Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

 rejoin eksereunwntas

Αν κάποιος σας έλεγε πριν από μια πενταετία ότι θα μπορούσατε να αρμενίζετε στη Μεσόγειο ή να ταξιδεύετε από ήπειρο σε ήπειρο χωρίς να χρειαστεί να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας και να είστε το ίδιο αποδοτικοί όπως όταν βρίσκεστε στο γραφείο, θα τον αποκαλούσατε το δίχως άλλο «ανεδαφικό».

Σήμερα με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας ο εργαζόμενος έχει στα χέρια του εργαλεία που του επιτρέπουν να είναι κύριος του εαυτού του καθορίζοντας ο ίδιος τον τόπο και τον χρόνο εργασίας του.

Φωτογράφοι, bloggers, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες μπορούν και εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ ο στόχος είναι αντίστοιχο μοντέλο εργασίας να υιοθετηθεί και από επαγγέλματα που έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το γραφείο, όπως, για παράδειγμα, εκείνο του λογιστή ή του οικονομικού διευθυντή.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το London Business School, μέχρι το 2020 πάνω από τους μισούς εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αναμένεται να εργάζονται εξ αποστάσεως. Η τάση αυτή, που φαίνεται να αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, έχει οδηγήσει αρκετές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού αλλά και πολλά ταξιδιωτικά γραφεία να προσφέρουν πακέτα που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Μια εταιρία από τη Βρετανία ονόματι Coboat δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα να μεταφέρουν το γραφείο τους σε ένα καταμαράν και να δικτυωθούν εν πλω με άλλους επιχειρηματίες κλείνοντας επιχειρηματικές συμφωνίες ενόσω ταξιδεύουν στη Μεσόγειο.

Η ομάδα των ψηφιακών νομάδων, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τους 20 σε κάθε ταξίδι, θα έχει πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας και την ευκαιρία να κάνει καταδύσεις και ψάρεμα την ώρα του διαλείμματος.

Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας αναφέρεται πως μόνο με 590 ευρώ τον μήνα μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ισπανία, στη Σικελία, στη Σαρδηνία και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν δε και πιο εξωτικά ταξίδια, καθώς το εν λόγω καταμαράν ξεκινά τη διαδρομή του από τη νοτιοανατολική Ασία, τις Μαλδίβες, τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Καραϊβική για να επιστρέψει στη βάση του από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε ό,τι αφορά τα ταξιδιωτικά γραφεία υπάρχουν πλήθος προσφορών που απευθύνονται σε επαγγελματίες που μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα τους από τον υπολογιστή τους, να ζήσουν και να δουλέψουν σε μια άλλη χώρα πειραματιζόμενοι με διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες. Κακά τα ψέματα, αλλιώς είναι να εργάζεσαι σε έναν χώρο που έχει θέα τον Σικουάνα και αλλιώς σε ένα γραφείο που κοιτά σε μια κακόγουστη πολυκατοικία στη μέση του πουθενά.

Τα πακέτα αυτά έχουν συνήθως διάρκεια 6, 12 ή και 18 μήνες ανά πόλη και ο πελάτης πληρώνει με τον μήνα. Τα τουριστικά γραφεία αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία του ταξιδιού, από τη διαμονή, τη σύνδεση στο internet σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (co-working places) και τη μεταφορά των αναγκαίων πραγμάτων, ώστε ο πελάτης να μην χάσει πολύτιμο χρόνο από την εργασία του, να μην διακόψει την κανονικότητά του, αλλά παράλληλα να βιώσει την εμπειρία να δουλεύει σε καθεστώς διακοπών. Τον ελεύθερο χρόνο του μπορεί να λειτουργήσει ως τουρίστας και να εξερευνήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και μέρη εκτός των εθνικών του συνόρων, πράγμα αδύνατο σε ένα συμβατικό εργασιακό περιβάλλον.

Αρκετές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας έχουν γίνει ένθερμοι υποστηρικτές του καινοτόμου μοντέλου εργασίας αναπτύσσοντας σταδιακά υπηρεσίες που θα τους χαρίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στη νέα αγορά που τώρα διαμορφώνεται. Σημειώνεται πως το μηνιαίο κόστος για ένα τέτοιο πακέτο διακοπών και εργασίας είναι περίπου 2.000 δολάρια ανάλογα την πόλη που διαλέγει ο πελάτης. Για την Αθήνα και τις πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 1.200 ευρώ τον μήνα.


Μαρία Ακριβού,

Fortunegreece.com

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn