rejoin speen

Η ιδέα για τη δημιουργία ηλεκτρικών ποδηλάτων γεννήθηκε ως αποτέλεσμα ανταλλαγής προβληματισμών και σκέψεων πάνω στην εναλλακτική μετακίνηση. Πριν δυόμισι χρόνια, ένα απόγευμα στην Πάτρα, η ομάδα μας, που αποτελείται από τους Σπύρο Κίτο, Νικόλα Χαραλάμπους και Ιάκωβο Δημητρίου, τελειόφοιτοι σπουδαστές όλοι μας στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, με αφορμή το γεγονός ότι οι λύσεις εναλλακτικής μετακίνησης δεν ήταν προσιτές στον μέσο καταναλωτή καταλήξαμε στο ότι μία λύση μηχανισμού μετατροπής ενός ποδηλάτου σε ηλεκτρικό θα ήταν δελεαστική για κάποιον που θέλει να εισαχθεί στην εναλλακτική μετακίνηση.

Έτσι ξεκινήσαμε μία ανάλυση αγοράς, μέσω της οποίας καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο κομμάτι αυτό, καθώς δεν υπήρχε κάποιο προϊόν που να καλύπτει τους παράγοντες «ποιότητα», «αισθητική» και «απόδοση» και ταυτόχρονα να διατίθεται σε λογική τιμή, που να αποσβένεται με τη χρήση.

Έτσι ξεκινήσαμε την εξέλιξη δικών μας λύσεων και σε διάστημα 6 μηνών είχαμε κατασκευάσει τα πρώτα μας πρωτότυπα. Το feedback που αποκομίσαμε από τον κύκλο μας και τον κόσμο της αγοράς ήταν κυρίως κατάπληξης και ενθουσιασμού. Συνειδητοποιήσαμε πως, εξελίσσοντας τα πρωτότυπα σε προϊόντα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στην αγορά μία σειρά προϊόντων που θα έχει τη δυναμική να αναβαθμίσει την καθημερινή μετακίνηση σε μία διαδικασία βιώσιμη, άνετη και ευχάριστη για όλους.

Τα πράγματα προφανώς δεν ήταν εύκολα για την ομάδα μας. Οι προκλήσεις έρχονταν πραγματικά από παντού. Η χώρα μας δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την κατασκευή φυσικών προϊόντων τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα λόγω των capital controls και άλλων παραγόντων δεν επικρατεί καθόλου θετικό κλίμα για το άνοιγμα επιχειρήσεων σε οποιονδήποτε τομέα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς ήταν να βρούμε έμπιστους κατασκευαστικούς συνεργάτες εντός Αττικής ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των εξαρτημάτων και των κατεργασιών μας. Εν τέλει καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με εξαιρετικούς συνεργάτες, οι οποίοι πίστεψαν στην ιδέα ενός ελληνικού προϊόντος υψηλής τεχνολογίας με προοπτικές εξαγωγών και εδραίωσης στην ευρωπαϊκή αγορά. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι εξειδικευόμαστε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή νέων λύσεων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό κεφάλαιο συστήθηκε από ίδια κεφάλαια, ενώ είχαμε σημαντική οικονομική στήριξη από οργανισμούς όπως ο TPT και η AFI, οι οποίοι ενίσχυσαν το εγχείρημά μας. Επίσης στην πορεία η ομάδα μας πλαισιώθηκε και από τους Βασίλη Μέξη (graphic designer) και Έφη Γιαλούρη (web developer).

Η πρώτη σειρά προϊόντων μας είναι οι μηχανισμοί μετατροπής Flow. Με τη σειρά Flow οποιοδήποτε ποδήλατο μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο υψηλών προδιαγραφών χωρίς συμβιβασμούς στην αισθητική και στην οδηγική συμπεριφορά του.

Η σειρά Flow ξεχωρίζει γιατί αποτελείται από τα πιο ελαφριά kit στην κατηγορία τους (από 4,5 έως 5 kg). Όλα τα εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να παραπέμπουν σε τυπικά ποδηλατικά αξεσουάρ. Σήμα κατατεθέν αποτελεί η μπαταρία-παγούρι (βέλτιστη ενεργειακή πυκνότητα σε παγκόσμια κλίμακα).

Ο μηχανισμός τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το βάρος να κατανέμεται σωστά (το κέντρο βάρους ορίζεται κάτω από τον αναβάτη), ενώ ταυτόχρονα να παραμένει κρυμμένος σε κοινή θέα. Αντίθετα το μεγαλύτερο μερίδιο του ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από βάρος μεγαλύτερο των 8 κιλών και η εφαρμογή του πάνω σε ένα υπάρχον ποδήλατο καταλήγει να υποβαθμίζει το ίδιο το ποδήλατο τόσο οδηγικά, όσο και αισθητικά.

Ουσιαστικά με τη σειρά Flow μπορείς να μετατρέψεις οποιοδήποτε ποδήλατο σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με αυτά των μεγάλων κατασκευαστών. Πολύ σημαντικό είναι και το ότι περισσότερο από το 60% της αξίας του προϊόντος παράγεται εντός Αττικής.

Το βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας:

  • Flow 1.0: 695 ευρώ, 40 km μέση αυτονομία, 4,5 kg βάρος
  • Flow 1,5: 745 ευρώ, 50 km μέση αυτονομία, 5 kg βάρος
  • Flow 1,5+: 795 ευρώ, 60 km μέση αυτονομία, 5 kg βάρος

Τα βασικά πλεονεκτήματά τους:

  • Τα ελαφρύτερα στην κατηγορία τους.
  • Καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, που διατίθεται σε battery pack στην αγορά (ενέργεια/βάρος).
  • Σύστημα κρυμμένο σε κοινή θέα, αναλλοίωτη ποδηλατική αίσθηση τόσο οδηγικά, όσο και αισθητικά (σε αντίθεση με υπάρχοντες μηχανισμούς).
  • Το κόστος ενός ποιοτικού ηλεκτρικού ποδηλάτου ξεκινάει από 2.500 €. Στην περίπτωσή μας μπορείς να αναβαθμίσεις το ήδη υπάρχον ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό υψηλών προδιαγραφών με το 1/3 του κόστους.

Το προϊόν διατίθεται στην αγορά από τον Φεβρουάριο του 2018 και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις μας. Η ζήτηση είναι σταθερά αυξανόμενη, κάτι στο οποίο έχει συντελέσει σημαντικά το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές συνεργασίες με επαγγελματίες του χώρου.

Στην παρούσα φάση τα ποδήλατά μας διατίθενται σε δύο από τα πιο σημαντικά καταστήματα ποδηλάτων στην Αττική, στα Τσιρίκος και Μουστάκας Bikes. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κατασκευαστές ποδηλάτων για επικείμενες συνεργασίες με στόχο την κατασκευή ολοκληρωμένων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Επόμενος στόχος της εταιρίας είναι το λανσάρισμα των προϊόντων μας στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εκτιμάται με το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.

Η εξέλιξη αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην πορεία μιας εταιρίας, πόσο μάλλον σε μία εταιρία τεχνολογίας. Συνεπώς δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε αυτό τον τομέα.

Πέρα από τη σειρά Flow, που αποτελεί την πρώτη πρότασή μας στον χώρο του ηλεκτρικού ποδηλάτου, υπάρχουν σχέδια που αφορούν τόσο σε αναβαθμίσεις των υπαρχόντων προϊόντων, όσο και σε εξέλιξη νέων λύσεων στον χώρο της ηλεκτρικής μετακίνησης. Το σύστημα δεύτερης γενιάς θα αποτελεί παγκόσμια πρώτη στα συστήματα πρόωσης (σ.σ. ώθησης προς τα εμπρός) για e-bikes με πατενταρισμένο σχεδιασμό και με τα πρώτα πρωτότυπα υπό υλοποίηση.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο και πιστεύουμε πως η στροφή στη βιώσιμη μετακίνηση είναι αναπόφευκτη. Το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για την επίτευξή της και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε έμπρακτα αυτή την ιδέα προσφέροντας ελληνικά αξιόπιστα προϊόντα.

Σπύρος Κίτος,

Ιδρυτικό μέλος – Speen Bikes


Πηγή: ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr