Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

lathi-anazitisi-ergasiasΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  1. Δεν είναι ευπαρουσίαστο: Το βιογραφικό αποτελεί την πρώτη εικόνα του υποψηφίου προς τον υπεύθυνο προσλήψεων. Οφείλει να είναι ευανάγνωστο, και τακτοποιημένο. Πριν στείλεις το βιογραφικό σου, εκτύπωσε το και δες αν φαίνεται καλά σε αισθητικό επίπεδο.
  2. Δε χρησιμοποίησες ειδική φόρμα: Το βιογραφικό πρέπει να παρουσιάζει άμεσα τα 5 βασικά στοιχεία που ζητούνται στην αγγελία. Απόφυγε τις γενικευμένες φόρμες βιογραφικών. Χρησιμοποίησε templates εξειδικευμένα για τον κλάδο στον οποίο απευθύνεσαι. Σκέψου: Πόσες είναι οι πιθανότητες ένα template να παρουσιάζει το ίδιο αποδοτικά έναν αρχιτέκτονα και έναν πωλητή;
  3. Έχει ορθογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη: Χρησιμοποίησε έναν αυτόματο διορθωτή (MS Word) και δώσε το βιογραφικό σας για proof reading σε κάποιον γνωστό σου. Τόσο απλά.
  4. Έχει πολύ μεγάλη έκταση: Συχνά, βιογραφικά νέων ανθρώπων με ελάχιστη έως μηδενική προϋπηρεσία, έχουν μεγαλύτερη έκταση από αυτά στελεχών με 25ετή εμπειρία. Παρουσίασε μόνο τα σημαντικά στοιχεία σου σε ένα μονοσέλιδο βιογραφικό και θα αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητές σου να φτάσεις μέχρι το interview.
  5. Δεν συνοδεύεται από μία συνοδευτική επιστολή: Το βιογραφικό αποτελεί μία στυφή, τυποποιημένη μέθοδο αποτύπωσης των επαγγελματικών σας προσόντων. Χρησιμοποίησε την πιο ελεύθερη δομή μίας σύντομης συνοδευτικής επιστολής για να αναδείξεις στοιχεία του χαρακτήρα και της πορείας σου που δε μπορούν να φανούν μέσα από το βιογραφικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. Ήρθες απολύτως απροετοίμαστος: Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι οι υποψήφιοι συχνά δε γνωρίζουν ούτε να παρουσιάσουν σωστά τον εαυτό τους ούτε γνωρίζουν τίποτα για την εταιρία στην οποία πάνε για να ζητήσουν δουλειά. Αναγνώρισε λοιπόν, 2-3 δυνατά σημεία σου και πρόβαρε πώς να τα παρουσιάζεις. Επίσης, μία απλή αναζήτηση της εταιρίας στο διαδίκτυο μπορεί να σου δώσει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.
  2. Δεν έκανες καμία ερώτηση: Η συνέντευξη δεν είναι ανάκριση. Όσο ο συνεντευξιαστής εξετάζει αν είσαι εσύ ο κατάλληλος υποψήφιος, εσύ οφείλεις να δεις αν ταιριάζεις σε αυτήν την εταιρία. Κάνε ερωτήσεις για τη θέση και τις αρμοδιότητες καθώς επίσης και για το συνολικό περιβάλλον της εταιρίας (dress code κλπ).
  3. Ντύθηκες για να αποτύχεις: Αυτό κι αν είναι συχνό φαινόμενο. Όταν επισκέπτεσαι μία εταιρία φρόντισε να ντυθείς λίγο πιο συντηρητικά από τους υπαλλήλους της. Επίσης – και αυτό αφορά περισσότερο τις γυναίκες – όσο πιο απλό τόσο πιο καλό. Αφήστε τα πολλά κοσμήματα και τα βαθιά ντεκολτέ για τα μπουζούκια.
  4. Δε διαχειρίστηκες σωστά τη γλώσσα του σώματος: Χλιαρή χειραψία, μαζεμένοι ώμοι και χαμηλωμένο βλέμμα είναι η εγγύηση της αποτυχίας. Μπείτε μέσα με αυτοπεποίθηση, ευθυτενείς και με χαμόγελο. Μία σταθερή χειραψία αποτελεί το έναυσμα για μία σταθερή συνεργασία.
  5. Δεν αξιοποίησες τη μετέπειτα επικοινωνία: Μετά τη συνέντευξη καλό θα είναι να αποστέλλεις ένα ευχαριστήριο email. Έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία να διορθώσεις οποιαδήποτε λάθη μπορεί να προέκυψαν μέσα στη συνέντευξη, να παρουσιάσεις ακόμα περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα σου και τέλος, να τονίσεις το πόσο πολύ θα συνεισφέρεις στην εταιρία.

Θυμήσου:

  • Το κάθε βιογραφικό έχει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων.
  • Τα πρώτα 2 λεπτά της συνέντευξης είναι αρκετά για να αποφασίσει ο συνεντευξιαστής αν είσαι το κατάλληλο άτομο ή όχι.

Χρήστος Τσούνης – Ιδρυτής Jobnews.gr

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn