Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με υποχρεώσεις, καθήκοντα και προθεσμίες που λήγουν και αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας για να ανταποκριθούμε όπως αρμόζει. Ωστόσο υπάρχει λύση και δεν είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ό,τι μας ενδιαφέρει. Η λύση ακούει στο όνομα «προγραμματισμός» και μάλιστα «σωστός προγραμματισμός». Αν λοιπόν βρίσκεσαι πολύ συχνά σε κατάσταση πανικού και νιώθεις ότι ο ελεύθερος χρόνος σου διαρκώς εξανεμίζεται, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.
Βρες την αιτία του προβλήματος
Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να οργανώσεις τον χρόνο σου; Μήπως αυτά που αναλαμβάνεις να διεκπεραιώσεις δεν σε γεμίζουν; Μήπως έχεις βαρεθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια; Μήπως ακόμα υπερφορτώνεσαι με υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορείς να ανταποκριθείς ή αναλώνεις τον χρόνο σου κάνοντας άχρηστα πράγματα; Για να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, καλό θα ήταν να καταγράψεις τις δραστηριότητες ενός τυπικού 24ώρου και τον χρόνο που ξοδεύεις για αυτές. Έτσι μπορείς να οδηγηθείς στην αιτία ή στις αιτίες που σε απομακρύνουν από τον σωστό προγραμματισμό και να αναμορφώσεις την καθημερινότητά σου.
Όρισε προτεραιότητες
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως να παραδώσεις μία εργασία στην ώρα της ή να ολοκληρώσεις ένα project εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Αυτά προηγούνται έναντι όλων ακόμα και αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν επείγει, αλλά σου αρέσει περισσότερο και θέλεις να ασχοληθείς με αυτό. Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου και μην παρεκκλίνεις για κανέναν λόγο.
Όρισε τις δικές σου προθεσμίες
Για να είσαι πάντα on time και σίγουρος για το αποτέλεσμα, θέσε τα δικά σου χρονικά πλαίσια, τα οποία θα είναι στενότερα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις γρηγορότερα σε τάξη τον εαυτό σου και να αφοσιωθείς πιο σοβαρά και πιο συγκεντρωμένα στην ολοκλήρωση του project ή στην εκπλήρωση μίας υποχρέωσης που σου έχει ανατεθεί.
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου άσκοπα
Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούμε από τα social media όταν κάνουμε μία δουλειά στον υπολογιστή. Γι’ αυτό τον λόγο όρισε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να ασχολείται με αυτά, και την υπόλοιπη ώρα αφοσιώσου σε αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Και όταν τελειώσεις, μπορείς φυσικά να ασχοληθείς με ό,τι επιθυμείς.
Μην ξεχνάς τα διαλείμματα
Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν σε πιέζει ο χρόνος, γιατί σε βοηθούν να ξεκουραστείς και να ανακτήσεις δυνάμεις. Πρόσεξε όμως, τα διαλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10-15 λεπτά ανά 1,5-2 ώρες απασχόλησης. Απόφυγε τα έξτρα διαλείμματα, εκτός και αν είναι ανάγκη.
Θέσε κίνητρα στον εαυτό σου
Κανόνισε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί αφού ολοκληρώσεις ό, τι έχεις προγραμματίσει. Με αυτό τον τρόπο θα σκέφτεσαι αυτό που θα ακολουθήσει και θα συγκεντρωθείς καλύτερα με σκοπό να τελειώσεις ακόμα και νωρίτερα. Γενικά είναι σημαντικό στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου να υπάρχουν δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δεν συνεπάγονται υποχρεώσεις.
Πες «όχι»
Αν τελικά η έλλειψη προγραμματισμού δεν είναι το πρόβλημά σου, τότε μάλλον αυτό που φταίει είναι η τάση σου να αναλαμβάνεις πολλά, περισσότερα από όσα αντέχεις. Για αυτό τον λόγο την επόμενη φορά που κάποιος θα προτείνει μία δραστηριότητα, ένα project ή τέλος πάντων κάτι που απαιτεί χρόνο, μην βιαστείς να το αναλάβεις ή να συμμετάσχεις, αλλά συλλογίσου αν είναι όντως κάτι που σε ευχαριστεί ή κάτι το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φορτωμένο σου πρόγραμμα.
Η τεχνολογία είναι σύμμαχός σου
Φτιάξε το πρόγραμμά σου στον υπολογιστή, βάλε reminder στο κινητό σου ή χρησιμοποίησε κάποιο application που σχετίζεται με την οργάνωση του χρόνου και τον προγραμματισμό. Ακόμα, γράφοντας σε μία χάρτινη ή ηλεκτρονική ατζέντα τις υποχρεώσεις σου, θα βοηθηθείς να μην ξεχάσεις τίποτα και να τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Οι επιλογές είναι πολλές, διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει.
Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον αξιοποιούμε κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σωστού προγραμματισμού.
Ο σωστός προγραμματισμός δεν είναι κάτι ουτοπικό, αλλά κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με απλές καθημερινές κινήσεις. Επομένως όλα είναι στο χέρι μας.
Ελίζα Σακκά,
Team leader, citycampus.gr