Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin mellon

Στην Ελλάδα του 2017 ο δρόμος προς την επαγγελματική αποκατάσταση έχει πλέον μετατραπεί σε ένα μονοπάτι δύσβατο, ανηφορικό και απρόβλεπτο, με αποτέλεσμα όλοι να προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο περισσότερες γνώσεις γίνεται, καθώς και πιστοποιήσεις αυτών των γνώσεων, και πάλι χωρίς κανένας να μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη χρησιμότητά τους (τουλάχιστον ως προς τον συγκεκριμένο σκοπό).

Πτυχία, μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις εξειδικεύσεων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό, και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και της αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και εξαιτίας του διαρκώς μεταβαλλόμενου κλίματος στην αγορά εργασίας: η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην αισθητή μείωση ζήτησης ορισμένων επαγγελμάτων, αλλά και στην εμφάνιση νέων, των οποίων την ύπαρξη μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε, όμως η ιδέα αυτών έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη. Ακολουθούν μερικές προβλέψεις τέτοιων επαγγελμάτων, όπως διατυπώθηκαν στο «Top Grad School Guide 2016-2017»:

Waste data handlers

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των blogs και γενικότερα το σύνολο περιήγησης στο διαδίκτυο δημιουργούν ασύλληπτες ποσότητες δεδομένων (προς το παρόν υπολογίζονται σε 2,5×1030 bytes ανά έτος), τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται και να αναλύονται. Οι waste data handlers θα βοηθούν στην απόρριψη αυτών των δεδομένων με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο, έτσι ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Avatar managers

Αυτό το πεδίο πιθανότατα θα ενδιαφέρει άτομα που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, καθώς αφορά στον σχεδιασμό και στη διαχείριση ολογραμμάτων εικονικών ατόμων, που θα χρησιμεύουν ως προσωπικοί διαδραστικοί οδηγοί σε περιβάλλοντα όπως οι σχολικές τάξεις.

Personal digital curators

Ειδικός που θα είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της ψηφιακής προσωπικότητας των πελατών του (είτε αυτοί είναι μεμονωμένα άτομα είτε εταιρίες) προτείνοντας και συντηρώντας μία μοναδική σειρά εφαρμογών, hardware, software και πηγών πληροφοριών για τον καθέναν.

Elderly wellbeing consultant

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που έχει προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες χάρις στην ταχεία εξέλιξη των ιατρικών ανακαλύψεων και εφαρμογών, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη ειδικών οι οποίοι θα συμβουλεύουν τα ηλικιωμένα άτομα ως προς την επιλογή των βέλτιστων θεραπευτικών λύσεων με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής.          

3d printer designers

Ανάμεσα στις πιο σύγχρονες εφευρέσεις των τελευταίων ετών, οι 3d εκτυπωτές ήδη χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ορισμένων αντικειμένων, καθώς εγγυώνται αποτελεσματικότητα και ακρίβεια. Γι’ αυτό τον λόγο 3d printer designers αναμένεται να γίνουν περιζήτητοι για τον σχεδιασμό ποικίλων αντικειμένων, από συνθετικά προσθετικά σωματικά μέλη έως κατά παραγγελία οικιακά σκεύη.

Virtual reality experience designers

Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί το πολυαναμενόμενο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπειρίας των βιντεοπαιχνιδιών και συνεπώς εξειδικευμένα άτομα θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο των σχεδιαστών με σκοπό τη μετατροπή της εμπειρίας αυτής σε όσο πιο ζωντανή και ρεαλιστική γίνεται.

Remote operators

Θα μπορούσε η ταχεία εξέλιξη των συστημάτων αυτόματου ελέγχου να έχει ως αποτέλεσμα την καθοδήγηση οχημάτων εξ αποστάσεως; Μένει να δούμε αν στο άμεσο μέλλον οδηγοί, πιλότοι και καπετάνιοι θα διαχειρίζονται οχήματα, αεροπλάνα και πλοία από το γραφείο τους.

Remote healthcare specialists

Πίσω στον ιατρικό τομέα, ακόμα μέχρι σήμερα ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχει ιατρική διά τηλεφώνου. Όμως με τόσα οπτικά και ακουστικά τεχνολογικά μέσα δεν θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος της πρόληψης και της παρακολούθησης νοσημάτων να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για την ευκολία του ασθενούς; Έτσι φαίνεται να αναδύεται και ο τομέας της ιατρικής «τηλεφροντίδας».

Ίσως μερικοί από εσάς να τρέφετε αμφιβολίες για τις παραπάνω προβλέψεις, και δικαιολογημένα, όμως στις πλέον εξελιγμένες δυτικές κοινωνίες έχουν κάποια βάση, καθώς οι ανάγκες διαρκώς μεταβάλλονται ανάλογα με τις περιστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον ικανότητες που θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας θα είναι η δυνατότητα προσαρμογής, η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, η διεπιστημονικότητα σε αντίθεση με τη μονομέρεια, η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα σε αντίθεση με την κατά γράμμα εκτέλεση εντολών. Και αυτό γιατί τόσο ο κόσμος μας όσο κι εμείς έχουμε ανάγκη από νέες ιδέες για να προχωράμε μπροστά.


 Eλένη Τατάκη,

Συντάκτρια Citycampus.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr