rejoin metaptyxiaka ar8roTι απαιτείται και πώς οργανώνω το φάκελό μου;

Πήρες την απόφαση να κάνεις μεταπτυχιακό, κατέληξες στο περιεχόμενο των προγραμμάτων που σε ενδιαφέρουν, συζήτησες και τα οικονομικά με την οικογένεια και τον τραπεζικό σου λογαριασμό, και ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις την προετοιμασία των αιτήσεων. Τι ακριβώς περιμένουν οι υπεύθυνοι αξιολόγησης των πανεπιστημίων και business schools από εσένα;

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μία ενδεικτική λίστα των εγγράφων και άλλων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να συμπεριλάβεις στο φάκελο των αιτήσεών σου. Σίγουρα, δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα, καθώς κάθε αίτηση διαφέρει. Ωστόσο, θα έχετε μία πρώτη εικόνα για το τι απαιτείται, μέχρι να διασταυρώσετε και να ενημερωθείτε επίσημα και από το ίδιο το πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας του, ενημερωτικών φυλλαδίων, αντιπροσώπου του, ή όλων αυτών. Ξεκινάμε:

  • Συμπληρωμένη αίτηση, συνήθως ηλεκτρονικά
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Personal statement/application essays
  • Επίσημα αντίγραφα του πτυχίου και της αναλυτικής βαθμολογίας
  • Επίσημες μεταφράσεις του πτυχίου και της αναλυτικής βαθμολογίας
  • Φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου, συνήθως σε ηλεκτρονική μορφή
  • Συστατικές επιστολές, συνήθως 2, είτε ακαδημαϊκές είτε επαγγελματικές
  • Απόδειξη γνώσεως της αγγλικής γλώσσας μέσω διεθνούς σχετικού τεστ (TOEFL, IELTS και άλλα)
  • Σκορ GMAT/GRE/LSAT, για συγκεκριμένες κατηγορίες προγραμμάτων (πχ MBA, Master in Finance, LLMs)
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας
  • Application fee
  • Συνέντευξη, συνήθως σε δεύτερο στάδιο (και μέσω τηλεφώνου ή skype)

Το σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι να ξεκινήσει κανείς την προετοιμασία νωρίς, καθώς πολλά από τα ανωτέρω προαπαιτούμενα απαιτούν αρκετό χρόνο για να αποκτηθούν, και πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια/business schools δεν δέχονται αιτήσεις που δεν είναι 100% πλήρεις. Ωστόσο, αυτά που αποτελούν ευχάριστες εξαιρέσεις, δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλλει κανείς την αίτηση και να συμπληρώσει τις όποιες εκκρεμότητες, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης, ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή της αίτησης (deadlines), τις οποίες διακρίνουμε σε 3 κατηγορίες:

  1. Συγκεκριμένες ημερομηνίες, πχ. 30 Απριλίου
  2. Application rounds, δηλαδή «γύροι» αιτήσεων, όπου όσο πιο νωρίς υποβάλλει κανείς την αίτηση, τόσο καλύτερο. Αυτό προτιμάται από προγράμματα που θέλουν ανά τακτά διαστήματα να αξιολογούν τις αιτήσεις που έχουν στα χέρια τους και να καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξης νωρίς.
  3. Rolling admissions, δηλαδή να δέχεται το πρόγραμμα αιτήσεις όλο το χρόνο, όσο βέβαια υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Επίσης, συνιστάται προσοχή και αναλυτική ανάγνωση των προαπαιτούμενων, τόσο για την επιβεβαίωση των ζητούμενων στοιχείων προς αποφυγή επιπρόσθετων εξόδων και υποχρεώσεων (πχ. μην ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας GMAT, εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι τα προγράμματα που έχετε επιλέξει το απαιτούν), όσο και για τις λεπτομέρειες υποβολής (πχ. δέχονται όλα τα έγγραφα ηλεκτρονικά ή απαιτούν κάποια μέσω ταχυδρομείου; Σε τι μορφή πρέπει να είναι οι εκθέσεις και το βιογραφικό; Οι συστατικές πρέπει να είναι ακαδημαϊκές, επαγγελματικές, ή και από τις δύο κατηγορίες;).

Εν κατακλείδι, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, προσήλωση, αρκετό χρόνο, έγκυρη ενημέρωση, και έγκαιρη αντιμετώπιση, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η ύπαρξη εξειδικευμένων συμβούλων για θέματα προετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων μπορεί να εξυπηρετήσει μέσω της σίγουρης προετοιμασίας, της εξοικονόμησης χρόνου, και της έμπειρης αντιμετώπισης προβλημάτων. Η απόφαση βέβαια πάντα παραμένει στα χέρια του υποψήφιου ή της υποψήφιας, οι οποίοι πρέπει να είναι σίγουροι και αποφασισμένοι για τις επιλογές τους, καθώς όπως βλέπουμε ήδη πολύ πριν την έναρξη των σπουδών, απαιτείται αρκετή δουλειά και έντονη προσπάθεια.

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ΜΒΑ
Education Consultant-Director of Admitted!
Education Consultants and Advisors

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn