Tο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων(Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.), στα πλαίσια της Αγωγής Κοινότητας και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, προσφέρει από τον Ιανουάριου του 2013 την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν, με τη βοήθεια ειδικών, για τα προβλήματα που τους απασχολούν μέσω του δοκιμασμένου θεσμού της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ.
Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία κατά τις προηγούμενες ακαδημαϊκές περιόδους και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη λειτουργία δύο νέων κύκλων της Σχολής Γονέων για την περίοδο 2015-16 (Α κύκλος: προπαρασκευή, Β κύκλος: εμβάθυνση).
Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ απευθύνεται σε όλους τους γονείς αλλά και σε νέους υποψήφιους γονείς, σε ζευγάρια, παππούδες και γιαγιάδες, αλλά και σε όποιον έχει την ευθύνη ενός παιδιού.
Στόχος της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ είναι να δώσει στους συμμετέχοντες εφόδια για:
- να γνωρίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά τους σε όλες τις ηλικιακές φάσεις και να ενισχύσουν το γονεϊκό τους ρόλο
- να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα "ανησυχητικά" σημάδια στη συμπεριφορά τους.
- να αναγνωρίζουν γρήγορα τις αλλαγές που υφίστανται οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και γύρω από αυτήν.
- να ενημερώνονται για τα νεότερα επιτεύγματα της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η κούραση, το άγχος και ο καταιγισμός μηνυμάτων και προβλημάτων, πολλές φορές δεν επιτρέπουν στους γονείς να αντιληφθούν έγκαιρα τα "σήματα" που εκπέμπουν τα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται.
Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ανήκει στον τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει, να αναπτύξει νέους τρόπους επικοινωνίας, να βοηθήσει. Ποτέ άλλοτε η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία δεν ήταν τόσο επιτακτική. Όσα για τις προηγούμενες γενεές ήταν «φυσικά» και αυθόρμητα όπως η ανατροφή των παιδιών και η συμβίωση, στις πολύπλοκες κοινωνίες του 21ου αιώνα είναι αντικείμενο έρευνας και εκπαίδευσης. Στη σημερινή κοινωνική είναι αναγκαίο να ξεπεραστεί η αμηχανία των γονέων, να κατανοηθεί σωστά ο κεντρικός τους ρόλος στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και να εδραιώσουν μια αίσθηση προσωπικής αποτελεσματικότητας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επεισοδιακές καταστάσεις που προκύπτουν , με ψυχραιμία και σιγουριά.
Η μεθοδολογία της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ (σύντομη εισήγηση-διάλογος-βιωματικές προσεγγίσεις), παρέχει στους γονείς τη δυνατότητα, μέσα από κοινούς προβληματισμούς και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, να επανατοποθετηθούν απέναντι σε καταστάσεις και προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.
Η ΕΝΑΡΞΗ του Α’ κύκλου της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 17.30-19.30μμ στο χώρο του τμήματος Ενηλίκων του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη). Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση την ίδια ημέρα και ώρα
Προπαρασκευή: Α' κύκλος 4/11/2015 έως 16/12/2015
Εμβάθυνση: Β' κύκλος 13/1/2016 έως 23/3/2016
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στον πρώτο κύκλο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό και στοιχεία επικοινωνίας (mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Θέμα: Συμμετοχή στη Σχολή Γονέων του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε., υπόψη: κας Μαργώνη), είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 210-9595314 και 210-9595317 (Δευτέρα έως και Παρασκευή 15.00 - 20.00). Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (έως 20 άτομα) ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Η ομάδα συμμετεχόντων θα παραμείνει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε κύκλου συναντήσεων, όπως επιτάσσει η μεθοδολογία και η δόμηση του προγράμματος.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ψυχολόγος κα Ρεβέκκα Γαλιατσάτου, τμήμα εθελοντικής προφοράς στο Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.
Η Θεματολογία* του πρώτου κύκλου (προπαρασκευή) και οι αντίστοιχες ημερομηνίες:
1η) 4-11-15: Γνωριμία ομάδας, Βιωματικά - Διαδικαστικά
2η) 11-11-15: "Η εξελικτική πορεία του ατόμου από 0-12 χρονών: ανάγκες και δικαιώματα"
3η) 18-11-15: "Αναγνώριση αναγκών: η θεμελιώδης σημασία για την υγιή εξέλιξη του ατόμου"
4η) 25-11-15: "Διαπαιδαγώγηση"
5η) 2-12-15: "Οι προβληματικές συμπεριφορές και η αντιμετώπισή τους"
6η) 9-12-15: "Σχολείο και οικογένεια"
7η) 16-12-15: "Προεφηβεία - εφηβεία"
Η Θεματολογία* του δεύτερου κύκλου (εμβάθυνση) και οι αντίστοιχες ημερομηνίες:
1η) 13-1-16: "Πορεία προς την ωριμότητα"
2η) 20-1-16: "Τα κίνητρα και η χρησιμότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπου"
3η) 27-1-16: "Η ψυχολογία της σύγχρονης οικογένειας"
4η) 3-2-16: (συνέχεια προηγουμένου με έμφαση στις σχέσεις του ζευγαριού - τρίτα πρόσωπα)
5η) 10-2-16: "Πειθαρχία - κανόνες - όρια"
6η) 17-2-16: (συνέχεια προηγούμενου θέματος για εμβάθυνση)
7η) 24-2-16: "Οι δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών"
8η) 2-3-16: (συνέχεια προηγουμένου - έμφαση σε Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Απώλεια)
9η) 9-3-16: "Σχέσεις Εφήβων - Οικογένειας"
10η) 16-3-16: "Αξίες και διαφορετικότητα ή πως να ζούμε καλύτερα"
11η) 23-3-16: Κλείσιμο ομάδας - αξιολόγηση
* Κάθε ομιλία συνοδεύεται από αντίστοιχη περίληψη και βοηθητικό υλικό