Rejoin.gr - Επιβίωση Ειδήσεις

asylo-se-xwresΗ Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε σχεδόν 17% περισσότερους αιτούντες άσυλο το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τους περισσότερους μετανάστες να προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, όπως αναφέρει σήμερα η Eurostat.

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ έδωσαν άσυλο σε συνολικά 135.700 ανθρώπους που ζήτησαν προστασία για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία αυτά ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων.

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τότε που η Eurostat ξεκίνησε να δημοσιοποιεί ανάλογα στοιχεία για την ΕΕ, το 2005, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Νωρίτερα φέτος η Eurostat είχε αναφέρει ότι 435.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για να τους δοθεί άσυλο το 2013, το ένα τέταρτο εκ των οποίων προέρχονταν από τη Συρία και τη Ρωσία.

Εξάλλου οι Σύροι έρχονται πρώτοι στον κατάλογο όσων έλαβαν τελικά άσυλο, φτάνοντας τους 35.800 ανθρώπους, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2012, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι Αφγανοί είναι στη δεύτερη θέση με 16.400 ανθρώπους να λαμβάνουν άσυλο, ενώ ακολουθούν οι Σομαλοί με 9.700.

Περισσότερο από το 60% των Σύρων έλαβαν άσυλο στη Σουηδία και τη Γερμανία, ενώ οι περισσότεροι Αφγανοί κατέφυγαν στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Οι Σομαλοί αναζήτησαν καταφύγιο κυρίως στην Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία.

Συνολικά, η Σουηδία και η Γερμανία δέχθηκαν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο, περισσότερους από 26.000 η κάθε χώρα. Ακολούθησαν η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία. Οι πέντε αυτές χώρες δέχθηκαν περισσότερο από το 70% των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.

Στον αντίποδα είναι η Εσθονία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, οι οποίες δέχθηκαν λιγότερους από 100 αιτούντες άσυλο, με την Εσθονία να παρέχει άσυλο σε μόλις 10 ανθρώπους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn