Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

rejoin dat

Ξεκινά εντονότερα η προσπάθεια της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας κυρίως προς τις επιχειρήσεις. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων, βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής και ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, από το 2020 έως το 2030.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθεί και μια ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να εξετάσουν από κοινού το θέμα των νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν άλλωστε τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%. Στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για το ΕΣΠΑ. Στόχος να γίνει η πλέον καταλληλότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υποστηριχτεί επαρκώς το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή.

Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει ολοκληρώσει την εξέταση όλων των προγραμμάτων εναλλακτικής χρηματοδότησης, τα οποία είτε μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά από το Δημόσιο είτε σε συνεργασία με τις τράπεζες. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι που προέρχονται από κρατικά (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικά κονδύλια ή από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η Παγκόσμια Τράπεζα (IFC) και η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (ΕΒRD). Ο κ. Δραγασάκης  άλλωστε τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά μέσω προγραμμάτων ή μέσω δανείων αποκτούν ζωτική σημασία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες, γεγονός που αποδείχτηκε και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των τραπεζών. Να θυμίσουμε ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η διατήρηση της οποίας ωστόσο προϋποθέτει την κατά γράμμα τήρηση των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια άλλωστε έχουν αποδειχτεί βραχνάς ιδιαίτερα για τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες και η αντιμετώπισή τους αποκτά καθοριστικό ρόλο για την οικονομία.

Τα προγράμματα και το στοίχημα της κυβέρνησης

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 προγράμματα που είτε είναι ήδη ενεργοποιημένα είτε πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2019. Τα προγράμματα αυτά είτε αναφέρονται σε δάνεια (κεφάλαια κίνησης και επενδυτικού σκοπού) είτε δίνονται ως εγγύηση έτσι ώστε να καλυφθεί το πιστωτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες και με αυτό τον τρόπο να παρέχουν δάνεια με καλύτερους όρους προς τους δανειολήπτες. Υπάρχουν βέβαια και τα προγράμματα μικροπιστώσεων (ή αλλιώς μικροχρηματοδοτήσεις), που είναι από μόνα τους κάτι ξεχωριστό, καθώς αποτελούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 3.000 € έως 25.000 €, τα οποία απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις και ανέργους που θέλουν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες «να βρουν αυτούς που έχουν σχέδια, που έχουν ανάγκες να κάνουν ειδικά προγράμματα», τονίζοντας μάλιστα πως μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων αντιμετωπίζονται ανάγκες που αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει. Ως παράδειγμα ανέφερε ένα νέο πρόγραμμα, το Ταμείο Υποδομών, που θα χρηματοδοτεί μικρά έργα υποδομών, ενεργειακά, αναπλάσεις σε διάφορους τομείς. Το επιτόκιο, όπως είπε, θα είναι μηδέν ούτως ώστε το δάνειο που θα παίρνει κάποιος από την τράπεζα τελικά να είναι, ει δυνατόν, κάτω από το 3%, που είναι ανεκτό. «Ζητάμε και από τις τράπεζες να μας πουν και αυτές τι σχεδιάζουν, γιατί οι τράπεζες έχουν ρευστότητα αυτή τη στιγμή. Μπορούν να διαθέσουν γύρω στα 10 δις. Πού πάνε αυτά; Τι ανάγκες χρηματοδοτούνται;»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα-εργαλεία χρηματοδότησης αφορούν το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως εκείνους που θα διαμορφώσουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, όπως αυτό περιγράφεται στην Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική, με στόχο να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και εξωστρέφειας, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

Φυσικά και με αυτά τα προγράμματα η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα προκειμένου ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα και να αντιστραφεί η τάση φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το brain drain να γίνει brain gain, η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν επιτυχώς και να δημιουργηθεί αξία.

Νομοσχέδιο για την εποπτεία των επιχειρήσεων

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να πέσουν λεφτά στην αγορά, παράλληλα ετοιμάζει και σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία ορκωτών ελεγκτών λογιστών ΣΟΛ Α.Ε. με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την ίδρυσή της.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο όπου η περίπτωση της Folli Follie με τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο, καθώς αμαύρωσε την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, δημιουργώντας αναταραχή στο οικονομικό επιτελείο.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών λογιστών ΣΟΛ Παναγιώτης Αλαμάνος υποστήριξε ότι ο ίδιος βλέπει την κρίση ως μια νέα δυνατότητα για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν. «Έχω ακούσει αρκετές φορές τους παλαιότερους συναδέλφους να παρομοιάζουν την πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν τότε με μια οικοδομή. Είχαν καλά υλικά, όμως έπρεπε αυτά να τα χρησιμοποιήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε να είναι και στιβαρό, και ανθεκτικό στο πέρασμα των χρόνων. Για να πετύχει λοιπόν το εγχείρημα, έπρεπε να μοιράζονται όλοι το ίδιο όραμα. Ποιο ήταν αυτό το όραμα; Το όραμά μας ήταν οι καλύτεροι επαγγελματίες του χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια εταιρία που θα βρίσκεται δίπλα στην ελληνική επιχείρηση και στον Έλληνα επιχειρηματία».

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»


 

Πηγή: ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr