραφούμε προς την Ε.Ε., έχουμε αρχίσει να γινόμαστε περισσότερο projectoriented. Έχουμε κάνει αίτηση στο Erasmus plus με στόχο να βοηθήσουμε να στηθεί ένα parliamentwatch στην Κύπρο, οπότε αν πάρουμε το συγκεκριμένο project περιμένουμε και από εκεί κάποια έσοδα. Τέλος υπάρχουν οι δωρεές των πολιτών, όπου συνήθως καταθέτουν κάποια μικροποσά ως στήριξη που φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Αυτό είναι το οικονομικό μας μοντέλο μέχρις στιγμής.
Παρατηρούμε μια ιδιαιτερότητα σε εσάς. Έχετε προσπαθήσει να παντρέψετε τις νέες τεχνολογίες με την πολιτική. Αυτό για ποιο λόγο το κάνετε;
Πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή του κόσμου. Μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, μας παρέχονται κάποια εργαλεία που μας βοηθάνε να παρακολουθούμε πιο άνετα, πιο δυναμικά και πιο άμεσα το τι γίνεται στη βουλή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Η τεχνολογία είναι πάρα πολύ σημαντική για τη δημοκρατία και δεν είναι δική μας γνώμη, αλλά υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα από parliamentwatch που λένε αυτό το απλό πράγμα. Για να υπάρξει σωστή δημοκρατία χρειάζεται να υπάρχει και συμμετοχή. Αυτό το καταφέρνουμε μέσα από το internet, για να μπορούμε να ενημερώνουμε εκατομμύρια πολίτες απλά και άμεσα. Στην Ελλάδα όντως υπάρχει θέμα κυρίως κουλτούρας, γιατί δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το digitalculture.
Η πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα στη βουλή. Πολιτική μπορούμε να συναντήσουμε μέσα στους χώρους εργασίας όπως και μέσα στα πανεπιστήμια. Έχετε σκεφθεί να κάνετε κάτι ανάλογο γι’ αυτούς τους χώρους;
Αυτό ίσως είναι κάτι που θα το σκεφθούμε μελλοντικά. Για την ώρα θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ελληνική βουλή. Για παράδειγμα σκεφτόμαστε να φτιάξουμε το governmentwatch, ή το Localwatchτο οποίο θα είναι για δήμους αλλά όλα αυτά είναι μελλοντικά σενάρια τα οποία θα γίνουν βήμα-βήμα. Θέλουμε αρχικά να εδραιωθεί το vouliwatch ως ένας θεσμός που θα προωθεί τη δημοκρατία και το διάλογο.
Τι ανταπόκριση είχατε αρχικά από τα κόμματα της βουλής;
Στην αρχή ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα γιατί οι βουλευτές δε μας ήξεραν και αναρωτιόντουσαν αν εξυπηρετούσαμε συγκεκριμένα συμφέροντα, αν κρύβεται κάποιος άλλος από πίσω, αν θα ανεβάζουμε τις απαντήσεις τους ατόφιες ή παραποιημένες. Υπήρχε αρκετή καχυποψία η οποία όμως ήταν λογικό να υπάρχει. Μας βοήθησε πάρα πολύ ότι όταν ξεκινήσαμε είχαμε ευρωεκλογές και εκεί άρχισαν να συμμετέχουν πολύ ενεργά οι ευρωβουλευτές. Αρχικά είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους πράσινους που συμμετέχουν και στην ευρωβουλή και σταδιακά άρχισαν να συμμετέχουν από τη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμένα με προβλημάτισε ότι αρχικά δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή του Σύριζα και δεν ήθελα να φανεί ότι το vouliwatch είναι κάτι που αντιπροσωπεύει μόνο συγκεκριμένες μερίδες της πολιτικής ζωής. Αυτό ευτυχώς το ξεπεράσαμε μέσα από συζητήσεις και πολλές συναντήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μόνα κόμματα που δεν έχουν καμία συμμετοχή είναι η Χ.Α. και το ΚΚΕ.
Στη χώρα μας το βασικό πρόβλημα που χρειάζεται να ξεπεράσουμε είναι η λογική που επικρατεί στους παλαιότερους βουλευτές. Πολλοί δε γνωρίζουν από τεχνολογίες, δεν μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν ποια θα μπορούσε να είναι η προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου project, αλλά αυτό νομίζω αλλάζει. Ήδη με την καινούργια βουλή έχει ανέβει πάρα πολύ η ανταπόκριση των βουλευτών, που βεβαίως έχει να κάνει και με την ηλικία καθώς αρκετοί βουλευτές είναι πλέον νέοι.
Μέσα από τη δράση σας τι αποτελέσματα έχετε βγάλει;
Για εμένα το πιο βασικό είναι ότι κοντά στα 200.000 άτομα έχουν μπει στη διαδικασία να περιηγηθούν στο site, να μάθουν πως λειτουργεί η βουλή και να μάθουν ποιος βουλευτής τους εκπροσωπεί, γιατί πολλοί μπορεί να μην ξέρανε καν ποιος είναι ο βουλευτής της περιφέρειάς τους ή τι κάνει ο εκάστοτε βουλευτής μέσα στη βουλή.
Πιο τρανταχτό αποτέλεσμα είναι ότι στείλαμε μια επιστολή σε όλους τους βουλευτές, όπου αιτούμασταν μεγαλύτερη διαφάνεια και πρόσβαση σε δεδομένα, γιατί για να μάθω στοιχεία για μια ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να έχω συνεχώς ένα άτομο μέσα στη βουλή που να καταγράφει τα πάντα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν. Εμείς από την μεριά μας κάναμε το αίτημα, ανταποκρίθηκε ένας βουλευτής, και αυτός με τη σειρά του έκανε το αίτημά μας ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.
Επίσης ένα ακόμα σημαντικό είναι ότι πρόσφατα ένας βουλευτής βασίστηκε σε μια ερώτηση που του έγινε από πολίτη και έκανε παρέμβαση στη βουλή. Σε διεθνές επίπεδο είμαστε ο μόνος Ελληνικός οργανισμός ο οποίος συμμετέχει στο δίκτυο του UNCAC(UnitedNationsCoalitionAgainstCorruption) αλλά και που έχει υπογράψει τη «Δήλωση για την Κοινοβουλευτική Διαφάνεια» ως μέλος του διεθνές δικτύου «ΟpeningParliament». Τέλος μεγάλη επιτυχία συνιστά και η δημιουργία του internationalparliamentwatchnetworkτο οποίο και έγινε μετά από δική μας πρωτοβουλία.
Βλέπουμε μία καθημερινή επαφή με τον πολιτικό κόσμο και μάλιστα και επιτυχίες. Όμως ξεκινώντας τι δυσκολίες είχατε αντιμετωπίσει;
Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν τα χρήματα, η έλλειψη πόρων. Ιδέες είχαμε πολλές, αλλά κοστίζουν. Επίσης πολλοί βουλευτές δεν έβλεπαν το όλο εγχείρημα ως κάτι με το οποίο θα άξιζε να ασχοληθούν. Εμείς όταν ξεκινήσαμε κάναμε μία κλειστή παρουσίαση, όπου καλέστηκαν όλοι οι βουλευτές, από τους οποίους ήρθαν 50, τους εξηγήσαμε ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε, αρκετοί μας συνεχάρησαν γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία αλλά η ενεργή συμμετοχή των πολιτικών δεν επετεύχθη. Αυτό όμως έχει πλέον αντιστραφεί καθώς κάθε μήνα παίρνουμε τουλάχιστον 10 απαντήσεις από βουλευτές. Δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται ως ζήτημα η συμμετοχή τους. Αρκετοί βουλευτές το αντιλαμβάνονται ως έξτρα δουλειά.
Πόσες ερωτήσεις υπάρχουν και τι ποσοστό έχει απαντηθεί;
Ερωτήσεις έχουμε πάρα πολλές. Στο site μας έχουμε κοντά στις 900 ερωτήσεις και από αυτές έχουν απαντηθεί περίπου το 30%. Σχετικά καλά, αλλά στη Γερμανία απαντάει μέχρι και ο Σόιμπλε. Έχουν ένα ποσοστό κοντά στο 85%.
Συμμετέχετε και σε ένα διεθνές δίκτυο. Πες μας λίγα λόγια.
Το δίκτυο ήταν μια δική μας πρωτοβουλία. Πάντα ήθελα να είμαστε εξωστρεφείς και πιστεύω πάρα πολύ στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και παραδειγμάτων γιατί έτσι πάμε μπροστά, δεν είμαστε ανταγωνιστές, όλοι για το ίδιο παλεύουμε. Οπότε πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε στην Ελλάδα το περασμένο Μάρτη κάποιους οργανισμούς σαν τον δικό μας, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Υεμένη. Ανταποκρίθηκαν όλοι, είδαμε και εμείς πως τα πάμε σε σχέση με άλλους, ακούσαμε καλές πρακτικές, είδαμε πως αντιμετωπίζουν αυτοί τα προβλήματα που προκύπτουν, καταλάβαμε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια ζητήματα και αυτό μας έφερε όλους πιο κοντά.
Αντιληφθήκαμε ότι αυτή η κίνηση χρειαζόταν να πάρει μονιμότερη μορφή και κάπως έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο και να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο. Γι’ αυτό το δίκτυο έχουμε κάνει αίτηση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για να μπορέσουμε να στήσουμε ένα site και συγκεκριμένα το parliamentwatch.eu, όπου θα φαίνονται όλα τα αντίστοιχα site σε όλη την Ευρώπη και επίσης με τα χρήματα αυτά σκοπεύουμε να κάνουμε τη δεύτερη μεγάλη συνάντηση στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεστε;
Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία 2.0. η οποία είναι μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας, με το Generation2.0 που έχει στον πυρήνα της δράση του (έχει να κάνει με μετανάστες δεύτερης γενιάς και την διεκδίκηση ιθαγένειας) και τέλος με το Lawspot o oποίος είναι ένας οργανισμός που ασχολείται στην ενημέρωση πολιτών για νομικές πληροφορίες.
Γενικά είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες. Όταν ήρθα στην Ελλάδα παρατήρησα ότι μεταξύ των Μ.Κ.Ο. δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχουν συνέργιες αλλά συνήθως υπάρχει ένα κλίμα ανταγωνισμού. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε, να ανταλλάσουμε απόψεις και να ενδυναμώνουμε την κοινωνία από όλες τις πλευρές. Με βάση αυτή τη λογική διοργανώσαμε ένα εργαστήρι/workshop το οποίο ονομάσαμε «Ενωμένοι Ρωτάμε»όπου καλέσαμε μόνο Μ.ΚΟ., κάθισαν σε θεματικά τραπέζια π.χ. περιβάλλον κ.λπ.,και αφού συζητήσανε και βρήκαν κοινό τόπο κατέθεσαν από κοινού ερωτήσεις σε βουλευτές μέσα από την πλατφόρμα μας. Το εργαστήρι είχε μεγάλη επιτυχία και πολλοί εκπρόσωποι των ΜΚΟ μας ζήτησαν να το επαναλάβουμε, κάτι που θα γίνει σίγουρα.
Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
Σχεδιάζουμε πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα. Καταρχάς θέλουμε να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα μας ως παρατηρητήριο της βουλής. Φτιάχνουμε νέες εφαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν και να καταγράφουν τις μη ονομαστικές ψηφοφορίες. Επίσης θα έχουμε ένα καινούριο κομμάτι στο site όπου θα καταγράφονται οι καινούριες τάσεις που παρατηρούνται μέσα στην ιστοσελίδα μας π.χ. ποιες ερωτήσεις απασχολούν περισσότερο τον κόσμο, ποια κόμματα είναι τα πιο ενεργά κ.α.. Επίσης σκοπεύουμε τον επόμενο Μάρτη να συνδιοργανώσουμε με το Politia 2.0 ένα μεγάλο τριήμερο event στην Τεχνόπολις, όπου η βασική θεματική θα είναι «η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά μέσω καινοτόμων ιδεών». Θα υπάρχουν αρκετά workshop παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, συζητήσεις, ευκαιρίες για γνωριμίες και συνεργασίες. Τέλος επιδιώκουμε να κάνουμε μια συνάντηση με την κα. Κωνσταντοπούλου, για την παροχή δεδομένων και στοιχείων μέσα από τη βουλή, το συγκεκριμένο ζήτημα (ανοιχτά/προσβάσιμα δημόσια δεδομένα) είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά και το οποίο θα αποτελέσει σύντομα βασικό άξονα της καμπάνιας μας. Γενικά έχουμε πολλές ιδέες και σκέψεις, αλλά δε θα σου πω άλλες γιατί δεν ξέρω αν θα τις καταφέρουμε όλες, οπότε προχωράμε με αυτές τις δραστηριότητες οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα εμπλουτίζονται συνεχώς.