Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

rejoin i psifiaki texnologia metasximatizei tin ergasiaki koultoura sepe

Ένα νέο, “ψηφιακό κόσμο” εργασίας δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, διαμορφώνοντας ραγδαία μια νέα εργασιακή κουλτούρα. Οι αλλαγές είναι, ήδη, ορατές στον επιχειρηματικό κόσμο και αποτυπώνονται στα τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Ήδη, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte τα τρία τέταρτα των στελεχών χαρακτηρίζουν το digital HR, δηλαδή τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση την ψηφιακή τεχνολογία, ως μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Για την ακρίβεια, το 74% των στελεχών θεωρεί ότι είναι προτεραιότητα της εταιρείας ο ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των εργαλείων και των υπηρεσιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τις ψηφιακές ανάγκες.

Τα τρία τέταρτα των στελεχών εντοπίζουν στο digital HR, μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Συνολικά, η έρευνα που διενεργήθηκε σε 7.000 επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού σε 130 χώρες, διαπιστώνει ότι η ψηφιακή τεχνολογία στον εργασιακό χώρο αναγκάζει και επιτρέπει στις εταιρείες να αλλάξουν δραστικά την οργανωτική τους δομή και τη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ήδη, το 42% των εταιρειών επανασχεδιάζει τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υποστηρίζουν τη μάθηση μέσω φορητών συσκευών οι οποίες βελτιώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, περίπου τρεις στις πέντε επιχειρήσεις  και το 59% στρέφουν τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προς κινητά συστήματα σε μια προσπάθεια να κάνουν ευκολότερη τη χρήση τους από τους εργαζόμενους.


Νέα μοντέλα
Η φετινή έρευνα (Παγκόσμιες Τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού 2016-Global Human Capital Trends 2016) καταδεικνύει ότι οι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στην τεχνολογία και στις επιχειρήσεις, ενισχύουν την ανάγκη για μια “νέα οργάνωση”. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες εξετάζουν προσεκτικά και διορθώνουν την οργανωτική τους δομή, απομακρύνονται από τα ιεραρχικά, μοντέλα και στρέφονται προς διαλειτουργικά δίκτυα ομάδων, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ευέλικτες, να συνεργάζονται καλύτερα και να θέτουν στο επίκεντρο τον πελάτη. Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτήν τη στροφή, μόνο το 21% των επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού αισθάνονται ειδικοί στο σχηματισμό διαλειτουργικών ομάδων και μόνο το 12% αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί τους συνεργάζονται τώρα.

Δεξιότητες
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι προοδευτικοί οργανισμοί εστιάζουν στον εργαζόμενο και υιοθετούν νέες, ανοικτές τεχνολογίες μάθησης. Το ποσοστό των εταιρειών, οι οποίες αισθάνονται έτοιμες να ενσωματώσουν τα μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (massive open online courses-MOOCs) στις εκπαιδευτικές τους πλατφόρμες, αυξήθηκε φτάνοντας το 43% από το 30% πέρυσι. 

Μοντέλα ηγεσίας
Η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι η παραδοσιακή πυραμίδα διοίκησης δεν παράγει ηγέτες αρκετά γρήγορα. Έτσι, το 56% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η εταιρεία τους δεν είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες σε σχέση με την ηγεσία, ενώ περισσότεροι του 1 από τους 5 ερωτηθέντες (22%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν προγράμματα ηγεσίας για millennials. Για να ανταποκριθεί σε αυτό το ζήτημα, η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών (89%) δηλώνει ότι η ενδυνάμωση, η αναδιαμόρφωση και η βελτίωση της ηγεσίας του οργανισμού αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τον ερχόμενο χρόνο.


Πηγή: ΣΕΠΕ

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn