Rejoin.gr - Εκπαίδευση Άρθρα

rejoin tutorpoolΤι είναι το #tutorpool;

Το #tutorpool είναι ένα Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία που δημιουργήθηκε από πολίτες αυθόρμητα αλλά και αποφασιστικά, μέσω διαδικτύου. Η ψηφιακή γειτονιά γίνεται πραγματικότητα. Σκοπός μας είναι να περιηγηθούμε στους δρόμους της για να συναντήσουμε ο ένας τον άλλο, να κουβεντιάσουμε και να συνεργαστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να αλληλοβοηθηθούμε. Οι πρώην μαθητές μεταδίδουν την γνώση στους σημερινούς.  Οι γονείς στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν. Όλοι μαζί διδασκόμαστε την αλληλεγγύη στην πράξη.  Ο καθένας με τις δυνάμεις του και πολυεπίπεδα, επιχειρούμε να πετύχουμε αυτό που η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει ή δεν έχει σκοπό να προσφέρει· τις ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, όσο αυτό είναι δυνατό εντός του παρόντος εκπαιδευτικού συστήματος. Ξεκινάμε δυνατά και δε  θα το βάλουμε κάτω με τίποτα. Κανένας  μαθητής  χωρίς  βοήθεια.

Ποιοι είμαστε;

Όλοι εμείς, άνθρωποι που ανήκουμε στην ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, αλλά και επαγγελματίες εκτός του εκπαιδευτικού χώρου, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, πολίτες εν γένει που θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην παιδεία είναι θεμελιώδες, συγκροτούμε από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εθελοντισμού για την παιδεία, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση.

Γιατί τώρα;

Ζούμε μία περίοδο όπου η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της απαξιώνονται με κάθε τρόπο, όπου η δημόσια και δωρεάν παιδεία παραμένει ανεκπλήρωτο κοινωνικό δικαίωμα. Σχολικές μονάδες καταργούνται, άλλες συγχωνεύονται, και όλες υπολειτουργούν. Μαθητές κάνουν μάθημα χωρίς σχολικά εγχειρίδια. Δάσκαλοι και καθηγητές αγωνίζονται να παράσχουν γνώση, χωρίς στήριξη από την κεντρική διοίκηση, δεδομένου του γεγονότος ότι προγράμματα όπως η ενισχυτική διδασκαλία έχουν καταργηθεί. Γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των παιδιών τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Όλοι εμείς αποφασίζουμε πως δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σταθούμε απλοί θεατές.

Που απευθύνεται;

Το #tutorpool απευθύνεται σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Το #tutorpool στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, γι' αυτό σκέψου αν το χρειάζεσαι. Αν δεν το χρειάζεσαι πραγματικά, αναλογίσου μήπως κάνοντας την αίτηση στερείς τη θέση από κάποιον που την έχει πραγματικά ανάγκη. Σεβάσου επίσης ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα αλλά και μέσο βιοπορισμού. Η δωρεάν διάθεση της είναι για εκεί μόνο όπου δεν υπάρχει άλλη λύση.

Αντικαθιστάτε την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία;

Όχι. Ρητά και κατηγορηματικά η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι πάγιο αίτημα όχι μόνο δικό μας, αλλά και όλης της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση επίσης το #tutorpool δεν δημιουργήθηκε για να αναπληρώσει τις ελλείψεις της δημόσιας εκπαίδευσης και ξεκάθαρα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει η πολιτεία απέναντι στην μαθητική και γονεϊκή κοινότητα. Το #tutorpool στηρίζει τους μαθητές που έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αυτές. Παράλληλα δεν παύουμε λεπτό να οραματιζόμαστε και να απαιτούμε ως πολίτες μια δημόσια δωρεάν παιδεία ίσων ευκαιριών, όπου δεν θα χρειάζονται δίκτυα όπως το #tutorpool.

Το #tutorpool θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ιδιωτικά φροντιστήρια;

Οι εθελοντές #tutorpool παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η έμμισθη διδασκαλία εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται ως επιλογή. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρόλο της ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ίσα ίσα ευελπιστούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για να θέσουμε όλοι εαυτούς αλληλέγγυους προς τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στην ενισχυτική διδασκαλία.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Απολύτως τίποτα.  Σε καμία περίπτωση εθελοντής του #tutorpool δεν θα σας ζητήσει ποτέ αμοιβή. Οι διδάσκοντες  που  συμμετέχουν στην προσπάθεια έχουν απερίφραστα δηλώσει και δεσμευτεί για την εθελοντική και δωρεάν διάθεση της γνώσης και του χρόνου τους. Οποιαδήποτε (άμεση ή έμμεση) αναφορά  σε οικονομική συναλλαγή ακυρώνει αυτομάτως την συμμετοχή τους στο #tutorpool και θα πρέπει να αρνηθείτε. Σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα τους συντονιστές του #tutorpool.

Είμαι ενήλικας, χρειάζομαι μαθήματα, μπορώ να συμμετέχω;

Θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι οι διδάσκοντες προσφέρουν τον χρόνο και τη γνώση τους μόνο όταν η προσφορά τους είναι απαραίτητη για το μαθητή και όχι για γενικό εμπλουτισμό γνώσεων, λόγους φιλομάθειας, χόμπυ κτλ. Σε τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι να αρνηθούν να διδάξουν.

Οι μαθητές σχολείου και οι υποψήφιοι εξετάσεων έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Για ενήλικες που χρειάζονται απαραιτήτως κάποιο μάθημα και ανάλογα με τις ανάγκες που θα διατυπωθούν, το #tutorpool θα προσπαθήσει να βοηθήσει (ειδική προτεραιότητα π.χ. για μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστούντες).

Πού θα γίνονται τα μαθήματα;

Ιδιαίτερα μαθήματα: Το #tutorpool διευκολύνει την επαφή των δύο πλευρών προτείνοντας τα μαθήματα να γίνονται στο σπίτι του μαθητή υπό την επίβλεψη του γονέα. Οι διδάσκοντες δηλώνουν πως είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό. Σε περίπτωση που γονείς /κηδεμόνες και καθηγητές αποφασίσουν από κοινού πως προτιμούν άλλο χώρο διδασκαλίας, αυτό δεν αφορά το #tutorpool το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει για την επιλογή του χώρου των μαθημάτων.

Ομαδικά μαθήματα: Μαθήματα σε γκρουπ  ελπίζουμε να πραγματοποιούνται στο μέλλον σε αίθουσες προσφερόμενες από διάφορους φορείς.

Τηλεδιδασκαλία: Κατά προτεραιότητα, οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλεδιδασκαλίας μέσω διαδικτύου, με μέσα τα οποία θα διαθέτουν οι ίδιοι ή εθελοντές του δικτύου. Το #tutorpool εργάζεται για την πραγματοποίηση των μαθημάτων αυτών αλλά δεν μπορεί να τα εγγυηθεί.

Ποιες ευθύνες αναλαμβάνω ως καθηγητής;

Οι εκάστοτε διδάσκοντες φέρουν την απόλυτη ευθύνη της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην αμειβόμενη διδασκαλία. Φέρουν επίσης την αποκλειστική ευθύνη (αστική/ποινική) για την εν γένει συμπεριφορά τους και οποιαδήποτε ζημία μπορεί να προκύψει από αυτήν, ακόμη και αν δεν αναφέρεται ρητά στο παρόν κείμενο.

Ποιες ευθύνες αναλαμβάνω ως γονιός;

Κάθε ευθύνη. Γι αυτό και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διακόψετε την συνεργασία, αν αντιληφθείτε πως δεν είστε ικανοποιημένος  από την παρεχόμενη διδασκαλία.

Ποιες ευθύνες αναλαμβάνω ως μαθητής;

Κατά την εγγραφή σου θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει την συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα σου, αν είσαι κάτω των 18 ετών. Τα άλλα τα ξέρεις: διαβάζεις όσο μπορείς, είσαι πάντα στην ώρα σου, κάνεις τις εργασίες σου, δεν δημιουργείς προβλήματα στον δάσκαλό σου. Ενημερώνεις τον γονέα /κηδεμόνα σου, αν δεν επιθυμείς να συνεχίσεις τα μαθήματα ή αν κάτι σε ενόχλησε (δεν διστάζουμε, αναφέρουμε αμέσως στην οικογένειά μας αν κάτι δεν πάει καλά, το κάνουμε τόσο για μας όσο και για τους άλλους μαθητές). Τέλος, στο φόρουμ των μαθητών περιμένουμε τις δικές σου ιδέες για εθελοντικές δράσεις. Γνωριστείτε μεταξύ σας, σκεφτείτε, προτείνετε...

Πότε μπορώ να γίνω δάσκαλος;

Χρειάζονται ακαδημαϊκές γνώσεις και όρεξη. Για μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου απαιτείται τίτλος ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης (φοιτητές και πτυχιούχοι). Σε μικρότερα παιδιά και μετά από την ενημέρωση και την σύμφωνη γνώμη των γονιών, μπορεί ο εθελοντής να είναι απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης. Διαβάζουμε παρέα!

Ποια μαθήματα περιλαμβάνονται και σε ποιες περιοχές;

Ανάλογα με τη συμμετοχή των εθελοντών δασκάλων στο #tutorpool θα προσφέρονται μαθήματα που περιλαμβάνονται στο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας, στις ώρες και μέρες που θα είναι διαθέσιμοι. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του #tutorpool ειδικός χάρτης όπου μπορεί κανείς να δει την προσφορά σε μαθήματα ανά περιοχή. Θα δοθεί δυνατότητα και για μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως ζωγραφική, μουσική, χορός, αθλητισμός, webdesign, κα.

Πώς δηλώνω συμμετοχή;

Στην ιστοσελίδα του #tutorpool εγγράφονται μόνο οι διδάσκοντες και οι γονείς (ή ενήλικες). Αν είσαι γονιός ή ενήλικος/η μαθητής/μαθήτρια μπορείς να εγγραφείς ώστε να αναζητήσεις μαθήματα ακολουθώντας τις οδηγίες (http://tutorpool.gr/page/help_parent). Όμοια, αν θέλεις να διδάξεις κάποιο μάθημα θα πρέπει να εγγραφείς και να το δηλώσεις ακολουθώντας τις οδηγίες (http://tutorpool.gr/page/help_tutor).

Οι μαθητές (κάτω των 18) δεν εγγράφονται στην ιστοσελίδα, αλλά μπορούν να εγγραφούν στο forum, όπου μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου.

Αν δεν προτίθεσαι να διδάξεις αλλά θέλεις να συμμετέχεις σε αυτή την προσπάθεια (εθελοντικά/υποστηρικτικά) μπορείς να εγγραφείς στο forum του #tutorpool και να λάβεις μέρος στις συζητήσεις ή να προτείνεις τις δικές σου ιδέες. Μην παραλείψεις να δηλώσεις την επιθυμία σου να βοηθήσεις και μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να λαμβάνεις τα ενημερωτικά email.

Τι είναι το Forum-πότε μπορώ να εγγραφώ;

Το forum είναι ο χώρος που μπορούν όλοι να καταθέσουν γραπτά τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεδομένου ότι το #tutorpool είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο (και όχι μόνο), με το forum χρησιμοποιoύμε την τεχνολογία ώστε να «συναντηθούμε», ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του καθενός, όσο μακρυά και αν είναι.

Όλοι μπορούν να εγγραφούν στο forum, ανεξάρτητα με το αν διδάσκουν ή διδάσκονται ή είναι εθελοντές ή απλοί επισκέπτες. Μόνη προϋπόθεση είναι η αποδοχή των όρων συμμετοχής (εμφανίζονται κατά την εγγραφή στο Forum) και ο σεβασμός στους υπόλοιπους χρήστες.

Για να μεταβείς στο Forum κάνε κλικ στην αντίστοιχη ένδειξη πάνω στην πορτοκαλί λωρίδα. Θα χρειαστεί να εγγραφείς, αφού πρώτα διαβάσεις προσεκτικά τους όρους συμμετοχής.

Πώς έρχομαι σε επικοινωνία;

Αν θέλεις να στείλεις μήνυμα στους συντονιστές του #tutorpool μπορείς να χρησιμοποίησεις τη φόρμα επικοινωνίας (http://tutorpool.gr/contact). Αφού επιλέξεις την ιδιότητα με την οποία θέλεις να απευθυνθείς στο #tutorpool (γονιός, επισκέπτης κλπ) γράψε το ονοματεπώνυμο σου, το email στο οποίο θέλεις να λάβεις απάντηση και το μήνυμα σου. Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας θα προσπαθήσουν να σου απαντήσουν το συντομότερο δυνατό

Δεν υπάρχει το μάθημα που χρειάζομαι / δεν έχει στην περιοχή μου, τι κάνω;

Αν το μάθημα που σε ενδιαφέρει δεν υπάρχει στη λίστα μας ή δεν προσφέρεται στην περιοχή σου, ζήτα το! Γράψε στο #tutorpool και θα αναζητήσουμε μαζί εθελοντή.

Είμαι μαθητής/τρια ή γονιός/κηδεμόνας και θέλω και εγώ να προσφέρω.

Πάντα μπορούμε ανεξάρτητα να προσφέρουμε εθελοντικό έργο και να είμαστε αλληλέγγυοι με τους γύρω μας. Κοίτα για ανάγκες στην γειτονιά σου, στο σχολείο σου ή σε σχετικούς με τον εθελοντισμό φορείς. Επιπλέον, στη σελίδα του #tutorpool θα προτείνονται εθελοντικές δράσεις. Δήλωσε συμμετοχή!

Το έχετε ξανακάνει αυτό;

Πολλοί από τους εθελοντές του #tutorpool ήδη προσφέρουν ανά την Ελλάδα ενισχυτική διδασκαλία μεμονωμένα και αμισθί. Ωστόσο, αντίστοιχο πανελλαδικό δίκτυο εθελοντισμού διδασκόντων/γονέων/μαθητών δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό τα σχόλια σας, οι παρατηρήσεις σας, οι ιδέες σας και η κριτική σας αναφορικά με τον συντονισμό είναι πολύτιμα. Μη διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε, το δίκτυο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και επιδιώκει τη διαρκή βελτίωσή του. Στο #tutorpool μαθαίνουμε όλοι.

Η ομάδα του #tutorpool.
Site: http://tutorpool.gr/

contentmap_plugin

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr