Ένα καλό βιογραφικό κρίνεται στη λεπτομέρεια. Έλεγξε τα πιο συχνά λάθη και σιγουρέψου πως δεν θα τα κάνεις κι εσύ.
Έψαξες, ρώτησες, έμαθες και έφτιαξες το τέλειο βιογραφικό. Μήπως όμως κάτι σου ξέφυγε; Το άγχος του καλού βιογραφικού σε αρκετές περιπτώσεις μας αποπροσανατολίζει και μας κάνει να ξεχνούμε τα μικρά αλλά σημαντικά. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο συχνά μικρά λάθη που συναντάμε σε βιογραφικά και σου τα παρουσιάζουμε.
Ξεχνάς να το ανανεώσεις
Το βιογραφικό δεν το φτιάχνεις μία φορά και τέλος. Μην ξεχνάς πως πρόκειται για μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σου, επομένως μην αμελείς να προσθέτεις πρόσθετες δεξιότητες ή νέα ενδιαφέροντα που αποκτάς με την πάροδο του χρόνου, γιατί μπορεί να είναι αυτά που κάποτε ίσως κάνουν τη διαφορά.
Δεν κάνεις ορθογραφικό έλεγχο
Μπορεί να ήσουν άριστος μαθητής και ορθογράφος, αλλά δεν είσαι αλάνθαστος. Άλλωστε ο δαίμων του πληκτρολογίου παραμονεύει, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ελέγξεις το βιογραφικό σου πριν το εκτυπώσεις. Δεν θα ήθελες να θεωρηθείς απρόσεκτος, σωστά;
Γράφεις την ιστορία της ζωής σου
Στο βιογραφικό σημείωμα δεν γράφουμε βιβλίο. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις τη σημαντική από την άχρηστη πληροφορία, διότι κανείς δεν θα διαβάσει βιογραφικό 3 ή 5 σελίδων. Σημείωσε επιγραμματικά τη μόρφωση, την προϋπηρεσία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, μέσα στα οποία μπορεί να είναι και η αγάπη για τη διά βίου μάθηση με την υποσημείωση ότι μπορείς να προσκομίσεις βεβαιώσεις από ημερίδες που έχεις μέχρι στιγμής παρακολουθήσει. Για να μην πλατειάσεις, χρησιμοποίησε λίστα με κουκκίδες αντί ελεύθερο κείμενο.
Χρησιμοποιείς το ίδιο, απαράλλαχτο βιογραφικό σε κάθε περίπτωση
Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι η χρήση του ίδιου προτύπου βιογραφικού σε κάθε συνέντευξη εργασίας. Θυμήσου πως κάθε θέση εργασίας δεν είναι ίδια, γι’ αυτό προσπάθησε να αναπροσαρμόσεις το βιογραφικό σου σημείωμα κατά την περίσταση. Πρόταξε τα προσόντα που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε θέση, αν θες να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες πρόσληψής σου.
Απαριθμείς αρμοδιότητες και όχι επιτεύγματα
Αντί να απαριθμείς απλώς τις θέσεις εργασίας από τις οποίες πέρασες προσπάθησε να περιγράψεις συνοπτικά τα καθήκοντά σου και πώς ανταποκρίθηκες αποτελεσματικά σε αυτά. Κάνε αναφορά σε κάθε επιβράβευση ή μπόνους που έλαβες από προηγούμενη εργασία.
Αφήνεις σημαντικές πληροφορίες
Στην προσπάθειά σου να μειώσεις το μέγεθος του βιογραφικού σου ή επειδή θεωρείς κάποιες θέσεις εργασίας ανάξιες αναφοράς, αφήνεις εκτός σημαντικότατες πληροφορίες. Να θυμάσαι πως είναι προτιμότερο να σημειώσεις ακόμη και κατώτερες κατά την άποψή σου θέσεις εργασίας από το να αφήσεις ένα χρονικό κενό ετών. Ο εργοδότης θέλει να δει τη διάθεσή σου για εργασία, μην το ξεχνάς. Ακόμη και στην περίπτωση που έμεινες για χρόνια άνεργος σίγουρα θα υπάρχουν δεξιότητες που απέκτησες στα χρόνια αυτά.
Αντιγράφεις φράσεις κλισέ
Το πιο εύκολο είναι να ψάξεις στο διαδίκτυο για δείγματα βιογραφικών και να τα αντιγράψεις. Βέβαια δεν σημαίνει πως είναι και ό,τι καλύτερο. Οι εργοδότες έχουν έμπειρο μάτι και είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ένα στερεότυπο, εμπνευσμένο από το διαδίκτυο βιογραφικό σημείωμα. Αφιέρωσε χρόνο ώστε να συντάξεις ένα βιογραφικό που θα σε αντιπροσωπεύει πλήρως.
Λάθος στοιχεία επικοινωνίας
Συμπλήρωσες όλες τις νέες δεξιότητές σου και την πρόσφατη εργασιακή εμπειρία σου, αλλά ξέχασες πως μεσολάβησε μια μετακόμιση; Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι ο τρόπος επαφής του εργοδότη μαζί σου, γι’ αυτό προσοχή. Έλεγξε ότι το τηλέφωνο, η διεύθυνση και το e-mail που έχεις δώσει είναι σωστά.
Η εμφάνιση έχει σημασία
Ακόμη κι αν δεν αιτείσαι για την κάλυψη κάποιας θέσης που απαιτεί καλλιτεχνική φύση, όπως π.χ. μία θέση γραφίστα, ένα προσεγμένο, καλαίσθητο βιογραφικό σημείωμα δίνει καλύτερη εντύπωση από ένα πρόχειρα σχεδιασμένο. Πρόσεξε να έχει ευανάγνωστη γραμματοσειρά, με κενά μεταξύ των λέξεων αλλά και ανάμεσα στις ενότητές του.
Δήμητρα Γκούντρα,
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος