rejoin stratos sotirias logoΣε μια περίοδο που τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες πλήττονται συνεχώς, ο Στρατός Σωτηρίας, μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει ως σκοπό, την προσφορά στον άνθρωπο ανεξάρτητα από πολιτικές, θρησκευτικές και φυλετικές πεποιθήσεις. Το Skywalker.gr βρέθηκε στα γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα και συνομίλησε με τον Πόλυ Παντελίδη, λοχαγό της οργάνωσης, για την καθημερινότητα και τις δράσεις της οργάνωσης.

(1)Τί είναι ο “Στρατός Σωτηρίας”;

Ο “Στρατός Σωτηρίας» είναι ένα χριστιανικό κίνημα, που σκοπό έχει την διάδοση του ευαγγελίου και παράλληλα την προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο.

(2)Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα;

Ξεκίνησε στο 2007 στην Θεσσαλονίκη και μετά έγινε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία το 2011. Πήρε δηλαδή θεσμική μορφή. Πλέον υπάρχουν δύο κέντρα στην Ελλάδα. Το ένα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Αθήνα. Στην Αθήνα ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2011. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να βρεθούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Όπου υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται ο Στρατός Σωτηρίας και να υπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής περιοχής.

(3) Γιατί “Στρατός”;

Έχει να κάνει κυρίως με ιστορικούς σκοπούς. Η ίδρυση του “Στρατού της Σωτηρίας” συνέπεσε με την περίοδο κατά την οποία διεξάγονταν δύο μεγάλοι πόλεμοι, ο εμφύλιος πόλεμος της Αμερικής και ο πόλεμος της Κριμαίας.  Όλος ο κόσμος ζούσε κάτω από την επιρροή των δύο πολέμων. Εκ των πραγμάτων το να φέρνεις στοιχεία και διακριτικά του στρατού προσέδιδε έναν σεβασμό. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η ιδέα ότι για να υπηρετήσουμε καλύτερα την κοινωνία έπρεπε να υιοθετήσουμε ως ένα σημείο την στρατιωτική ιεραρχία και την στρατιωτική ορολογία. Η στολή έχει να κάνει κυρίως με το κύρος που αυτή προσφέρει. Φανερώνει ότι υπηρετεί κάποιους σκοπούς. Όλοι εμείς άλλωστε υπηρετούμε κάποιες αρχές.

(4) Υπάρχει διάθεση από τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν εθελοντικά σε μια οργάνωση σαν την δική σας, και ποια διαδικασία ακολουθείτε για να ενταχτεί κάποιος σε εσάς;

Σίγουρα υπάρχει διάθεση. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στις δράσεις μας, αναγνωρίζει το έργο που προσπαθούμε να παράγουμε. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να θέλει να βοηθήσει, να θυσιάσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του για να προσφέρει σε κάποιον.

Για να ενταχθεί εθελοντικά κάποιος σε εμάς “χρειάζονται” ελάχιστα εφόδια. Κανονίζουμε ένα ραντεβού, με σκοπό να γνωριστούμε και να μιλήσουμε. Να τον ενημερώσουμε για τις δράσεις μας και τους σκοπούς μας. Να δούμε αν ταιριάζει με αυτό το οποίο πρεσβεύουμε, αν όντως έχει την διάθεση και την θέληση να βοηθήσει. Αφού ενημερωθεί πλήρως, και ο ίδιος εξακολουθεί να επιθυμεί να βοηθήσει μέσα από τις γραμμές του “Στρατού” τότε περνάμε στο πρακτικό κομμάτι. Συζητάμε για το που μπορεί να προσφέρει και να βοηθήσει καλύτερα και που επιθυμεί και ο ίδιος.

Σήμερα, είναι ενθαρρυντικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εθελοντών που μας βοηθάει να φέρνουμε εις πέρας τις δράσεις μας. Το σημαντικό που χρειάζεται να αναφέρουμε είναι, ότι ο καθένας είναι καλοδεχούμενος, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά του πιστεύω, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το χρώμα του, την εθνικότητα του ή το φύλο του. Οι εθελοντές μας δεν είναι προαπαιτούμενο να συμφωνούν σε όλα με εμάς, αλλά όπως προείπαμε το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει την διάθεση να προσφέρει στον συνάνθρωπο βοήθεια.

(5)Τι προγράμματα τρέχουν αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα που πραγματοποιούμε.

Υπάρχει το πρόγραμμα για μονογονεϊκές οικογένειες. Εμείς τους βοηθάμε να προμηθευτούν πάνες, βρεφικό γάλα και ότι άλλο τους είναι απαραίτητο.

Το τελευταίο διάστημα λειτουργεί το πρόγραμμα “Υιοθετήστε Μια Οικογένεια” το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές. Σκοπός του είναι τα άτομα που έρχονται σε εμάς να αποκτήσουν πάλι αυτοεκτίμηση και να θέσουν προτεραιότητες και στόχους. Να δραστηριοποιηθούν και να πάρουν πάλι τη ζωή στα χέρια τους. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και στις λεγόμενες καλές περιοχές όπως η Εκάλη και η Κηφισιά. Για ευνόητους λόγους φυσικά υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια.

Κάθε Τρίτη είναι η μέρα που έρχονται στον χώρο μας οι γονείς με τα παιδιά τους. Κυρίως σκοπός είναι να ενταχθούν, να βρεθούν σε ένα χώρο φιλικό όπου τα παιδιά τους μπορούν να παίξουν και οι ίδιοι τους να μοιραστούν κάτι από την ζωή τους, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς, ερχόμενοι στην Ελλάδα δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς με αποτέλεσμα να κλεισθούν. Να μην ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Έρχονται εδώ συζητάνε μεταξύ τους οι γονείς, ενώ παράλληλα τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους, μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται.

Ακόμα “τρέχουμε” το πρόγραμμα “Μικρό Σχολείο”. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να φέρουν τα παιδιά τους ηλικίας 3 με 4 ετών για να μάθουν μαζί τα βασικά, γράμματα, νούμερα, χρώματα και σχήματα.

Ακόμα βοηθάμε συνανθρώπους οι οποίοι έχουν αδυναμία να πραγματοποιήσουν καθημερινές υποχρεώσεις. Φαντάσου μία ηλικιωμένη που πρέπει να κάνει ηλεκτρονικά την φορολογική της δήλωση, ή μετανάστες που δεν ξέρουν ελληνικά να πρέπει να συνεννοηθούν για διάφορα χαρτιά.

ΥπάρχειτοGreenLightProject (G.L.P.) ToGreenLightProject ΤΜ είναι μια προσπάθεια του Στρατού της Σωτηρίας για την υποστήριξη ατόμων που έχουν πέσει θύματα πορνείας ή και σωματεμπορίας. Κάθε εβδομάδα μια ομάδα αποτελούμενη από στελέχη του Στρατού της Σωτηρίας και εθελοντές, επισκέπτεται 'ευαίσθητες' περιοχές προσφέροντας τροφή, ροφήματα αλλά πάνω από όλα, την ευκαιρία για μια φιλική, ανθρώπινη κουβέντα.

Επιπρόσθετα στην Θεσσαλονίκη τρέχει το πρόγραμμα “Σίτισης” ατόμων που ζουν στους δρόμους. Κάθε Πέμπτη βράδυ, από τις 11 μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, το αυτοκίνητο του Στρατού της Σωτηρίας φορτωμένο με τρόφιμα, ευγενική προσφορά τοπικών επιχειρήσεων σίτισης, αλλά κα με κουβέρτες κατά του κρύους μήνες του χρόνου, επισκέπτεται κεντρικά σημεία της πόλης όπου ένα όλο και αυξανόμενος αριθμός αστέγων μας πλησιάζει για ένα ζεστό ρόφημα και κάτι φαγώσιμο.

Όλα τα προγράμματα μας, αφορούν τόσο έλληνες όσο και ξένους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα. Ο κόσμος έχει πρακτικές καθημερινές ανάγκες. Εμείς από την μεριά μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, με ότι δυνάμεις και δυνατότητες έχουμε.

(6) Πόσος κόσμος μαζεύεται; Υπάρχει απήχηση;

Υπάρχει απήχηση. Αν και αρχικά ήταν λίγο επιφυλακτικοί απέναντί μας πλέον δεν υπάρχει κάποιος ενδοιασμός. Καθημερινά μαζεύονται γύρω στα 50 άτομα.

(7) Είναι κυρίως μετανάστες ή Έλληνες;

Κυρίως μετανάστες έρχονται. Έρχονται και Έλληνες αλλά σε όχι και τόσο μεγάλο ποσοστό. Βέβαια αυτό διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Αλλά είναι και αντικειμενικό λόγω της περιοχής και των ιδιαίτερων προβλημάτων που υπάρχουν εδώ.

(8) Ποιά ήταν η αντιμετώπιση της περιοχής όταν πρωτοήρθατε;

Στην αρχή ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Κάποιες φορές και επιθετικοί. Αλλά ήταν κυρίως λόγο άγνοιας. Δεν μας ήξεραν. Όταν άνοιξε μπροστά το μαγαζί με τα ρούχα, άρχισαν να μπαίνουν μέσα, περιστασιακά στην αρχή και πιο τακτικά στη συνέχεια. Έτσι άρχισαν να μας γνωρίζουν, οπότε άλλαξε και η συμπεριφορά τους σταδιακά. Κατάλαβαν ότι ήρθαμε να τους βοηθήσουμε. Ότι είμαστε εδώ για αυτούς.

(9) Όταν έρχονται άτομα άλλων θρησκειών και μαθαίνουν ότι είστε χριστιανοί και η δράση σας βασίζεται στην Αγία Γραφή ποιά είναι η αντίδραση τους;

Είναι δικό τους θέμα αν δεν τους αρέσει, αλλά μέχρι τώρα πάντως δεν έχει υπάρξει κάποιο ζήτημα.Έχουμε σαν αρχή να σεβόμαστε την πίστη του καθενός σε άλλες θρησκείες. Άλλωστε δεν προσπαθούμε να κάνουμε προσηλυτισμό, αλλά να βοηθήσουμε στο σήμερα. Να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

(10) Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Καταρχάς μέσα από το site μας, www.salvationarmy.gr. Μπορεί να έρθει από τα γραφεία μας στην Αθήνα, Κοδριγκτώνος 61 στην Αττική, ή να μας πάρει τηλέφωνο στο 211 4112357.

Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Διαφημιστικής Τεκμηρίωσης
rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn