Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin medical

Εισαγωγή

Μία σταδιοδρομία στον ιατρικό κλάδο αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές στη σύγχρονη κοινωνία. Χωρίς αμφιβολία τα πτυχία ιατρικής είναι από τα πιο χρονοβόρα και απαιτητικά. Μία τέτοια ενασχόληση βασίζεται στην εμπιστοσύνη του ενδιαφερομένου στον εαυτό του, στην απόλυτη προσήλωσή του στο πεδίο, όπως και στην επιθυμία να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Δίχως άλλο, δεδομένα είναι το κύρος που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο κλάδο λόγω της οικονομικής επιφάνειας και των υψηλών απολαβών, όπως και η εξαιρετικά προκλητική φύση των περισσότερων ιατρικών επαγγελμάτων, γεγονός που δεν μας αφήνει προ εκπλήξεως ως προς τον ανταγωνισμό που επικρατεί εντός κάθε ιατρικής σχολής.

Δεξιότητες

Ένα πτυχίο ιατρικής επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικών και κλινικών ικανοτήτων, οι οποίες χρειάζονται για εξειδικευμένα καθήκοντα, από τη λήψη δείγματος αίματος μέχρι και τις πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί η επιτακτική ανάγκη παρουσίας επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες ως προς την αλληλεπίδραση με τους ασθενείς και τους συγγενείς.

Μία σειρά από άλλες, εξίσου σημαντικές, δεξιότητες, που έρχονται να συμπληρώσουν το προφίλ του ασκουμένου, αποτελούν η κριτική αξιολόγηση, η παρατήρηση, η κατανόηση, η λογική σκέψη και η λήψη αποφάσεων.

Συμπληρωματικά, άλλες ακόμη δεξιότητες άπτονται της γραπτής και της προφορικής επικοινωνίας, της συνεργασίας μέσα σε μία ομάδα, όπως και της κατανόησης του ρόλου και των ευθυνών.

Τομείς εργασίας: Νοσοκομείο

Η πλειονότητα των αποφοίτων ιατρικής στρέφεται στην ανάληψη του ρόλου ενός παραδοσιακού γιατρού, ο οποίος αναλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών και εργάζεται σε ένα νοσοκομείο. Πολλές και διαφορετικές είναι οι ειδικότητες που προκύπτουν εδώ, οι οποίες κυμαίνονται από τη γενική πρακτική μέχρι και εξαιρετικά εξειδικευμένους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας.

Ιατρική έρευνα

Αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με την ιατρική έρευνα χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους, ώστε να συμβάλλουν στην κατανόηση των ασθενειών, καθώς και στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνικών και θεραπειών. Διεξάγονται έρευνες ως προς την ανεύρεση αιτιών διαφόρων ασθενειών και εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων. Επιπρόσθετα οι ερευνητές γιατροί απασχολούνται στην προώθηση ιατρικών τεχνολογιών, όπως αυτοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητών μελών, τις θεραπείες γονιμότητας και τη γονιδιακή θεραπεία.

Υπηρεσίες Αμύνης

Οι συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες απασχολούν στρατιωτικούς και πολιτικούς γιατρούς, ώστε να παρέχεται ιατρική υποστήριξη σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Υπηρεσίες σωφρονιστικών ιδρυμάτων

Σε αυτά τα ιδρύματα το ιατρικό προσωπικό παρέχει την ίδια αντιμετώπιση στους πάσχοντες όπως θα έκανε και στους ασθενείς ενός οποιουδήποτε νοσοκομείου. Επωφελείς καθίστανται γνώσεις των τομέων ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών.

Αξιωματούχοι εξορμήσεων

Οι συγκεκριμένοι γιατροί αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παραθεριστών στις αποστολές και στα ταξίδια στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει και να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους, όπως ό,τι προκύψει σχετικά με το υψόμετρο, διάφορες λοιμώξεις ή άλλες απρόοπτες διαταραχές.

Απασχόληση στο εξωτερικό

Η εργασία στο εξωτερικό δύναται να συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή/και στην παροχή επείγουσας βοήθειας. Περιλαμβάνει την ίδρυση ιατρικών υποδομών, τη λειτουργία κλινικών και τη διαχείριση ιατρικών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Η εξειδίκευση πάνω στα ατυχήματα και στα επείγοντα περιστατικά, η μαιευτική και γυναικολογία, η δημόσια υγεία, οι μολυσματικές ασθένειες και η γενική πρακτική συνιστούν τομείς οι οποίοι στο εξωτερικό παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Πολυάριθμες είναι βέβαια και άλλες ειδικεύσεις στον τομέα της ιατρικής με δημοφιλέστερες την αναισθησιολογία, την παιδιατρική, την οφθαλμολογία και τη ραδιολογία.

Τυπικοί εργοδότες

Πιθανοί εργοδότες που μπορεί να συναντήσει ο ενδιαφερόμενος:

α. Ένοπλες Δυνάμεις
β. υπερπόντιοι φορείς βοήθειας
γ. σωφρονιστικά ιδρύματα
δ. νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα
ε. οργανισμοί κλινικών δοκιμών
στ. ιδιωτικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης
ζ. γηροκομεία
η. υπηρεσίες αεροδιακομιδών

Ακαδημαϊκοί φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία ή στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.


Μαίρη Παπαδογιαννάκη,
Partners coordinator – Communication team leader www.citycampus.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn