rejoin ektonwsh

Μην μπαίνετε στη διαδικασία να διαπληκτιστείτε, να εκφράσετε τον θυμό σας στον άνθρωπο που σας τον προκάλεσε. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να καταστρέφετε τα κύτταρά σας εξαιτίας των στραβών που βλέπετε να συμβαίνουν τριγύρω σας. Η διαχείριση συγκρούσεων και η διαχείριση κρίσεων στον επαγγελματικό χώρο είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα εξέχουσα θέση. Προσφέρουν τρόπους που πραγματικά πολλές φορές σου λύνουν τα χέρια και σε οδηγούν σε δημιουργικές λύσεις των προβλημάτων που προκύπτουν.

Η εκπαίδευσή μας ώστε να γίνουμε συναισθηματικά νοήμονες επίσης μας βοηθά να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, καθώς και των άλλων, και να τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά. Όμως είμαστε άνθρωποι. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα αφοσιωμένοι και να λειτουργούμε σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές. Χρειαζόμαστε και την εκτόνωση, την αποσυμπίεση.

Και τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε θυμωμένοι; Γυρίστε στη δουλειά σας και εκτονωθείτε εκεί. Εκφράστε τον θυμό σας, την οργή σας, την πικρία σας δημιουργικά.

Πολλές είναι οι φορές που συγχύζομαι από μία συζήτηση, από μία συμπεριφορά, από μία στάση και πράξη ενός φίλου, συνεργάτη ή/και πελάτη. Τότε έχω τρεις (3) επιλογές:

  • Ή να του επιτεθώ ευθέως και να καταλήξουμε να καυγαδίζουμε.
  • Ή να του επιτεθώ έμμεσα, μέσα από τις πράξεις μου, τις δράσεις μου, τη δουλειά μου.
  • Ή να μην κάνω τίποτα.

Η τρίτη επιλογή δεν είναι για μένα λύση. Γιατί η παραίτηση δεν οδηγεί πουθενά και η μη εκτόνωση σε αρρωσταίνει. Η μη δράση απορρίπτεται.

Η πρώτη επιλογή είναι επικίνδυνη. Μπορεί ο θυμός που αισθανόμαστε να είναι στιγμιαίος και τελικά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να ισοπεδώσουμε, να καταστρέψουμε κάτι που χτίζαμε με πολύ κόπο και ίσως με αυτό τον τρόπο να καταστρέψουμε και το μέλλον μας.

Άρα μας μένει ως μοναδική δημιουργική επιλογή η δεύτερη.

Έτσι λοιπόν, τον θυμό μου, την έντασή μου, την οργή μου επιλέγω να τα εκτονώνω μέσα από την έκφραση και συγκεκριμένα τη γραπτή έκφραση. Τοποθετώ στη φαντασία μου απέναντί μου τον άνθρωπο που μου προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα και του επιτίθεμαι με το γάντι. Χρησιμοποιώ επιχειρήματα, τεκμηριώνω τη θέση μου επιστημονικά. Πολλές φορές δε, για να γίνω πιο σαφής, κάνω και μία μίνι έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, τις αιτίες που μπορεί να το προκάλεσαν, καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του, λύσεις από παρόμοιες περιπτώσεις (case studies.) Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, μπορεί να δω το όλο θέμα με άλλο μάτι, από άλλη οπτική γωνία, μπορεί να μου προκύψουν πηγαία λύσεις που δεν τις είχα σκεφτεί.

Με άλλα λόγια, μετατρέπω τα άσχημα συναισθήματα που νιώθω σε βιωματική γνώση, η οποία μπορεί να αποτελέσει μία ασπίδα προστασίας σε περίπτωση που κληθώ να αντιμετωπίσω μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Η δημιουργική εκτόνωση είναι αυτή που μας εξελίσσει, μας διευρύνει, μας κάνει ανθρώπους.

Γράψτε ή εκφραστείτε με τον τρόπο που σας ταιριάζει. Δημιουργήστε περιεχόμενο με τη μορφή κειμένων, infographics, μουσικής, βίντεο. Δημιουργήστε ένα blog ή ένα vlog όπου θα ανεβάζετε τις σκέψεις σας, τα ευρήματα της έρευνάς σας, τις απαντήσεις που έχετε ανακαλύψει και έχετε δώσει σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή και στις σχέσεις σας με τους συνεργάτες σας, τους φίλους σας, με ανθρώπους  με τους οποίους έρχεστε σε αντιπαράθεση.

Θυμώστε, αλλά εκτονωθείτε δημιουργικά.


 Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT

http://dimitrazervaki.com/

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn