ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ή ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Στην Ελλάδα του 2015, οι δικαστικές υποθέσεις παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, εγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Ο προσδιορισμός των υποθέσεων γίνεται σε δικασίμους που ξεπερνούν την τριετία, αλλά και την δεκαετία σε πολλές διαδικασίες. Η έκδοση δε των δικαστικών αποφάσεων γίνεται κι αυτή μετά πάροδο αφόρητα μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Για να βρειτε την λύση στην διαφωνία ή στην αντιδικία, εσείς οι ίδιοι, γρηγορα και με μικρό κόστος, μπορείτε να προσφύγετε στην λύση της διαμεσολάβησης.
Τί είναι η διαμεσολάβηση;
Είναι η διαδικασία που μετατρέπει το “χάνω - χάνεις” σε “κερδίζω - κερδίζεις”.
Η διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, με την συνδρομή ενός τρίτου αντικειμενικού, αμερόληπτου, ουδέτερου προσώπου που λέγεται διαμεσολαβητής, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος και διευκολύνει τα μέρη, με τις γνώσεις του και τις δεξιότητές του να διαπραγματευτούν με επιτυχία και να φθάσουν σε μια συμφωνία για να επιλύσουν την διαφορά τους. Δεν βγάζει ο ίδιος αποφάσεις
Εξασφαλιζει: διαφάνεια, συμετοχή των μερών, συμφωνία που αποτελεί αποτέλεσμα των αποφάσεων των μερών και όχι επιβολή απόφασης όπως συμβαίνει με την δικαστική οδό κι ταχύτητα.
Η συμφωνία είναι εκτελεστή και αναγκαστικά (εάν χρειαστεί), ανά πάσα στιγμή.
Πότε μπορεί να λυθεί μια διαφορά με διαμεσολάβηση;
Η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει είτε πριν ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία, είτε ακόμα και κατά την διάρκεια αυτής (η αντιδικία σταματά για όσο χρόνο διαρκεί η διαμεσολάβηση) αρκεί –κυρίως- να το θελήσουν τα μέρη.
Ποια είναι τα οφέλη της διαμεσολάβησης
- Αποφασίζουν τα ίδια τα μέρη (εκούσια υπαγωγή).
- Τελειώνει ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες (ταχύτητα).
- Κόστος πραγματικά πολύ μικρό (οικονομία)
- Διεύρυνση των συμφωνιών, προσθήκη και άλλων συμφωνιών. Κυρίως στις εμπορικές διαφορές, μπορει να προκύψουν και νέες εμπορικές συμφωνίες και η μέχρι τώρα αντιδικία μπορεί να εξελιχθεί σε συνεργασία με αμοιβαία οφέλη.
- Αμεροληψία
- Εμπιστευτικότητα
Ποιά είναι η πριστιθέμενη αξία που δίνει η διαμεσολάβηση
- Εξοικονόμηση εξόδων
- Επένδυση στο μέλλον
- Γεφυρώνει τις διαφορές- Δημιουργεί συνεργασίες
Εάν μάλιστα επιθυμούν τα μέρη, μπορεί καν να μην λάβει δημοσιότητα και να παραμείνει μεταξύ των μερων, οπότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν μυστικά εμπορικά, προσωπικά κλπ όπως γίνεται σε μια συνηθισμένη διαδικασία στα ακροατήρια των δικαστηρίων.
Η διαμεσολάβηση ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, δίνει προστιθέμενη αξία στους δύο –μέχρι πρότεινος αντιδίκους.
Η διαμεσολάβηση είναι εφαρμογή των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.
Ποιές Διαφορές επιλύονται με Διαμεσολάβηση
Ολες οι διαφορές εμπορικού και αστικού δικαίου, εφόσον τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης.
Ενδεικτικά:
Α)Οικογενειακές διαφορές
Β)Διαφορές από συμβάσεις για προϊόντα υπηρεσίες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό , προμήθειες, εγγυήσεις
Γ) Διαφορές από Ιατρική Αμέλεια ,
Δ) Χρηματοοικονομικές και Τραπεζικές Διαφορές
Ε) Μισθωτικές διαφορές,
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Φορολογικές , τελωνειακές, ή διοικητικές διαφορές ή αξιώσεις κατά του δημοσίου
Είναι ένας άλλος τρόπος για να λύσουμε τις διαφορές μας. Είναι μία λύση πολιτισμού .
ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΟΥ
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ
ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.