Rejoin.gr - Ιατρικές Υπηρεσίες Κατάλογος - Ψυχολογική & Συμβουλευτική Υποστήριξη

Ο φορέας / Νέστωρ

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» ιδρύθηκε από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας το 2001. Αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο φορέα παροχής δωρεάν υπηρεσιών για ηλικιωμένους στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από περισσότερους από 85 επαγγελματίες υγείας και δεκάδες εθελοντές της εταιρείας μας.

Ο βασικότερος τομέας δραστηριοποίησης της εταιρείας μας είναι η μνήμη και οι διαταραχές της. Έχουμε αναπτύξει δύο Κέντρα Ημέρας για την άνοια και τη μοναδική κλινική Βραχείας Νοσηλείας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση χρόνιων ψυχωτικών ασθενών έχουμε αναπτύξει δύο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών. Ο Νέστορας προσφέρει δωρεάν σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας και διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες. Τέλος, ο Νέστορας επιτελεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του προγράμματος κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων, το οποίο απευθύνεται σε άπορες οικογένειες

  • Περισσότεροι από 85 εργαζόμενοι, με πάνω από 10 ειδικότητες
  • Περισσότεροι από 5000 εξυπηρετούμενοι ετησίως
  • Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
  • Ημερίδες, ομιλίες, εκπαιδεύσεις
  • Σημαντικό φιλανθρωπικό έργο

Όραμα: Το όραμα της διοίκησης, των εργαζομένων και των εθελοντών της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» είναι:

η ενίσχυση της αυτονομίας και η ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων,
η παροχή εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων και
η βελτίωση της Ποιότητας της Ζωής τους.

rejoin orama nestor foto

Ταυτόχρονα, οραματιζόμαστε μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη πάνω στα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων και ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν βοήθεια στους ψυχογηριατρικούς ασθενείς, με την μικρότερη για τους ίδιους επιβάρυνση.

Μέσα για την επίτευξη του οράματός μας αποτελούν:

  • το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μας
  • η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε ασθενείς και φροντιστές
  • η λειτουργία της πρώτης κλινικής Βραχείας Νοσηλείας για την άνοια
  • η διαρκής ροπή προς την επιστημονική έρευνα
  • οι δράσεις ενημέρωσης της κοινότητας
  • οι εθελοντές μας
  • οι χορηγοί μας

Στο μέλλον, στοχεύουμε:

  • να αναπτύξουμε περαιτέρω δομές για ηλικιωμένους
  • να αναπτύξουμε περαιτέρω υπηρεσίες
  • να επεκτείνουμε το επισιτιστικό πρόγραμμα σε ακόμα περισσότερες οικογένειες
  • να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της έρευνας
  • να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα θέματα ψυχογηριατρικής, αναπτύσσοντας το δίκτυο των εθελοντών μας
  • στην εύρεση πόρων από άλλες πηγές για την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεών μας

Ποιός ήταν ο Νέστωρ;

Ο Νέστωρ ήταν μυθικός ήρωας της Αρχαίας Ελλάδας, βασιλιάς της Πύλου, ο οποίος, σε μεγάλη ηλικία πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Στην ομηρική ποίηση παρουσιάζεται ως ο γηραιός ,δεινός ομιλητής, γλυκομίλητος και συνετός σύμβουλος, που με τα λόγια του συμφιλίωνε τους Αχαιούς στις μεταξύ τους διαμάχες. Ήταν το πρόσωπο το οποίο όλοι σέβονταν και άκουγαν με προσοχή, καθώς είχε την πείρα των χρόνων του και των πολέμων που είχε λάβει μέρος.

Σήμερα η προσφώνηση «Νέστωρ», λόγω της ταύτισης με την έννοια του σοφού γέροντα, είναι ένας τιμητικός τίτλος προς το γηραιότερο μέλος μιας ομάδας ή μιας εταιρείας αλλά και σε κάθε ηλικιωμένο με πολλές και πολύτιμες εμπειρίες.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Για υγιείς ηλικιωμένους

rejoin nestor gia ygiis ilikiomenous fotoΠροληπτικός έλεγχος μνήμης

Νιώθετε ότι ξεχνάτε; Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Τις περισσότερες φορές το να νιώθει κανείς ότι ξεχνάει είναι πιθανότερο να οφείλεται σε διαταραχές του συναισθήματος (συχνότερα άγχος και κατάθλιψη) και όχι σε κάποιο τύπο άνοιας, όπως η νόσος Alzheimer. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ελέγξετε την μνήμη σας και τις άλλες ανώτερες νοητικές λειτουργίες σας (λόγος, συγκέντρωση, προσανατολισμός κ.α.). Κλείστε ένα ραντεβού, εντελώς δωρεάν, στα εξωτερικά ιατρεία της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» που βρίσκονται στην Κυψέλη και στον Άγιο Ελευθέριο. Στα εξωτερικά μας ιατρεία εργάζονται εξειδικευμένοι ψυχολόγοι, με μεγάλη εμπειρία στην ψυχογηριατρική, οι οποίοι θα σας χορηγήσουν ειδικές δοκιμασίες για τον έλεγχο (τεστ) της μνήμης και των άλλων ανώτερων λειτουργιών. Εάν χρειαστεί, ο ψυχολόγος θα σας παραπέμψει σε ειδικό ψυχίατρο, για περαιτέρω διερεύνηση της δυσκολίας σας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» οργανώνει δωρεάν εκστρατείες για τον έλεγχο της μνήμης και των άλλων ανώτερων λειτουργιών σε μέλη των ΚΑΠΗ και σε συνεργασία με πολλούς δήμους της Αττικής.


Προγράμματα Νοητικής Ενδυνάμωσης

Συχνά οι δυσκολίες στη μνήμη και τις άλλες ανώτερες λειτουργίες είναι ήπιες και δεν προκαλούν προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες. Ενδέχεται να ξεχνάτε ή να μη μπορείτε να βρείτε τη λέξη που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, αλλά καταφέρνετε να εξυπηρετείστε σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, κρατάτε τα εγγόνια σας, οργανώνετε το νοικοκυριό του σπιτιού σας. Η ανησυχία που έχετε για τη μνήμη σας μπορεί ωστόσο να παραμένει έντονη και να θέλετε να κάνετε κάτι για αυτό. Κάποιοι από μόνοι τους προσπαθούν να «ακονίζουν» τη μνήμη τους λύνοντας σταυρόλεξα ή σπαζοκεφαλιές, παίζοντας χαρτιά ή διαβάζοντας. Το πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης έχει σαν στόχο την διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της. Πραγματοποιείται στο Κέντρο Alzheimer στην Κυψέλη από εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτικό και συντονιστικό ρόλο. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν έως 10 άτομα ανά ομάδα, τα οποία έχει παραπέμψει ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος κατά την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν, εντελώς δωρεάν, τέσσερις ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης -δύο πρωινές και δύο απογευματινές – με εβδομαδιαία συχνότητα.


Εκπαίδευση – Ενημέρωση

Θέλετε να ενημερωθείτε για την άνοια; Η ενημέρωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης. Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» προσφέρει πλήθος δωρεάν υπηρεσιών για την ενημέρωση του κοινού πάνω στα προβλήματα της μνήμης. Με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου διοργανώνει μηνιαίες εκπαιδευτικές ομιλίες στο Κέντρο Alzheimer, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια, εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ευγηρία», πραγματοποιεί επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες στην κοινότητα (ΚΑΠΗ).

Μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε και να ζητήσετε ένα ραντεβού ενημέρωσης με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας των κέντρων μας.


Για ασθενείς με άνοια

rejoin nestor gia astheneis me anoia fotoΗ νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας προκαλούν έκπτωση της μνήμης και άλλων ανώτερων λειτουργιών καθώς και έκπτωση της λειτουργικότητας και ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τίθενται συχνά ζητήματα νομικά, δεοντολογικά και κοινωνικά.

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της άνοιας.

Στην προσπάθειά μας αυτή συμμετέχουν Επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να προσφέρουν καθημερινά ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς αλλά και τους φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της δράσης μας αυτής, προσφέρονται και από τα δύο κέντρα Ημέρας της εταιρείας μας, εντελώς δωρεάν σε ασθενείς με άνοια οι παρακάτω υπηρεσίες:

Εξωτερικά Ιατρεία.

Πραγματοποιούνται από γιατρούς εξειδικευμένους πάνω στην άνοια.

Στο πλαίσιο των εξωτερικών ιατρείων:

  • Πραγματοποιείται έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση για την άνοια, με χρήση εξειδικευμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών.
  • Γίνεται σταδιοποίηση της νόσου με ειδικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες από ψυχολόγους. Παρακολουθείται η πορεία της νόσου στο χρόνο.
  • Προσφέρεται τακτική ιατρική παρακολούθηση.
  • Πραγματοποιείται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ασθενείς που παρακολουθούνται στο κέντρο.

Ομάδες Εργοθεραπείας

Στοχεύουν στην δημιουργική απασχόληση και διατήρηση την δεξιοτήτων των ασθενών με άνοια σε καθημερινή βάση. Οι ασθενείς χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το στάδιο γνωστικής έκπτωσης στο οποίο βρίσκονται. Οι ομάδες περιλαμβάνουν ασκήσεις ενίσχυσης μνήμης για τους ασθενείς με ήπια άνοια έως και αισθητηριακά ερεθίσματα για ασθενείς με άνοια σε σοβαρό στάδιο. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται έπειτα από εργοθεραπευτική αξιολόγηση. Για τη διευκόλυνση των ασθενών και των φροντιστών τους, το λεωφορείο της εταιρείας μας μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά του ασθενή από το σπίτι του στο κέντρο μας, καθώς και την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι.

Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

Πρόκειται για ομάδες 8-12 ατόμων που παρουσιάζουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή Ήπια Γνωστική Διαταραχή (ΗΓΔ). Εξειδικευμένοι Επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να ενισχύσουν τη μνήμη τους αλλά και τις γνωστικές τους ικανότητες, καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεση τους. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται έπειτα από αξιολόγηση και προσωπική συνέντευξη. Οι συναντήσεις των ομάδων είναι εβδομαδιαίες, πρωινές ή απογευματινές.

Κλινική Βραχείας Νοσηλείας

Η κλινική Βραχείας Νοσηλείας διαθέτει δέκα (10) κλίνες για τη φιλοξενία ασθενών με άνοια για χρονικό διάστημα έως και 30 ημερολογιακών ημερών. Η φιλοξενία μπορεί να επαναληφθεί μέσα στο ίδιο έτος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο (όπως σε περίπτωση ύπαρξης πολλών κοινωνικών προβλημάτων).

Οι ασθενείς νοσηλεύονται με στόχο την ανακούφιση των φροντιστών τους από τη φροντίδα. Έχει αποδειχτεί πως ο φροντιστής πρέπει να κάνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της φροντίδας προκειμένου να διατηρήσει την ψυχολογική και σωματική του ισορροπία. Οξέα συμβάντα στον φροντιστή ή το συγγενικό του περιβάλλον, απουσία του επαγγελματία φροντιστή για κάποιο λόγο ή και διαγνωστικές αμφιβολίες αποτελούν άλλα αίτια νοσηλείας στην κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Πριν την κάθε εισαγωγή πραγματοποιείται αξιολόγηση από εξειδικευμένο ψυχολόγο και συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας από ιατρό του Κέντρου, οι οποίοι καθορίζουν την αποδοχή ή μη μιας νοσηλείας. Το προσωπικό του κέντρου είναι εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια και προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον νοσηλείας.

Πρόγραμμα Βοήθεια και Εκπαίδευση στο Σπίτι

Αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών και στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ασθενή με άνοια μέσω της εκπαίδευσης σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, στην οργάνωση του χώρου και του χρόνου του και στη δημιουργική απασχόληση του στο σπίτι. Η ομάδα του προγράμματος είναι διεπιστημονική και αποτελείται από Ψυχολόγο και Εργοθεραπευτή και συνολικά πραγματοποιούνται 5-6 επισκέψεις κατ’ οίκον.

Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες προσφέρονται και από τα δύο Κέντρα Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», που εδρεύουν στην Κυψέλη και στον Άγιο Ελευθέριο. Οι ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης καθώς και η Κλινική Βραχείας Νοσηλείας πραγματοποιούνται και λειτουργούν αντίστοιχα στο Κέντρο Ημέρας στην περιοχή της Κυψέλης.

Το Πρόγραμμα Βοήθεια και Εκπαίδευση στο Σπίτι είναι δωρεά του:

rejoin tima logo


Για επαγγελματίες υγείας

rejoin nestor gia epaggelmaties ygeias fotoΗ εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την Τρίτη Ηλικία και τα προβλήματά της είναι ελλιπής. Τα τελευταία χρόνια, ο Νέστορας προσφέρει δωρεάν σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες:

Σεμινάριο Ψυχογηριατρικής

Πρόκειται για ετήσιο, δωρεάν σεμινάριο Ψυχογηριατρικής, στο οποίο συμμετέχουν 20 επαγγελματίες υγείας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο θέατρο του κέντρου Alzheimer, Τρίτες, από τις 16.00 έως τις 19.00. Το σεμινάριο περιλαμβάνει 42 θεωρητικές διδακτικές ώρες (δεκατέσσερα 3ωρα μαθήματα) και 12 ώρες πρακτικής άσκησης (τέσσερα 3ωρα μαθήματα).

Το σεμινάριο πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι διδάσκοντες είναι επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία πάνω στην άνοια. Κάθε χρόνο το σεμινάριο ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να αποσταλούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα γηριατρικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ)

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» φιλοξενεί στην αίθουσα εκπαίδευσης του κέντρου Alzheimer τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα γηριατρικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ). Η ΕΓΓΕ αποτελεί την σημαντικότερη επιστημονική εταιρεία για ηλικιωμένους στη χώρα μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από το 2009, με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή Επαγγελματιών Υγείας πολλών ειδικοτήτων.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνιο και ημέρα Σάββατο.

Ημερίδες και συνέδρια

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» συνδιοργανώνει με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία το Πανελλήνιο συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο στη χώρα μας σχετικά με τους ηλικιωμένους. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 2014. Παράλληλα, η εταιρεία μας διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες, με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και συμμετέχει σε ημερίδες, συνέδρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες άλλων φορέων και οργανισμών.

Εκπαιδεύσεις προσωπικού δομών για ηλικιωμένους

Το προσωπικό της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», εντελώς δωρεάν, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις προσωπικού άλλων δομών και φορέων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν δεκάδες εκπαιδεύσεις προσωπικού ΚΑΠΗ, οίκων ευγηρίας, δήμων και άλλων ΜΚΟ. Επιπλέον, επαγγελματίες υγείας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα και τις υπηρεσίες της εταιρείας μας, ώστε να αποκτήσουν πρακτική εξάσκηση.

Ψυχογηριατρική Βιβλιοθήκη

Η Ψυχογηριατρική βιβλιοθήκη φιλοξενείται στον 2ο όροφο του κέντρου Alzheimer, στην οδό Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του αριθμού των βιβλίων προς δανεισμό και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με όσο το δυνατό περισσότερα βιβλία που αφορούν την Τρίτη Ηλικία.

Τέλος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» ενθαρρύνει κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας και είναι ανοικτή, μεταξύ άλλων, σε:

  • Παραπομπές για εξέταση ασθενών και συνταγογράφηση στα εξωτερικά ιατρεία της εταιρείας
  • Παραπομπές για νοσηλεία ασθενών στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας
  • Παροχή συμβουλών σε ιατρικά, φαρμακευτικά, κοινωνικά, νομικά, ασφαλιστικά και άλλα θέματα πάνω στην άνοια.
  • Πραγματοποίηση ομιλιών στην κοινότητα, είτε ενημερωτικές, στο ευρύ κοινό, είτε εκπαιδευτικές, σε Επαγγελματίες Υγείας.

Για φροντιστές

rejoin nestor gia frontistes fotoΤα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας, προκαλούν ιδιαίτερες δυσκολίες στη φροντίδα των ασθενών. Μελέτες δείχνουν πως η φροντίδα ασθενών με άνοια προκαλεί μεγαλύτερη επιβάρυνση στους φροντιστές των ασθενών σε σχέση με άλλες νόσους.

Πολύ συχνά, οι φροντιστές νιώθουν επιβαρυμένοι, παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και τα καθημερινά τους καθήκοντα. Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ», αναγνωρίζοντας πως οι φροντιστές είναι οι κρυφοί ασθενείς στην άνοια, προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών που βοηθούν τους ασθενείς να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους:
Πιο συγκεκριμένα:

Εκτίμηση φροντιστή
Μέσω εξειδικευμένων ψυχομετρικών δοκιμασιών εκτιμάται ο βαθμός επιβάρυνσης του φροντιστή από τη φροντίδα που παρέχει στον ασθενή, η ύπαρξη καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, οι δυσλειτουργικές σκέψεις του φροντιστή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φροντίδας. Η διαδικασία εκτίμησης του φροντιστή ολοκληρώνει τη συνολική εικόνα της κατάστασης ώστε να σχεδιαστεί κατάλληλα η παρέμβαση βάση των αναγκών του.

Ατομική συμβουλευτική
Μέσω προκαθορισμένων ατομικών συνεδριών με εξειδικευμένο ψυχολόγο, ο φροντιστής ενημερώνεται για τη νόσο και καθοδηγείται στο πώς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τον ασθενή ή με τον εαυτό του.
Ψυχοεκπαιδευτική Ομάδα Φροντιστών
Ο ομάδα αυτή είναι δίωρης διάρκειας, δεκαπενθήμερης συχνότητας και συντονίζεται από Κοινωνικό Λειτουργό. Στη διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάζεται αρχικά ένα θεωρητικό θέμα εισήγησης και ακολουθεί συζήτηση ανοιχτού τύπου. Στόχος των ομάδων αυτών αποτελεί η ενημέρωση και καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν τη νόσο και τη διαχείριση της και η αντιμετώπιση της όποιας ψυχολογικής επιβάρυνσής τους.

Εκπαιδευτικά μαθήματα (θεωρητικά σεμινάρια)
Πραγματοποιούνται ομιλίες σε μηνιαία βάση (1η Τετάρτη κάθε μήνα) από εξειδικευμένους επιστήμονες (γιατρούς και άλλους Επαγγελματίες Υγείας) με σκοπό την παροχή πληροφόρησης για την νόσο και τα επιμέρους προβλήματα όπως ιατρικά, φαρμακευτικά, κοινωνικά, νομικά κ.ά. που προκύπτουν από τη φροντίδα ασθενούς με άνοια. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer.

Σωματείο φροντιστών-καφέ Alzheimer
Συγκέντρωση φροντιστών και επαγγελματιών υγείας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την επικοινωνία κοινών εμπειριών για τη διατήρηση κ προαγωγή της αυτοεκτίμησης κ τη μείωση του αισθήματος της απομόνωσης και του άγχους.

Κοινωνική υπηρεσία
Υποστήριξη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη νόσο (ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, προβλήματα με ασφαλιστικούς φορείς κ.α.) και συνεργασία με άλλους φορείς της κοινότητας και παραπομπή σε αυτούς όπου κρίνεται αναγκαίο. Επίσης, παρέχονται νομικές συμβουλές σε θέματα όπως Δικαστική Συμπαράσταση, κακοποίηση ηλικιωμένων, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.α.

Γραμμή SOS για την άνοια
Επαγγελματίας Υγείας ενημερώνει για τη νόσο, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και να παρέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Σκοπός της γραμμής SOS εκτός από την πληροφόρηση είναι η ανακούφιση κ αποφόρτιση των φροντιστών. Η γραμμή SOS παρέχεται σε συνεργασία με τη Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία και ο αριθμός είναι 210-3303678 (αστική χρέωση).

Κλινική Βραχείας Νοσηλείας
Πρόκειται για κλινική 10 κλινών, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία ασθενών με άνοια έως 30 ημέρες. Μελέτες δείχνουν πως οι φροντιστές οφείλουν να ξεκουράζονται (π.χ. να πηγαίνουν σύντομες διακοπές ή να ασχολούνται με τον εαυτό τους) τακτικά. Επίσης, μπορεί να προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της φροντίδας (ασθένεια φροντιστή ή απουσία επαγγελματία βοηθού). Η κλινική Βραχείας Νοσηλείας προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.


Πρόγραμμα στήριξης ηλικιωμένων

rejoin nestor programma stirixis ilikiomenon foto

H Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης σε δεκάδες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

ηλικιωμένους που φροντίζουν ανήλικα τέκνα, ηλικιωμένους που φροντίζουν άτομα με άνοια και μοναχικούς ηλικιωμένους με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα.

Περιλαμβάνει:

Χορήγηση μηνιαίου πακέτου σίτισης (προϊόντα μακράς διαρκείας, κατεψυγμένα είδη) και είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής (απορρυπαντικά, χαρτικά, σαπούνια κ.λπ.). Το μηνιαίο πακέτο περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα του μήνα για κάθε εξυπηρετούμενη οικογένεια, σε συνεννόηση με τους εθελοντές.
Μηνιαία επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας από 2 εθελοντές και εβδομαδιαίες τηλεφωνικές επαφές των εθελοντών με τους επωφελούμενους του προγράμματος.
Εποπτεία των εθελοντών από επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ».

Αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης αυτής είναι ο εθελοντισμός

Σαν εθελοντής κάποιος μπορεί να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και συντροφιά μέσω των μηνιαίων επισκέψεων στις οικογένειες του προγράμματος . Οι εθελοντές καταγράφουν επιπλέον ανάγκες της οικογένειας και στην συνέχεια γίνεται η προσπάθεια κάλυψης αυτών σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας “Ο Νέστωρ”. Με τη δράση αυτή αναπτύσσεται η κοινωνική επαφή που παραμένει εξίσου βασική ανάγκη με τη σίτιση.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και μέσω χορηγιών από εταιρείες και δωρεές απλών πολιτών.

Γιατί να βοηθήσω:

  • Γιατί το 100% του προσφερόμενου ποσού φτάνει στην οικογένεια!
  • Γιατί η επιλογή των οικογενειών γίνεται σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, με επιτόπιο έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης από κοινωνικούς λειτουργούς του Νέστορα
  • Γιατί η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», με την υψηλή εξειδίκευση στο χώρο της τρίτης ηλικίας μπορεί να εγγυηθεί για το παραγόμενο αποτέλεσμα
  • Γιατί το πρόγραμμα δεν είναι ένα ακόμη επισιτιστικό πρόγραμμα, αλλά συνδυάζει ψυχολογική υποστήριξη και επιστημονική εποπτεία των εθελοντών

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 210-8235050
Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site:www.nstr.gr


rejoin psyxogiriatriki etaireia o nestor logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Κατηγορία
Κείμενο
Από
Μέχρι