Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

rejoin arthro epixeirimatikotitasΣτην Ελλάδα κλείνουν κάθε μέρα περίπου 59 επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της Εθν.Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το 2015. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως σε αγορές που δε δοκιμάζονται από την ταχεία πτώση της κατανάλωσης όπως η ελληνική, 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις , κλείνουν πριν συμπληρώσουν 18 μήνες ζωής.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι μπορούμε να μάθουμε από την τεράστια αυτή αιμορραγία στην επιχειρηματικότητα και την σπατάλη πόρων, ιδεών και προσωπικής εργασίας;

Μέσα από την εμπειρία μου των 35 ετών σαν πωλητής και επιχειρηματίας, έχω δει πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να κάνουν δυναμικό ξεκίνημα και έχω συνεργαστεί με πολλούς από αυτούς. Συνήθως η επιχείρηση κλείνει όταν έχει πια αποστραγγιστεί από μετρητά αλλά ο πραγματικός λόγος αποτυχίας δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτός. Η αλήθεια βρίσκεται αν ψάξει κανείς λίγο πιο βαθιά και τότε θα δει πως τα «ραγίσματα» έχουν ξεκινήσει στο τείχος αρκετά πιο παλιά από την επίσημη ανακήρυξη της πτώχευσης και της αποτυχίας. Μάλιστα είναι σύνηθες ένας επιχειρηματίας ή επαγγελματίας να μαθαίνει μέσα από τα λάθη του ώστε να πετύχει αυτό που θέλει μετά από 2,3 ή περισσότερες προσπάθειες.

Ας καταγράψουμε όμως 5 βασικά λάθη που κάνουν πολλές επιχειρήσεις και που αργά ή γρήγορα τις οδηγούν σε αδιέξοδο και τελικά στο κλείσιμο. Αφορούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού και αυτοί ουσιαστικά έχουν μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αν την λειτουργούν μόνοι τους.

Λάθος Νο 1: Δεν έχουν αληθινή επικοινωνία με τους πελάτες τους

Κάτι καταπληκτικό συμβαίνει όταν ένας επιχειρηματίας διαβλέπει μια πιθανή ευκαιρία στην αγορά ή ονειρεύεται μια νέα ιδέα για ένα προιόν ή υπηρεσία: κλείνεται στον κόσμο του. Αφοσιώνεται μόνο στην ιδέα του, την φαντάζεται να λειτουργεί, την σχεδιάζει προσεκτικά σχεδόν την ερωτεύεται και παθιάζεται μόνο με την υλοποίησή της.

Εϊναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας γιατί η απόλυτη κατανόηση των αναγκών του πελάτη είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση της επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας πρέπει όχι απλώς να προσπαθήσει να μπει στη θέση του πελάτη του αλλά να ζήσει σαν πελάτης, να νιώσει σαν πελάτης, να σκεφτεί σαν πελάτης.

Ο πελάτης σου κρατά το κλειδί της επιτυχίας σου βαθιά μέσα στις ανάγκες του, στα όνειρά του, στις αξίες του και σε όλα όσα προσπαθεί να πετύχει.

Η λύση: Μίλησε με ανθρώπους που είναι σαν τους μελλοντικούς πελάτες σου. Μίλησε αληθινά όχι μέσω socialmedia ή μέσω email. Μίλησε με αρκετούς και για όσο διάστημα χρειαστεί για να καταλάβετε τι πραγματικά θέλουν, τι δεν έχουν αυτή τη στιγμή, τι θα τους ενθουσίαζε. Μίλησε εσύ ο ίδιος μη βάλεις άλλους. Κατεγράψε αυτά που θα ακούσεις και σκέψου. Η λύση θα εμφανιστεί μπροστά σου.

Λάθος Νο 2: Καμία πραγματική διαφοροποίηση η καινοτομία από την υπόλοιπη αγορά

Τι εννοώ; Μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας που προσφέρει ό,τι και όλοι οι άλλοι. Προσπαθεί με μικροδιαφορές όπως ένα άλλο όνομα, ένα άλλο χρώμα, μια ακόμα γεύση ή ένα ωραίο χώρο να νιώσει πως προσφέρει κάτι διαφορετικό στον τομέα του, Και όμως δεν κάνει καμία διαφορά. Το θέμα είναι πως πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις ουσιαστικά αργοπεθαίνουν. Δηλαδή δουλεύουν μέτρια για πολύ καιρό και χάνουν ύψος αργά ώσπου μετά από αρκετό καιρό, πολύ χρόνο χαμένο και πολλά χρήματα πεταμένα, αποφασίζουν που έχουν ήδη καταστραφεί.

Η λύση: Πρώτα από όλα συμφωνείτε πως αυτός ο παράγοντας, η ουσιαστική διαφοροποίηση είναι σημαντική για την αληθινή επιτυχία. Οι επιχειρηματίες που το παίρνουν αψήφιστα καταλήγουν με προβλήματα. Σκεψου προσεκτικά τι είναι αυτό που μπορείς να προσφέρεις και κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε εσένα και όλους τους άλλους. Ενίσχυσέ το όσο μπορείς και να το αναφέρεις όσο γίνεται περισσότερο.

Λάθος Νο 3: Αποτυχία επικοινωνίας με καθαρότητα, ακρίβεια και πρόκληση ενδιαφέροντος

Το επόμενο λάθος που κάνουν πολλοί είναι η ασθένεια που ονομάζεται «αποτυχημένη επικονωνιακή στρατηγική». Πολλοί ειδικά νέοι, επιχειρηματίες ενώ προσπαθούν πολύ να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό τους και να προσφέρουν άριστα προιόντα ή υπηρεσίες αποτυγχάνουν παταγωδώς να το μεταδώσουν στους καταναλωτές. Πολλοί προσπαθούν αλλά δεν το κάνουν με καθαρό, ακριβή και προκλητικό τρόπο ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Έτσι αρκετοί ποιοτικοί και ικανοί επιχειρηματίες και ειδικά ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν στην αφάνεια ή εξαφανίζονται.

Η λύση: Είναι αρκετά απλή. Μάθε πως θα μεταδώσεις το μήνυμά σου καλύτερα. Αφού ξεκαθαρίσεις ποιά ειναι η αποστολή σου και το όραμά σου, κατάστρωσε με τη βοήθεια ειδικών το σχέδιο για να μάθει ο κόσμος που σε ενδιαφέρει, τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για αυτόν. Μίλα τη γλώσσα τους και πες τους το όσο πιο απλά γίνεται. Επικεντρώσου σε 3 σημεία:

  • Γίνε ξεκάθαρος (πρέπει να ξέρουν ποιος είσαι και τι όφελος τους προσφέρεις).
  • Να είσαι συνεπής (επέμεινε σε ένα μήνυμα που θα επαναλαμβάνεις με όλους τους τρόπους).
  • Γίνε προκλητικός (χρησιμοποίησε λέξεις και εκφράσεις που θα πείθουν τους πελάτες να κάνουν κάτι για να μάθουν περισσότερα ή να σε δοκιμάσουν).

Λάθος Νο 4: Έλλειψη σωστής ηγεσίας (Ναι, ανεπάρκεια του επιχειρηματία)

Το βλέπεις ξανά και ξανά. Ταλαντούχα άτομα με απίστευτες ικανότητες και όμως τελικά δεν τα καταφέρνουν. Επαγγελματίες που παίρνουν λάθος αποφάσεις στη καριέρα τους και ενώ είναι τόσο καλοί σε αυτό που κάνουν, αποτυγχάνουν σαν επιχειρηματίες. Αυτοσαμποτάρονται κάνοντας λάθος κινήσεις, έχοντας κακή επικοινωνία με τους συνεργάτες τους και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων. Δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται και ίσως αρνούνται να το συνειδητοποιήσουν.

Η λύση: Κατάλαβε πως η επιχείρησή σου είναι το παιδί σου. Εσύ είσαι ο ιδρυτής. Αυτό σε κάνει τον ηγέτη της. Δεν παίζει ρόλο αν ηγείσαι 1000 ή ενός. Έχεις πρόβλημα να συνεργάζεσαι με άλλους; Λύσε το με εκπαίδευση. Οι επιχειρηματίες που πετυχαίνουν αφιερώνουν χρόνο για προσωπική ανάπτυξη, έχουν businesscoach, αναζητούν λύσεις. Λυπάμαι όταν βλεπω αξιόλογους επιχειρηματίες και επαγγελματίες να αποτυγχάνουν από τη δική τους ανεπάρκεια. Ας μην είσαι εσύ ένας από αυτούς.

Λάθος Νο 5: Αδυναμία να καταστρώσεις ένα κερδοφόρο μοντέλο δουλειάς με σταθερά έσοδα

Στο τέλος όλα καταλήγουν σε αυτό. Αν αποτύχεις να δημιουργήσεις μια σταθερή ροή εσόδων, ενα μοντέλο δουλειάς που να κυλά ομαλά, τότε θα βυθιστείς. Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν καλύψει και τα 4 παραπάνω προβλήματα αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ένα σωστό προγραμματισμό και σχέδιο δουλειάς.

Η λύση: Οι νέες επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα χωρίς να επενδύουν πολλά χρήματα για να ανακαλύψουν κάποιο «μυστικό». Αρκεί να χρησιμοποιήσουν κλασικές μεθόδους για να δημιουργήσουν μια μέθοδο δουλειάς ώστε να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα γρήγορα. Αυτά θα δώσουν το στίγμα τι πρέπει να αλλάξει και τι να μείνει ίδιο.

Ένα παράδειγμα είναι το επιτυχημένο e-shop Zappos. Στα τέλη του 90 οι ιδρυτές του δεν ήταν καθόλου σίγουροι αν οι πελάτες θα αγόραζαν από το διαδίκτυο παπούτσι. Έτσι ανέβασαν μερικές φωτό που βρήκαν έτοιμες, έβαλαν μερικά «κουμπιά» Αγόρασέ το και περίμεναν να δούν τι θα γίνει. Τα αποτελέσματα τους οδηγούσαν μόνα τους από κει και πέρα.

Συμπέρασμα

Η επιτυχία μιας μικρής επιχείρησης ή ενός επαγγελματία δεν είναι κάτι που μπορείς να το βασίσεις στην τύχη και στις έμφυτες ικανότητες. Ειδικά στη σημερινή εποχή που τα λάθη πληρώνονται ακριβά, είναι καλό να ζητήσεις τη γνώμη ειδικών και σε κάθε περίπτωση να είσαι έτοιμος για μια καλή αυτοκριτική.

Θωμάς Σλάμαρης
Εκπαιδευτής Πωλήσεων & BusinessCoach
www.iwant2helptraining.com

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn