rejoin holland code

Εσύ τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Δεν ξέρεις ακόμη, ε;  Ίσως να υπάρχει κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις. To 1958-9 ο Αμερικανός ψυχολόγος John Holland ανέπτυξε ένα μοντέλο κατηγοριοποίησης των ανθρώπων σε 6 τύπους με βάση την προσωπικότητά τους (Holland Codes ή RIASEC) με σκοπό να αναδείξει τα ταλέντα και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Μπορεί κάποιος να έχει χαρακτηριστικά από διάφορους τύπους, αλλά σίγουρα κάποιος θα υπερισχύει.  Ο τύπος προσωπικότητας στον οποίο ανήκεις μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα και να βρεις τον δρόμο σου.

Έκανες το τεστ; Δες παρακάτω, ανάλογα με τι τύπος είσαι, τι επάγγελμα σου ταιριάζει.

Πρακτικοί (builders)

Εάν ο τύπος σου είναι αυτός, τότε ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσει να έχουν φυσική επαφή με το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζονται, δηλαδή να χρησιμοποιούν τα χέρια τους ή το σώμα τους.  Μπορείς να ασχοληθείς με τον αθλητισμό, τη γεωργία, τον χορό, τη μαγειρική, τις κατασκευές ή ακόμη και με τις πειραματικές επιστήμες.

Διανοητικοί (thinkers)

Εφόσον ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, λογικά σου αρέσει να ασχολείσαι με προβλήματα λογικής και σκέψης, να μελετάς θεωρητικά ενδεχόμενα, να συνδυάζεις δεδομένα και να βγάζεις συμπεράσματα. Όλα αυτά σε καθιστούν έτοιμο να ασχοληθείς με μία εργασία που έχει κατά βάση θεωρητικό υπόβαθρο, όπως είναι η ιατρική, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η ψυχολογία και άλλες.

Καλλιτεχνικοί (creators)

Δυσκολεύεσαι να μπεις σε καλούπια, σκέφτεσαι με έναν δικό σου τρόπο, και, με ό,τι και να ασχοληθείς, η καλλιτεχνική σου φλέβα δεν μπορεί να μείνει κρυμμένη για πολύ; Ξέρεις ήδη από μικρός τι σου αρέσει και με τι θέλεις να ασχοληθείς. Μουσική, χορός, τραγούδι, ζωγραφική, αρχιτεκτονική; Ό,τι κι αν είναι αυτό, κυνήγησέ το και θα τα καταφέρεις.

Κοινωνικός (helpers)

Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή, έχεις ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, τη συμπόνια και τη διάθεση να βοηθήσεις τον κόσμο γύρω σου. Σου αρέσει να συνεργάζεσαι με τους άλλους, είσαι επικοινωνιακός και μπορείς να διαπρέψεις σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, στην εκπαίδευση, στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στη φροντίδα ασθενών, ως ψυχολόγος, δικηγόρος ή σύμβουλος.

Επιχειρηματικοί (persuaders)

Όπως και τα άτομα της προηγούμενης κατηγορίας, έτσι και οι επιχειρηματικοί τύποι αρέσκονται να συνεργάζονται με ανθρώπους, με τη διαφορά ωστόσο ότι οι δεύτεροι απολαμβάνουν λίγο παραπάνω την αίσθηση της ηγεσίας.  Η επιρροή που έχουν στους άλλους τους καθιστά τα πλέον κατάλληλα άτομα για να ασχοληθούν με τις πωλήσεις, το marketing, την πολιτική, τη δικηγορία και γενικότερα με θέσεις εξουσίας.

Συμβατικοί – οργανωτικοί (organizers)

Μπορεί να μην σε εντυπωσιάζει το όνομα της κατηγορίας αυτής, αλλά τα άτομα που ανήκουν σε αυτή είναι αυτά που θέτουν σε λειτουργία το τεχνικό, αναλυτικό και υπολογιστικό κομμάτι μίας κοινωνίας. Σε αντίθεση με τους καλλιτεχνικής φύσης ανθρώπους, εσύ έχεις την τάση να εξορθολογίζεις, να συστηματοποιείς και να οργανώνεις τις διάφορες διαδικασίες, πράγμα που σε καθιστά ικανό να ασχοληθείς με θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με υπολογισμούς (σε λογιστήριο). Επίσης, η οργάνωση και η πειθαρχία σου μπορούν να σε βοηθήσουν να διαπρέψεις σε ιατρικές ή στρατιωτικές θέσεις.

Ωστόσο, όποιο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού κι αν κάνεις, μόνο εσύ γνωρίζεις πραγματικά με τι θέλεις να ασχοληθείς. Και να μην γνωρίζεις, είσαι στην κατάλληλη ηλικία για να κάνεις δοκιμές, λάθη, να αποτύχεις, και την επόμενη φορά που θα κληθείς να επιλέξεις το επάγγελμά σου να μην χρειάζεται να μαντέψεις, να είσαι σίγουρος.


Αναστασία Μαρία Μαμαλίγκα,
Συντάκτρια citycampus.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn