Το συνηθέστερο πρόβλημα σε μια συνέντευξη εργασίας: υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις τον εαυτό σου; Κι όμως ναι!
Πώς να περιγράψεις τον εαυτό σου;
Σε μια συνέντευξη εργασίας πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε αρκετές δύσκολες ερωτήσεις, τόσο επαγγελματικού όσο και προσωπικού ενδιαφέροντος. Εννοείται βέβαια πως λέγοντας «προσωπικές ερωτήσεις» δεν εννοούμε ζητήματα της ερωτικής ή της ιδιωτικής ζωής σου, αλλά πιθανότατα να ερωτηθείς για την οικογενειακή κατάστασή σου και για τα σχέδιά σου για το μέλλον, όπως επίσης και να σου ζητηθεί να περιγράψεις τον εαυτό σου, τα θετικά αλλά και τα αρνητικά γνωρίσματά σου. Κι επειδή σε μια συνέντευξη εργασίας δεν κάνουμε απλά κουβεντούλα με ένα νέο άτομο που μόλις γνωρίσαμε αλλά καλούμαστε να αποδείξουμε πως είμαστε κατάλληλοι για τη δουλειά, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να ξεπεράσουμε όλες τις συμπληγάδες.
Τα θετικά γνωρίσματα
Μπορεί να είσαι από τους ανθρώπους που δεν μιλούν συχνά για τον εαυτό τους και διατηρείς χαμηλούς τόνους, αλλά σε μια συνέντευξη εργασίας πρέπει να αποδείξεις πως είσαι ιδανικός για την προσφερόμενη θέση.
Προσαρμοστικότητα
Κανένας εργοδότης δεν θέλει να προσλάβει άτομο που δεν είναι ευέλικτο και πελαγώνει σε καθετί καινούργιο. Η προσαρμοστικότητα λοιπόν είναι μία από τις λέξεις-κλειδιά που θα δημιουργήσουν θετική εντύπωση για την υποψηφιότητά σου.
Συνέπεια
Ποιος θα προσλάμβανε κάποιον που δεν ακούει με τίποτα το ξυπνητήρι, αργεί στη δουλειά και δεν μπορεί να ακολουθήσει προθεσμίες παράδοσης; Η συνέπεια είναι βασική και απαραίτητη και δεν είναι κακό να τονίσεις πως τη διαθέτεις. Φέρε παραδείγματα που θα ενισχύσουν τα λεγόμενά σου περί υπευθυνότητας για έξτρα πόντους.
Οργάνωση
Η οργάνωση είναι αρετή, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα δουλειάς. Εφόσον είσαι οργανωτικός, μπορείς να διαχειριστείς άμεσα επείγουσες καταστάσεις και να βρεις λύσεις, αφού θα ξέρεις πού θα βρεις το καθετί δίχως να ψάχνεις ανάμεσα σε στοίβες και βουνά χαρτιού ή στον «λαβύρινθο» του υπολογιστή.
Διάθεση για ομαδική δουλειά
Δεν έχει σημασία ποιο είναι το επάγγελμά σου ή αν καλείσαι να δουλέψεις μόνος ή μέσα σε ομάδα. Το να μπορείς να συνεργάζεσαι με συναδέλφους αρμονικά μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί.
Τα αρνητικά γνωρίσματα
Το κόλπο όταν παρουσιάζεις τα αρνητικά χαρακτηριστικά σου είναι να προτάσσεις αυτά που για κάποιους μπορεί να θεωρηθούν θετικά ή τουλάχιστον αποκτούν θετική χροιά όταν αναφερόμαστε στον εργασιακό χώρο. Ορίστε μερικά παραδείγματα:
Φιλοδοξία
Το να είσαι εξαιρετικά φιλόδοξος και εργατικός είναι ένα χαρακτηριστικό με διττή ανάγνωση. Για τον εργοδότη, για παράδειγμα, είναι θετικό από τη στιγμή που θα έχει έναν υπάλληλο αφοσιωμένο στους στόχους του και με επιθυμία για εξέλιξη και συνεχή βελτίωση, ενώ για σένα μάλλον το γνώρισμά σου αυτό γίνεται θηλιά στον λαιμό περιορίζοντας τον προσωπικό, ελεύθερο χρόνο σου και βάζοντας τη διασκέδασή σου σε δεύτερη μοίρα, μετά τη δουλειά.
Τελειομανία
Η λέξη έχει καθαρά αρνητική έννοια, αλλά εύκολα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου, αρκεί να δώσεις τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Τόνισε πως δεν είσαι οπαδός της προχειρότητας και θέλεις να παραδίδεις ένα σωστό και άρτιο αποτέλεσμα. Από την άλλη, καλό θα ήταν να καταστήσεις σαφές πως σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και προθεσμιών λειτουργείς βάσει ιεράρχησης και δεν είναι μανιώδης με το τέλειο σε σημείο που να εμποδίζει την αποδοτικότητά σου.
Ηγετικές ικανότητες
Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξεις πώς θα παρουσιάσεις το ζήτημα. Το να δείξεις πως συχνά προτείνεις λύσεις και δίνεις ιδέες κατευθύνοντας μια ομάδα (αυτή μπορεί να είναι ακόμη και οι φίλοι ή η οικογένεια) είναι κάτι θετικό, που συνήθως εκτιμάται από τους εργοδότες. Προσοχή μόνο μην παρεξηγηθείς και θεωρηθεί πως έχεις αρχηγικές τάσεις προσπαθώντας να καπελώσεις τους προϊσταμένους σου.
Θυμήσου: η θετική σκέψη κάνει θαύματα! Σκέψου θετικά, προετοιμάσου σωστά και καλή επιτυχία!
Δήμητρα Γκούντρα
δημοσιογράφος – επικοινωνιολόγος
Πήγασος Εκδοτική