rejoin erg

Αυτό είναι ένα άρθρο για μητέρες, για εργαζόμενες μαμάδες με πληγωμένα συναισθήματα που δεν μένουν σπίτι και για μαμάδες που μένουν σπίτι από επιλογή. Μερικές γυναίκες θέλουν να εργάζονται και να μεγαλώνουν παιδιά. Μερικές θέλουν να μένουν σπίτι και να ανατρέφουν παιδιά. Άλλες δεν θέλουν καθόλου παιδιά. Κάποιες δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά πρέπει να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Ό,τι κι αν σκέφτεστε για οποιαδήποτε από τους παραπάνω τρόπους ζωής, νιώθω σαν να υπάρχει ακόμα μια διάχυτη αίσθηση πως, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ οι γυναίκες επιμένουν για ανεξαρτησία και αυτονομία, η βιολογία υπαγορεύει ότι όλες κρυφά θα θέλαμε να μένουμε σπίτι να μας φροντίζουν και να φροντίζουμε τα παιδιά μας. Τελικά, είναι κακό όταν η μητέρα εργάζεται; Η απάντηση είναι «εξαρτάται».

Μην έχετε ενοχές οι μητέρες που δουλεύετε, δεν είναι κακό για τα παιδιά όταν η μητέρα εργάζεται. Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τη σχέση τους με τους γονείς. Πώς είναι η σχέση με τους γονείς όταν αυτοί είναι παρόντες, ποιος και πώς τα φροντίζει όταν εκείνοι λείπουν, τι πρότυπα συμπεριφοράς προβάλλονται στο παιδί, πόσο το σέβονται στις επιλογές του και πόσο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες για την καλή ανατροφή του από το αν εργάζεστε ή όχι.

Τι απολαμβάνουν οι εργαζόμενες:

  • Το προσωπικό χαρτζιλίκι.
  • Τη χαρά της δημιουργίας.
  • Τη δυνατότητα αλλαγής των παραστάσεων σε καθημερινή βάση.
  • Την προσωπική καταξίωση και τη χαρά της αυτοπραγμάτωσης με την καλή επίδοση σε κάποιο επαγγελματικό τομέα.
  • Τη μη συνεχή ενασχόληση με τις οικιακές δουλειές και τα παιδιά.
  • Τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο.
  • Τις νέες γνωριμίες.
  • Τη δυνατότητα οργάνωσης του χρόνου με προτεραιότητες.

Τι έχουν σε μικρότερο βαθμό:

  • Προσωπικό χρόνο.
  • Το καλό μοίρασμα στους βασικούς ρόλους της ζωής μας, της γυναίκας, της συζύγου, της νοικοκυράς, της μητέρας.
  • Τη μη ανάμειξη με τα χρηματικά ζητήματα, άρα και τη σχετική απαλλαγή από κάποια άγχη.
  • Την εξασφάλιση της ηρεμίας και μιας ζωής χωρίς στρες.

Συμβουλές για να πετύχετε ήρεμη οικογενειακή ζωή ενώ εργάζεστε:

  1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναπτύξετε κάποιες άμυνες αποδεχόμενες πως κάνετε αυτό που θέλετε και αγαπάτε. Χρειάζεται, εννοείται, η στήριξη και η συνεργασία του συζύγου.
  2. Δεν θα πρέπει να θεωρείτε ότι εσείς είστε αυτές που θα πρέπει να είναι πάντα παρούσες στο διάβασμα, στη διαπαιδαγώγηση, στη διασκέδαση ή στην αρρώστια. Αφήστε τον πατέρα και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση. Η καθημερινή βοήθεια στη μελέτη και στο διάβασμα του παιδιού δεν είναι εύκολο πράγμα.
  3. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα νεύρα σας και μην ξεσπάτε στα παιδιά. Θα ήταν λάθος, επειδή δεν έχετε το κουράγιο να λέτε σε όλα «ναι» και να μην χαλάτε χατίρι κανενός.
  4. Μοιραστείτε με εργαζόμενες μητέρες τους προβληματισμούς σας, θα φανεί χρήσιμο και για τις δύο πλευρές. Οργανώστε το πρόγραμμα με κάποια άλλη μαμά και μοιραστείτε κάποια δρομολόγια. Κάποια φορά θα πηγαίνετε εσείς τα παιδιά στο σχολείο ή στην προπόνηση, κάποια άλλη μέρα θα το κάνει εκείνη.
  5. Οργανωθείτε, ώστε να ξέρετε περίπου τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.
  6. Καλό θα ήταν να βοηθούν και τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι σημαντικό να μάθουν να κάνουν δουλειές, και ας μην τις κάνουν τέλεια, για να μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες σιγά σιγά, πάντα ανάλογα με την ηλικία τους.
  7. Αφιερώστε λίγο, αν δεν μπορείτε πολύ, αλλά ποιοτικό χρόνο στα παιδιά.
  8. Ο ποιοτικός χρόνος είναι σημαντικός. Μην παρατάτε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα, παίξτε, μαγειρέψτε.
  9. Τέλος, καλό είναι η μητέρα να βρίσκει κάποιο χρόνο για τον εαυτό της και για τον σύζυγό της. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι μικρά και απαιτούν πολύ από τον χρόνο της, αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τους δύο.

Λίτσα Στασινού, 4moms.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr