Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

anazitisi-ergasiasΜια φίλη μου έμεινε άνεργη, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια, που εργαζόταν στην ίδια επιχείρηση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν ευχαριστημένη στην εργασία της και δεν χρειάστηκε ποτέ να αναζητήσει δουλειά. Έτσι, μαζί με το ισχυρό σοκ της απόλυσης, είχε να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα: Πώς να οργανώσει την αναζήτηση εργασίας;

Είναι συχνό φαινόμενο, όσοι δεν έχουν αναζητήσει δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αισθάνονται ανίδεοι ως προς τις ενέργειες που πρέπει να προγραμματίσουν για το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

Ας συνοψίσουμε τα βασικά βήματα, που θα πρέπει να κάνουμε όσοι είμαστε σε αυτή τη θέση.

Αξιοποιούμε το Διαδίκτυο. Αν για οποιοδήποτε λόγο, τόσα χρόνια έχουμε μείνει μακριά από τις καταιγιστικές εξελίξεις της τεχνολογίας, τώρα επιβάλλεται να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ. Εκεί, θα βρούμε πλούσιο όγκο ποιοτικών πληροφοριών, γρήγορα, εύκολα και δωρεάν!

Ποιες είναι οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε; Διερευνούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο μας, ποιες εταιρείες θεωρούνται πρωτοπόρες και βρίσκονται σε ανάπτυξη, ποια νεοφυή σχήματα έχουν δημιουργηθεί, ποιες γνώσεις και δεξιότητες απαιτούνται τώρα, για να ξαναμπούμε στην αγορά εργασίας. Αν διαπιστώσουμε ότι οι γνώσεις μας χρειάζονται φρεσκάρισμα, για να συμβαδίσουμε με τις σύγχρονες απαιτήσεις, προγραμματίζουμε την παρακολούθηση κάποιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα είτε με χαμηλό κόστος είτε και εντελώς δωρεάν εξ αποστάσεως ή διαδικτυακά.

Ενημερωνόμαστε για όλες τις διαθέσιμες πηγές ενημέρωσης νέων θέσεων εργασίας. Αυτές είναι οι ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας, οι ιστοσελίδες των εταιρειών, οι εφημερίδες και οποιαδήποτε άλλη πηγή, μπορούμε να εντοπίσουμε.

Αν δεν έχουμε προφίλ στα social media, δημιουργούμε και αν έχουμε, το επανεξετάζουμε! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας, οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιηθεί πλήρως. Ξεπερνάμε τους όποιους δισταγμούς και επιφυλάξεις, τα ανακαλύπτουμε και τα χρησιμοποιούμε με σκοπό τη δικτύωσή μας με ανθρώπους-κλειδιά στον επαγγελματικό κλάδο, που θέλουμε να ενταχθούμε. Προσέχουμε ώστε η δημόσια εικόνα μας να είναι πάντα επαγγελματική και να αναδεικνύει τις γνώσεις και την εμπειρία, που έχουμε αποκτήσει.

Διαβάζουμε άρθρα για τη σύνταξη της συνοδευτικής επιστολής και του βιογραφικού σημειώματος. Γράφουμε προσεκτικά το βιογραφικό μας και τη συνοδευτική επιστολή. Αν έχουμε φίλο ή γνωστό με εμπειρία σε προσλήψεις προσωπικού, ζητάμε να τα εξετάσει και να μας πει τη γνώμη του. Στη συνέχεια, κρατάμε τα δυο αρχικά έγγραφα και κάθε φορά που υποβάλουμε το βιογραφικό μας μαζί με τη συνοδευτική, τα προσαρμόζουμε σύμφωνα με όσα ζητάει η αγγελία εργασίας.

Αφήσαμε για το τέλος, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε από την πρώτη στιγμή της νέας φάσης στη ζωή μας: Η αναζήτηση εργασίας είναι πλήρης απασχόληση. Απαιτεί επιμονή, οργάνωση και προγραμματισμό.

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn