rejoin mathima5o tria bimata gia na theseis kai na piaseis tous stoxous sou

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός, μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το successstory της ζωής τους για μία μικρή η μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη σημαία τερματισμού ενός ταξιδιού που ξεκίνησε με ένα πρώτο βήμα κάποτε. Δεν έχει σημασία πότε. Και αμέσως μετά τον τερματισμό, χωρίς καν να το καταλάβουμε έχουμε θέσει τον επόμενο στόχο και τον επόμενο και τον επόμενο. Γιατί οι στόχοι είναι η αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση της ζωής μας, σε όποιο επίπεδο της πυραμίδας του Maslow και αν βρισκόμαστε. Αυτό είναι το θετικό σενάριο.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση εκείνων οι στόχοι των οποίων έχουν αποτύχει ή δείχνουν ότι αποτυγχάνουν; Σε αντίθεση με αυτούς που κάθε στόχος που επιτυγχάνεται αποτελεί το ένα παραπάνω σκαλί στην ιστορία της επιτυχίας τους, οι άνθρωποι που αδυνατούν να επιτύχουν τους στόχους τους αισθάνονται ότι βυθίζονται σε ένα κενό, εισπράττοντας μία τόσο έντονη ήττα η οποία αργά ή γρήγορα αδίκως μετατρέπεται σε ένα προσωπικό Βατερλό. Μέγα σφάλμα και θα εξηγήσω αμέσως γιατί!


1ον: Κάθε στόχος, είτε είναι προσωπικός, είτε επαγγελματικός εμπεριέχει σαν βασικό συστατικό την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής. Αυτό αποτελεί μία συνθήκη που μας φέρνει πιο κοντά στα όνειρά μας, πιο κοντά στην βελτιωμένη εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η αποτυχία ή η αστοχία να επιτύχουμε έναν ή και περισσότερους στόχους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας βυθίζει στην δυστυχία. Εντάξει, μία ψυχρολουσία τη νοιώθεις κάθε φορά που βλέπεις ότι ένας στόχος δεν μπορεί ή δεν έχει επιτευχθεί. Αλλά μέχρι εκεί. Και πέφτεις –δε λέω– ψυχολογικά πέφτεις. Κανείς δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να μην πέσει. Αλλά δεν είναι κακό να πέσεις. Κακό είναι να μην βρεις το θάρρος να ξανασηκωθείς. Συναντάτε κατά καιρούς στη ζωή σας επιτυχημένους ανθρώπους, ή ανθρώπους που πάνω τους βλέπετε αυτό που εσείς θα θέλατε να είστε. Και θεωρείτε ότι αυτός είναι ένας άνθρωπος που του ήρθαν εύκολα, που του χαρίστηκε, που είχε τα προσόντα ή τα μέσα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι. Φυσικά και υπάρχουν. Αλλά οι στόχοι είπαμε αποτελούν ζητούμενο σε κάθε επίπεδο της πυραμίδας του Maslow. Αν λοιπόν ρωτήσετε έναν τέτοιο άνθρωπο (που ίσως πιστεύετε ότι του χαρίστηκε) και που στα δικά σας μάτια φαίνεται ότι έχει επιτύχει όλους τους στόχους του “πως τα καταφέρατε;” ξέρετε τι θα σας απαντήσει; Θα σας απαντήσει ότι είχε θέσει στη ζωή του 10 στόχους, έχει αποτύχει στους 8 και έχει επιτύχει τους 2. Αυτοί οι δύο επιτυχημένοι εν τέλει στόχοι, είναι εκείνοι που τον κάνουν να φαίνεται ότι τα έχει πετύχει όλα! Και οι 8 αποτυχίες; Που φαίνονται αυτές; Αυτές δεν φαίνονται πουθενά γιατί κάθε αποτυχία που ολοκληρώνεται με την πτώση, εξαφανίζεται αμέσως μόλις σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Αυτές οι αποτυχίες είναι κάτι που τις γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Η αποτυχία παίρνει σάρκα και οστά όταν της δώσουμε αξία, σημασία και ζωτικό χώρο στην καθημερινότητά μας. Αν την ώρα που πέσουμε σηκωθούμε, τότε η αποτυχία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο σε κάθε βήμα που κάνουμε και πάλι μπροστά. Μην κουβαλάτε την αποτυχία μαζί σας. Είναι βάρος.

Η επίτευξη των στόχων είναι θέμα πολλών παραγόντων. Θέλει επιμονή, υπομονή, χρόνο, διάθεση, ανασκόπηση, θέλει να αναπροσαρμόζεις και να αναπροσαρμόζεσαι, θέλει παλμό, πολλές φορές θέλει να κλείνεις τα αυτιά σου, μα πάνω από όλα θέλει κίνητρο! Το κίνητρο είναι το καύσιμο το έχουμε ξαναπεί, το κίνητρο είναι η δύναμη, το κίνητρο είναι το χέρι που θα μας σηκώσει μετά την πτώση. Όσο πιο ισχυρό το κίνητρο, τόσο πιο γρήγορη και η διαδρομή. Αλλά ο πιο βασικός στόχος, είναι να μπορείς να καθορίσεις τον στόχο και να αντιληφθείς τι σημαίνει αυτός ο στόχος για εσένα. Το “θέλω να βρω δουλειά” πιστέψτε με δεν λειτουργεί. Το “θέλω να βρω δουλειά γιατί...” υπάρχουν μαρτυρίες πως λειτουργεί περίφημα.


Η γιαγιά μίας αγαπημένης φίλης συνήθιζε να λέει:

Κατά 'κει που σαι, θα πας!

Μεγάλη κουβέντα λέω εγώ! Με τόσο απλά λόγια η γιαγιά της έδινε τη λύση και έδειχνε το δρόμο για το μονοπάτι που κάθε ένας θέλει να ακολουθεί.

Πάμε λοιπόν να θέσουμε τους δικούς σου στόχους. Προσωπικούς, επαγγελματικούς, όλους!

Πριν συνεχίσουμε θα ήθελα να τονίσω ότι είναι μία εξαιρετική διαδικασία τριών βημάτων, που όμως απαιτεί συγκέντρωση. Αν είσαι μέσα στο τραίνο, στο λεωφορείο ή οπουδήποτε αλλού εκτός από το σπίτι, μπορείς να την διαβάσεις ώστε να δεις τα βήματα αλλά μόλις γυρίσεις σπίτι και έχεις κέφι θα πρέπει όλα αυτά που θα πούμε να καταγραφούν σε ένα χαρτί. Όλα, υπάρχει λόγος!


Βήμα 1ο

Δημιούργησε πάνω σε μία Α4 ένα κύκλο μεγάλο, όπως είναι ένα ρολόι. Τώρα εκεί που θα έγραψες τις ώρες, στην θέση τους γράψε:

  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 2 γράψε: Προσωπική Ζωή
  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 4 γράψε: Επαγγελματική Ζωή
  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 6 γράψε: Φίλοι και Κοινωνικές Συναναστροφές
  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 8 γράψε: Σωματική Κατάσταση
  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 10 γράψε: Πνευματική Κατάσταση
  • Εκεί που έπρεπε να είναι ο αριθμός 12 γράψε: Πόσο ευχαριστημένος είσαι εσύ από εσένα.

Τώρα πήγανε στο 2 (Προσωπική Ζωή) και βαθμολόγησε από 1 έως 10 το επίπεδο της επαγγελματικής ζωής, έτσι όπως την νοιώθεις και την αισθάνεσαι σήμερα. Έχεις την ελευθερία να βαθμολογήσεις όπως πραγματικά νοιώθεις. Εδώ δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αριθμός. Μόνο αυτό που νοιώθεις. Νοιώθεις ότι είναι στο τρία, γράψε τρία. Νοιώθεις ότι είσαι στο επτά, γράψε επτά. Κανείς δεν σε κρίνει, κανείς άλλος εκτός από εσένα δεν θα δει ποτέ αυτό το χαρτί. Πάρε το χρόνο σου για να απαντήσεις αν και συνήθως ο πρώτος αριθμός που μας έρχεται κατά νου είναι και ο πιο αληθινός. Τα υπόλοιπα είναι εκλογικεύσεις. Μόλις απαντήσεις, μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη ερώτηση και στην βαθμολογία της επαγγελματικής ζωής. Δεν έχει σημασία αν τις βαθμολογήσεις με σειρά, σημασία έχεις να τις βαθμολογήσεις. Οπότε πάρε το χρόνο σου, διάβασε και τους 6 τομείς και ξεκίνα εσύ από όπου θέλεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τους βαθμολογήσεις όλους. Ακόμη και αν χρειαστεί στην πορεία να διορθώσεις μία βαθμολογία. Και αν επιθυμείς χρησιμοποίησε και δεκαδικά. Πάρε όσο χρόνο θέλεις. Μία ώρα, ή μία μέρα.


Τώρα πάρε μία ακόμη Α4 και σχημάτισε με τον στυλό σου τρεις στήλες. Ονόμασε την πρώτη στήλη με τον τίτλο: Πως νιώθω.

Μέσα σε αυτή τη στήλη γράψε σε 3-4 γραμμές ή όσο θέλεις, γιατί βαθμολόγησες την προσωπική ζωή ή την επαγγελματική σου με όποιον βαθμό της έβαλες. Πχ. Βαθμολόγησα με 7 γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος, ή γιατί ο/η σύντροφός μου δεν με καταλαβαίνει, κλπ κλπ. Η στον επαγγελματικό τομέα, βαθμολόγησα 5 γιατί είμαι σε μία δουλειά που δεν πληρώνομαι καλά ή βαθμολόγησα μηδέν γιατί είμαι άνεργος. Γράψτε εσείς τους λόγους που η προσωπική σας πήρε το βαθμό που πήρε. Ακόμη και αν την έχετε βαθμολογήσει με 10! Μόλις ολοκληρώσεις προχώρησε στον επόμενο τομέα κ.ο.κ. Γράψε στην πρώτη στήλη τους λόγους που βαθμολόγησες κάθε τομέα της ζωής σου με τον βαθμό που τον βαθμολόγησες. Κάνε το ίδιο για τα επαγγελματικά, για την φυσική σου κατάσταση, για όλα. Σιγουρέψου ότι έχεις γράψει ότι θέλεις και ότι έχεις σκεφτεί.


Βήμα 2ο
Στη δεύτερη στήλη βάλε τίτλο τι θέλω. Άρχισε να συμπληρώνεις αυτό που θέλεις (ότι και αν είναι) και που αφορά στην καλυτέρευση της πρώτης στήλης. Ξεκινήστε αρχικά θέτοντας τον βαθμό που θέλετε: Παράδειγμα: Θέλω να γίνει 9. Θέλω τα επαγγελματικά μου να γίνουν 8. Η θέλω να βρω μία δουλειά με περισσότερα χρήματα, ή μία δουλειά με τόσα χρήματα ή μία δουλειά που να μου αρέσει πιο πολύ κλπ κλπ. Εσείς ξέρετε σε ποια φάση είστε και σε ποια φάση θα θέλατε να φτάσετε. Ζητήστε ότι πραγματικά θέλετε. Γράψτε τα στο χαρτί. Μην κάνετε εκπτώσεις, μπορείτε να θέσετε νούμερα, μπορείς να γράψετε επ’ ακριβώς τι είναι αυτό που θέλετε. Στην σωματική κατάσταση μπορείτε να πείτε θέλω είμαι 5 κιλά πιο αδύνατος, ή 5 κιλά πιο παχύς. Με τον ίδιο τρόπο συμπληρώστε και για τους έξι τομείς.


Βήμα 3ο
Για το βήμα 3, θα χρησιμοποιήσουμε την στήλη 3. Εκεί θα βάλουμε τίτλο πως θα νιώσω και κάτω από τον τίτλο θα γράψουμε αναλυτικά για κάθε τομέα τι σημαίνει για εσάς η στήλη δύο και όσα αναφέρονται σε αυτήν και γιατί είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα: Βρίσκοντας καλύτερη δουλειά με περισσότερα χρήματα θα μπορώ να κάνω ταξίδια που θέλω, θα νοιώσω ελευθερία, θα νοιώσω ότι έχω πετύχει κοκ.

Πάρτε το χρόνο σας και συζητήστε με τον εαυτό σας πως θα νοιώσετε. Συζητήστε με τον εαυτό σας τους λόγους που καταγράψατε ως σημαντικούς. Σκεφτείτε ποια είναι αυτά που θα αλλάξουν στην ζωή σας και πως αυτές οι αλλαγές θα σας κάνουν να νοιώθετε καλύτερα. Τι είναι αυτό που θα σας προσφέρουν; Πάρτε όσο χρόνο θέλετε. Αρκεί ότι κάνετε να καταγραφεί στο χαρτί.  

Και κάπως έτσι, έχει αποκωδικοποιήσει αυτό που είστε σήμερα, αυτό που νοιώθετε σήμερα, έχετε ήδη καταγράψει τι θέλετε να συμβεί αύριο και έχετε αντιληφθεί τον λόγο που τα θέλετε. Διπλώστε τα δύο χαρτιά σας και κρύψτε τα σε ένα συρτάρι. Και αφήστε εκεί. 

Συγχαρητήρια. Οι στόχοι σας έχουν ήδη τεθεί, ενώ έχετε κάνει ήδη και το πρώτο σημαντικό βήμα ως προς την επίτευξή τους. Συνεχίστε κανονικά να κάνετε ότι κάνατε μέχρι σήμερα. Αν ψάχνετε για δουλειά συνεχίστε να ψάχνετε, αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε δίαιτα, δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να ζοριστείτε μόνο και μόνο επειδή το γράψατε στο χαρτί. Συνεχίστε όπως έως σήμερα και πιστέψτε με, η δουλειά που έπρεπε να γίνει έγινε!

Και αν όλο αυτό σας ακούγεται λίγο τραβηγμένο, θα σας πω ότι έτσι μου φάνηκε και εμένα όταν το 2012, ένας Ολλανδός φίλος με υπέβαλλε σε αυτή τη διαδικασία σε μία φάση της ζωής μου που ο μέσος όρος της βαθμολογίας της ήταν μόλις 4,5. Για πολλούς λόγους.

Δύο χρόνια αργότερα “έπεσα” τυχαία πάνω στα Α4 που είχαν ξεμένει ανάμεσα σε κάτι λογαριασμούς. Και τα κοίταξα, θυμήθηκα πως ήμουν, πως ένοιωθα, τι ζήτησα και πως θα με έκανε να νοιώσω η επίτευξη αυτών που είχα ζητήσει.

Τότε είχα βάλει στόχο να φτάσω στο 7. Σήμερα νοιώθω πολύ παραπάνω.

Που έχεις τις λευκές Α4 είπαμε;


Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Εμπορικός Διευθυντής Yuboto

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn