Η μελέτη πάνω στον κλάδο της γεωπονίας καλύπτει ένα ευρύ πεδίο, που επικεντρώνεται στην παραγωγή, στη διανομή, στη διαχείριση και στην έρευνα των γεωργικών προϊόντων. Τα πιο προηγμένα προγράμματα του πτυχίου, τα οποία διακρίνονται από τεράστια ποικιλομορφία, δύνανται επίσης να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευκαιρίες καριέρας υψηλού επιπέδου στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο καθίσταται μία εξαίρετη επιλογή με ικανοποιητικές απολαβές, καθώς, σύμφωνα και με τα στατιστικά, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.
Δεξιότητες
Όσοι ενδιαφέρονται για μια ενασχόληση σχετική με εργασίες του γεωργικού κλάδου είναι απαραίτητο να δώσουν βάρος στις καλλιέργειες, στην εκτροφή ζώων, στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη διαπραγμάτευση των επιχειρηματικών συναλλαγών. Όσοι απασχολούνται σε διοικητικές και επιστημονικές θέσεις καλούνται να κατέχουν γνώσεις των επιχειρήσεων και της επιστήμης. Εκτός αυτών πάντα αποτελεί όφελος για τους επίδοξους εργαζομένους η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων πάνω στον τομέα της καλλιέργειας. Αξίζει να γίνει αναφορά στην εξοικείωση με όλες τις πτυχές της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής τροφίμων, των μεθόδων διανομής και των στρατηγικών διαχείρισης. Τέλος, ο επίδοξος φοιτητής θα είναι σε θέση να διδαχθεί τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS).
Τομείς εργασίας
Επιστήμη των ζώων
Ένας ειδικός στην επιστήμη των ζώων θα μελετήσει τη φυσιολογία και τη βιολογία των ζώων. Βασικά επιστημονικά πεδία εδώ αποτελούν η ανοσολογία, η γενετική, η βιοχημεία κ.ά. Όσον αφορά στην εφαρμοσμένη πλευρά, θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η διατροφή των ζώων, η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά και η παραγωγικότητα.
Φυτοκομία
Επίκεντρο του συγκεκριμένου κλάδου αποτελεί η ενασχόληση με τις επιστήμες και τις τεχνολογίες γύρω από την καλλιέργεια των φυτών, οι οποίες καλύπτουν τις καλλιέργειες τροφίμων και τα φυτά που καλλιεργούνται για την κηπουρική μέχρι και την ιατρική. Μια καριέρα σε αυτή την ειδικότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μελέτη για τη διατήρηση των φυτών, έργα εξωραϊσμού, έρευνα για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών.
Εδαφολογία
Ως ειδικός στον τομέα, ο ενδιαφερόμενος θα μάθει για την ανάλυση των βιολογικών, χημικών και φυσικών ιδιοτήτων των εδαφών. Καλείται να εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε θέματα όπως η αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών, η προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Γεωργικός σύμβουλος
Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν την υποστήριξη πελατών όπως οι αγρότες, οι καλλιεργητές και οι γαιοκτήμονες, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής τους όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Συνήθως ειδικεύονται στην παροχή επαγγελματικών ή τεχνικών πληροφοριών. Η πρώτη περίπτωση αφορά στην παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική στρατηγική, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι βοηθούν στα πεδία της κτηνοτροφίας, της διατροφή και άλλων πρακτικών ζητημάτων.
Γενεσιολογία
Οι γενεσιολόγοι έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των γεωργικών και κηπευτικών καλλιεργειών, καθώς εργάζονται για να δημιουργήσουν νέες. Αυτός ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργική βιομηχανία λόγω των συνεχών προκλήσεων για την κάλυψη της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών και στοχεύει στη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Τα προγράμματα μάστερ στον τομέα της γεωπονίας απαιτούν συνήθως 2 επιπλέον έτη σπουδών πέραν του επιπέδου του βασικού πτυχίου πανεπιστημίου, ενώ ένα διδακτορικό μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.
Μαίρη Παπαδογιαννάκη,
Partners Coordinator
Συντάκτρια City Campus