rejoin prwto site

Η μόδα του «do it yourself» έχει αγγίξει και τον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων. Eνώ υπάρχουν πάρα πολλές δωρεάν υπηρεσίες και sites κατασκευής ιστοσελίδων, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αγγίξετε το SEO και το επίπεδο μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας κατασκευασμένης στο δημοφιλέστερο και καλύτερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου παγκοσμίως, το WordPress.

Αν έχετε χαμηλό προϋπολογισμό και θέλετε οπωσδήποτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα μόνοι σας, τότε διαβάστε όσα ακολουθούν.

Αρχικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε με γνώμονα το SEO και την ορατότητα που θα έχει το site μας στις μηχανές αναζήτησης και στην Google. Έτσι, θα αποφύγουμε κάποιες σχεδιαστικές τάσεις στο web design που θα μας οδηγούσαν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα θέλαμε.

1. Επιλέγουμε ένα SEO domain name

Η επιλογή του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας μας είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της ιστοσελίδας μας στο μέλλον, κοντινό και μακρινό. Θα πρέπει να επιλέξουμε ή ένα domain name που να έχει τη λέξη-κλειδί που μας ενδιαφέρει ή τη φίρμα μας στην περίπτωση που πρόκειται για brand name.

Για να επιλέξετε όνομα χώρου, θα πρέπει να δείτε ποιο είναι ελεύθερο προς κατοχύρωση στην TopHost.

2. Επιλέγουμε ένα ελληνικό hosting

Η TopHost διαθέτει servers στην Αθήνα αλλά και στη Γερμανία. Για την ελληνική αγορά θα πρέπει να έχουμε ελληνικό hosting για λόγους ταχύτητας φόρτωσης, αλλά και για SEO ειδικά στις κινητές συσκευές.

Μετά την τελευταία αλλαγή του αλγορίθμου της Google για τα κινητά και τα tablets είναι πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα μας να φαίνεται στα γεωγραφικά αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

3. Εγκαθιστούμε το WordPress χειροκίνητα στη γλώσσα της αγοράς-στόχου

Η αυτόματη εγκατάσταση του WordPress δημιουργεί πολλά προβλήματα στο SEO και στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας. Θα πρέπει η εγκατάσταση να γίνεται χειροκίνητα, στο πρώτο επίπεδό του hosting μας και όχι σε ξεχωριστό φάκελο μέσα στα αρχεία στον server.

Όσο πιο πάνω βρίσκεται η εγκατάσταση του WordPress, τόσο καλύτερα για τη συνολική ορατότητα της ιστοσελίδας μας.

Χρησιμοποιούμε το WordPress για λόγους ευκολίας και οικονομίας χρόνου και χρημάτων. Το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που σας δίνει τη δυνατότητα να στήσετε μια ιστοσελίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε κώδικα.

Όλα τα αρχεία εγκατάστασης και ό,τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε είναι ήδη ενσωματωμένα μέσα στη βασική εγκατάσταση του WordPress και δεν θα δυσκολευτείτε να φτιάξετε ένα απλό και λειτουργικό site σε λίγες μόνο ώρες.

4. Εγκαθιστούμε το genesis framework με το child theme της αρεσκείας μας

Το genesis framework αποτελεί άλλη μια καινοτομία στη φιλοσοφία σχεδιασμού ιστοσελίδων σε WordPress. Το genesis framework δεν είναι δωρεάν και είναι ένα κόστος που μαζί με τη φιλοξενία και το όνομα δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Το genesis έρχεται με ένα βασικό child theme, αλλά μπορούμε να διαλέξουμε περισσότερα από ένα θέματα για να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε με αυτά μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Εγκαθιστούμε τα απαραίτητα WordPress plugins

Τα πρόσθετα στο WordPress είναι αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει το site μας και να αποκτήσει περισσότερες λειτουργίες από αυτές που έχει η βασική εγκατάσταση του WordPress. Μερικά πρόσθετα που θα χρειαστείτε απαραίτητα είναι τα παρακάτω:

  • WordPress SEO by Yoast: Τοκαλύτερο WordPress SEO plugin.
  • GASP: Η ιστοσελίδα σας σίγουρα κάποια στιγμή θα κατακλυστεί από spam στα σχόλια και όπου αλλού υπάρχει κενό ασφαλείας. Το GASP θα σας βοηθήσει να μην γεμίσει με άχρηστο περιεχόμενο το site σας.
  • Βackupwordpress: Η απαραίτητη εφαρμογή για back up εντός του WordPress.
  • Jetpack: Το jetpack είναι ο ελβετικός σουγιάς του WordPress με πάρα πολλά χρήσιμα εργαλεία, όπως φόρμες επικοινωνίας, ενσωμάτωση κώδικα κτλ.
  • Αlternative digg: Το καλύτερο πρόσθετο κοινοποίησης περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Wordfence: Το πιο λιτό και χρήσιμο πρόσθετο ασφαλείας για να προστατεύσετε την ιστοσελίδα σας από πιθανές επιθέσεις hackers.
  • Google Analytics for WordPress: Το στατιστικό εργαλείο της Google χρειάζεται κάποιο τρόπο για να ενσωματωθεί στο site σας και αυτός ο τρόπος παρέχεται από τον μετρ του SEO, τον Yoast.

Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε ένα e-shop θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε εγκαταστήσει το πρόσθετο woocommerce, που μετατρέπει το WordPress σε ένα πολύ λειτουργικό και σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Για το e-shop θα χρειαστούμε μερικά ακόμα χρήσιμα πρόσθετα, όπως τα woocommerce paypal express checkout gateway και woo floating cart lite, καθώς και αρκετά ακόμα για να βελτιώσουμε την εμφάνιση.

6. Δημιουργούμε τα πρώτα άρθρα και τις βασικές σελίδες

Η ιστοσελίδα μας θα πρέπει να έχει μερικά βασικά άρθρα και βασικές ενημερωτικές σελίδες όπως η φόρμα επικοινωνίας, το «ποιοι είμαστε», το site map κτλ.

7. Κοινοποιούμε την ιστοσελίδα μας στα social media

Η κοινοποίηση της ιστοσελίδας μας και των επιμέρους στοιχείων της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει διπλό σκοπό, πρώτον να αποκτήσει κοινό και επισκέπτες και δεύτερον να αποκτήσει backlinks, τα οποία θα μας ανεβάσουν στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google.

Η διαδικασία της δημοσίευσης γίνεται σε τρία απλά βήματα: γράφω ένα άρθρο για το blog μου, το δημοσιεύω στο blog μου, το κοινοποιώ στα social media. Τόσο απλά. Όλοι μπορούν να το κάνουν, επομένως όλοι μπορούν να αποκτήσουν ανάλογα με την αγορά στην οποία στοχεύουν απρόσκοπτη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα τους.


Γιάννης Διβράμης,

Web Developer,

Paramarketing.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn