Πόσοι από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που πριν την έλευση της οικονομικής κρίσης βιώσανε τα καλά της μισθωτής σχέσης, όπως, πολύ καλές αμοιβές, παροχές, bonus, κάτι που επέτρεπε η θετική οικονομική συγκυρία, δεν είχαν σκεφτεί να βγούνε στο στίβο του ελεύθερου επαγγέλματος, καθώς έβλεπαν άτομα υποδεέστερων προσόντων να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αλλά δεν το τόλμησαν;
Οι λόγοι που πιθανότατα να τους απέτρεψαν να το επιχειρήσουν, ήταν η σχετική σιγουριά που έδινε η μισθωτή σχέση, οι καλές αμοιβές που ήταν τέτοιου επιπέδου που επέτρεπαν ένα καλό βιοτικό επίπεδο και σε τελική ανάλυση η έλλειψη επιθυμίας ανάληψης ενός ρίσκου που το αποτέλεσμα της στάθμισης του δεν ήταν τέτοιο, ώστε να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση του ελεύθερου επαγγέλματος.
Τα δεδομένα τα οποία υπαγόρευαν την παραπάνω προσέγγιση αναφορικά με τη σταδιοδρομία μας έχουν αλλάξει δραστικά και σίγουρα προς το χειρότερο. Η σιγουριά που απολάμβανε κάποιος μισθωτός δεν υπάρχει πια, καθώς οι συνθήκες της αγοράς είναι τόσο ευμετάβλητες για τις επιχειρήσεις, που η απόλυση ενός εργαζομένου είναι μέσα στις επιλογές της, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό της κόστος.
Οι αμοιβές της μισθωτής σχέσης έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ, σε σημείο ελεύθερης πτώσης και σε πολλούς εργασιακούς χώρους επικρατούν αισθήματα φόβου, αβεβαιότητας και ανασφάλειας αναφορικά με το εργασιακό τους μέλλον. Με άλλα λόγια δηλαδή, οι παράγοντες που ευνοούσαν τη μισθωτή σχέση σταδιακά εκλείπουν, γεγονός που σημαίνει ότι για πολλά άτομα η δραστηριοποίηση τους σε επίπεδο ελεύθερου επαγγελματία είναι πια μια σοβαρή επιλογή.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ότι και για τους ελευθέρους επαγγελματίες δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, καθώς η πτώση της ζήτησης στην αγορά είναι μεγάλη και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα μεγαλύτερες. Θα μπορούσε όμως κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για κάποιους άξιους εργαζομένους να δοκιμάσουν τη τύχη τους σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η ένταξη τους στην αγορά θα δημιουργήσει συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού, γεγονός που θα σπρώξει στο περιθώριο τους κακούς επαγγελματίες.
Αν οι συνθήκες της αγοράς φοβίζουν κάποιους, να θυμούνται ότι η οικονομία, η οποία είναι η διαδικασία κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων, συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σε συνθήκες ύφεσης. Επίσης, όταν έρθει ο ανοδικός κύκλος της οικονομίας, οι συγκεκριμένοι που θα το τολμήσουν θα είναι αυτοί που θα λάβουν και τα μεγαλύτερα οφέλη.
Είναι κρίσιμο να αναφερθώ στους άξιους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε μισθωτή σχέση και βλέπουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια παγιδευμένα σε μια οικονομική κρίση, της οποίας το τέλος δεν φαίνεται ορατό στο άμεσο μέλλον και νιώθουν να τους ταιριάζει η ελεύθερη επαγγελματική σχέση, να το τολμήσουν. Αν αυτό που τους εμποδίζει είναι η απουσία σιγουριάς που τους δίνει το ελεύθερο επάγγελμα, να υπογραμμίσω ότι ούτε η εξαρτημένη εργασία, ιδιαίτερα στους υψηλά αμειβόμενους δίνει πια σιγουριά, καθώς αυτοί πιθανότατα θα αποτελέσουν και τα πρώτα θύματα μιας διαδικασίας μείωσης τους κόστους λειτουργίας μια εταιρίας .Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι να μη διαχειριστεί κερδοφόρα και εποικοδομητικά για το εαυτό του την παραγωγική του ηλικία.
Όταν κάποιος το αποφασίσει, θα πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή προετοιμασία η οποία θα περιλαμβάνει το εντοπισμό των θετικών και των προς βελτίωση σημείων, το τομέα δραστηριοποίησης, την κατάρτιση ενός πολυπαραγοντικού σχεδίου, τη χρηματοδότηση, ίσως και με κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και την πεποίθηση ότι αυτή η προσπάθεια στο τέλος θα είναι νικηφόρα, παρά τις δυσκολίες που είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν.
Γεράσιμος Σπηλιώτης
Career Coach Specialist
My Future Career