rejoin ar8ro kalh synentey3hΜια πολύ συχνή ανησυχία που εμφανίζεται κυρίως σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σχετίζεται με τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Ένα πλήθος ερωτημάτων εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή που κάποιος μας καλεί για να μας κλείσει ένα ραντεβού για μια τέτοια συνέντευξη. Τι να φορέσω; Πως να πάω; Τι να πω; Τι να μην πω; Μπορώ να προετοιμαστώ κάπως;

Ας πάρουμε αυτά τα ερωτήματα και μάλιστα με ανάποδη σειρά.
Πως μπορώ να προετοιμαστώ; Ξεκινώντας από αυτό, θα απαντηθούν και τα υπόλοιπα ερωτήματα σας.

Καταρχάς θα πρέπει να ξέρω πολύ καλά τα βασικά στοιχεία της θέσης για την οποία έχω υποβάλει τα χαρτιά μου ή το βιογραφικό μου. Θα πρέπει επίσης να θυμάμαι πολύ καλά τι έχω γράψει στη συνοδευτική επιστολή που συνοδεύει το βιογραφικό που έχω στείλει. Ιδανικά, θα έχω διαμορφώσει και το βιογραφικό μου για τη θέση (έχοντας τονίσει τα πιο σχετικά στοιχεία που σχετίζονται με τη θέση για την οποία ενδιαφέρομαι).

Ως επιπλέον κίνηση θα πρέπει να αναζητήσω στοιχεία για την εταιρεία στην οποία θα πάω. Είναι καλό να βρω κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά θα μπορούσα να αναζητήσω και πληροφορίες για το συγκεκριμένο άτομο το οποίο θα μου πάρει τη συνέντευξη. Το να ρωτήσω και τους γνωστούς μου σχετικά με την επιχείρηση μπορεί να μου δώσει μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να κατευνάσει το οποιοδήποτε άγχος το οποίο μπορεί να έχω.

Στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτώ πως θέλω να παρουσιαστώ –πάντα στα πλαίσια της αυθεντικότητας χωρίς να παρουσιάσω κάτι το οποίο δεν ισχύει. Κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Ωστόσο μπορεί να αποφασίσω ότι δεν έχει νόημα να παρουσιάσω π.χ. το ενδιαφέρον μου για τις τέχνες. Αντιθέτως, σε μια θέση που θέλει δημιουργικότητα (π.χ. μια θέση σε τμήμα μάρκετινγκ) μπορεί να αποφασίσω ότι όχι μόνο θα το παρουσιάσω αλλά θα πρέπει και να το τονίσω.
Η προετοιμασία που θα κάνω μπορεί να περιλαμβάνει και μερικές εικονικές συνεντεύξεις. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να ηρεμήσω, ενώ θα με βοηθήσει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στην πραγματική συνέντευξη. Μερικές ερωτήσεις που θα με βοηθήσουν να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μερικές πιθανές ερωτήσεις για τις οποίες το να έχω μια έτοιμη απάντηση είναι βοηθητικό είναι οι ακόλουθες:

  1. Γιατί υποβάλλατε τα χαρτιά σας για τη συγκεκριμένη θέση;
  2. Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία μας;
  3. Τι μπορεί να προσφέρει η εταιρεία μας σε εσάς;
  4. Τι προσδοκάτε από μια εργασία;
  5. Ποιο είναι ένα αδύναμο στοιχείο της προσωπικότητάς σας το οποίο θα θέλατε να βελτιώσετε;
  6. Ποια είναι τα δυνατά σημεία της προσωπικότητάς σας;
  7. Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 (ή 10) χρόνια;
  8. Τι ερωτήσεις θα θέλατε να μας κάνετε;

Όταν έρθει η μέρα της συνέντευξης, ιδανικά θα πρέπει να αισθάνεστε ότι έχετε προετοιμαστεί αρκετά και ξέρετε κάποια πράγματα:

  • Για την επιχείρηση
  • Για το άτομο ή τα άτομα που θα σας πάρουν τη συνέντευξη
  • Για το μέρος της συνέντευξης
  • Για τα χαρτιά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Εδώ έρχεται και η στιγμή να αναρωτηθείτε τι θα φορέσετε. Ίσως θα πρέπει να το έχετε σκεφτεί λίγο νωρίτερα αν δεν έχετε φροντίσει να έχετε κάποια ρούχα τα οποία είναι περισσότερο smart σε εμφάνιση στην γκαρνταρόμπα σας. Η αγγλική λέξη που χρησιμοποιήσαμε (smart) σηματοδοτεί ένα στυλ το οποίο δεν είναι υπερβολικά επίσημο αλλά ούτε και καθημερινό. Συνήθως επιδιώκουμε ένα ενδιάμεσο στυλ –με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ξέρω ότι υπάρχει dress code στην επιχείρηση ή γνωρίζω ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αρκετά τυπική ή αρκετά πιο ελεύθερη. Η θέση για την οποία αιτούμαι τη θέση έχει ρόλο και εδώ, καθώς αλλιώς θα ντυθώ για μια διευθυντική θέση και αλλιώς για μια θέση βοηθού αλληλογραφίας.

Κάποια σημεία που είναι καλό να ξέρετε είναι ότι το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα είναι πολύ έντονα και συνήθως προβάλλουν μια εικόνα αυτοπεποίθησης. Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν αυτό είναι ένα σημείο της προσωπικότητάς σας το οποίο θα θέλατε να προβάλλετε ή όχι.

Σαν τελευταίο σημείο που θα ήθελα να σας υπενθυμίσω είναι να γνωρίζετε ότι όσο επιθυμείτε εσείς μια θέση εργασίας, άλλο τόσο επιθυμεί η εταιρεία ένα αξιόλογο άτομο με δυνατότητες και υπευθυνότητα που θα προσφέρει στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η ιδανική εξέλιξη είναι win-win και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη –για αυτό πρέπει να είστε σίγουρος ότι θέλετε τη θέση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα τη δεχτείτε. Να θυμάστε ότι δεν πηγαίνετε σε οποιαδήποτε θέση αλλά θέλετε μια θέση αξιόλογη που θα σας εκτιμάνε για τις δυνατότητες και για αυτό που προσφέρετε. Είναι καλό λοιπόν να θυμάστε ότι έχετε και εσείς το δικαίωμα να αρνηθείτε μια προσφορά που δεν είναι αρκετά δελεαστική προκειμένου να μη προδώσετε τη δική σας αξία και αυτό που πιστεύεται για τον εαυτό σας. Κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστεί να περιμένω λίγο περισσότερο προκειμένου να βρω την κατάλληλη θέση για εμένα (σίγουρα χωρίς να ξεχνάω το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς και τους μισθούς που παίζουν στην αγορά έχοντας ένα στοιχείο ρεαλισμού).

Ναούμ Λιώτας
Οργανωσιακός σύμβουλος
επιμορφωτής και business coach

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn