rejoin ar8ro anazhthsh metaptyxiakouΗ προετοιμασία αιτήσεων για μεταπτυχιακά είναι μία επίπονη, χρονοβόρος, απαιτητική, και πολύπλοκη διαδικασία.
Ο αυξανόμενος μάλιστα ανταγωνισμός για τις υπάρχουσες θέσεις στα καλά μεταπτυχιακά λόγω της αυξημένης τάσης για σπουδές στο εξωτερικό, την καθιστά ακόμα δυσκολότερη. Επιπλέον, η διαδικασία αίτησης δεν είναι μόνο η συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων και η συμπλήρωση της αίτησης αυτής καθαυτής, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Για να φτάσει ο υποψήφιος στο σημείο να συμπληρώνει αιτήσεις και να συλλέγει έγγραφα, συστατικές και σκορ τεστ, πρέπει πρώτα να έχει επιλέξει τα κατάλληλα προγράμματα και πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα και το σημαντικότερο.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα σημεία που πρέπει να προσέξει ο/η υποψήφιος/α καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του/της, από την έρευνα προγραμμάτων, μέχρι την αποδοχή ή όχι των προσφορών θέσεων που θα λάβει. Η παράθεση αυτών των σημείων θα γίνει με τη μορφή γενικών συμβουλών:

  • Ο χάρτης προγραμμάτων καθώς και το περιεχόμενό τους αλλάζει διαρκώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις τάσεις της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, και της οικονομίας. Επομένως, νέα προγράμματα και πανεπιστήμια έρχονται στο προσκήνιο και προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση και καινοτόμες υπηρεσίες. Άρα, γιατί να μένετε μόνο στα πανεπιστήμια τα οποία γνωρίζετε εσείς ή/και οι γονείς σας από παλιά; Σίγουρα υπάρχουν οι σταθερές αξίες, αλλά η εκπαίδευση δεν είναι ένας στάσιμος τομέας, και τα δεδομένα αλλάζουν συχνά. Ενημερωθείτε κατάλληλα και λεπτομερώς και μη στέκεστε στο όνομα που ένα πανεπιστήμιο μπορεί να είχε πριν από χρόνια.
  • Λάβετε υπόψη σας τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων βάσει εξειδίκευσης. Ένα πανεπιστήμιο μπορεί να είναι κορυφαίο σε τομέα εντελώς άσχετο με αυτό που θέλετε να σπουδάσετε εσείς. Λαμβάνουμε υπόψη τα rankings, αλλά χωρίς να τα μετατρέπουμε σε αυτοσκοπό.
  • Στο συνολικό κόστος του μεταπτυχιακού συνυπολογίστε και τα έξοδα διαβίωσης.
  • Και εννοείται και τη διάρκεια. Ένα διετές πρόγραμμα, εκτός από διπλάσια δίδακτρα, θα σας επιβαρύνει και με διπλάσια έξοδα για διαβίωση. Οπότε όταν κάποιος επιλέγει ένα μεταπτυχιακό μόνο και μόνο επειδή είναι δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν χωρίς να υπολογίζει ότι θα έχει έξοδα διαβίωσης για 2 χρόνια και μάλιστα σε πολύ ακριβή χώρα, τότε κάποιο υπολογισμό δεν κάνει καλά, εάν το βασικό κριτήριό του είναι το περιορισμένο budget.
  • Χωρίστε τις αιτήσεις σας σε ομάδες:
    1. τα προγράμματα που πρέπει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας για να σας δεχτούν,
    2. τα προγράμματα που δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά με μία πολύ δυνατή αίτηση, θα τα καταφέρετε και
    3. τα προγράμματα που εκτός απροόπτου, θα σας προσφέρουν θέση σίγουρα.
      Η διασπορά του ρίσκου θα φέρει βέλτιστα αποτελέσματα.
  • Ξεκινήστε την έρευνα νωρίς, ώστε να καταλήξετε στα προγράμματα στα οποία θα κάνετε αίτηση νωρίς. Έτσι θα δείτε τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και θα έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε και για τα τεστ που ζητούν. Οι έγκαιρες αιτήσεις τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης και βρίσκουν και τα κονδύλια υποτροφιών διαθέσιμα. Επίσης, οι αιτήσεις που υποβάλλονται νωρίς (τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος και ανάλογα τη χώρα), παίρνουν απαντήσεις νωρίς και σας αφήνουν αρκετό χρόνο για να προετοιμάσετε τη μετάβασή σας στη νέα σας πόλη και τα τακτοποιήσετε σωστά τα θέματα διαμονής.
  • Επικοινωνήστε με τα άτομα από το εργασιακό και ακαδημαϊκό σας περιβάλλον που θα σας δώσουν συστατικές επιστολές από την αρχή, για να έχετε τη συγκατάθεσή τους και όταν έχετε καταλήξει στα προγράμματα στα οποία θα κάνετε αίτηση, τότε επικοινωνείτε και πάλι για να εξηγήσετε τη διαδικασία των συστατικών επιστολών που προτιμά το κάθε πανεπιστήμιο. Ναι, σωστά, δεν δέχονται όλα τις συστατικές που γράφουν από μόνοι τους οι καθηγητές, τα περισσότερα πια έχουν δικές τους φόρμες και μάλιστα τις ζητούν και ηλεκτρονικά.
  • Η κάθε αίτηση απαιτεί ξεχωριστό personalstatement. Ένας επαγγελματίας του χώρου με εκατοντάδες αναγνώσεις τέτοιων κειμένων στο βιογραφικό του, μπορεί αμέσως να καταλάβει εάν έχετε γράψει ένα γενικό κείμενο και απλά αλλάξατε 2 λέξεις και 2 επωνυμίες ή εάν αφιερώσατε χρόνο και σκέψη αποκλειστικά για το «δικό του» πρόγραμμα. Το ποιο προτιμά είναι ευνόητο.
  • Φτιάξτε ένα προσεγμένο χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο για να υποβάλλετε τις αιτήσεις εγκαίρως, αλλά και για να πάρετε απαντήσεις σε κοινή περίοδο. Το δίλημμα του να απαντήσετε θετικά στην 3η σας επιλογή ή να την απορρίψετε περιμένοντας κι άλλο απάντηση από την 1η επιλογή, είναι πολύ επιβαρυντικό και ένα ρίσκο που μπορείτε να αποφύγετε.
  • Μην μιλάτε για υποτροφίες πριν καν ξεκινήσετε μία αίτηση. Κανείς δεν θα μιλήσει ανοιχτά για τέτοια θέματα σε κάποιον που δεν έχει δείξει ακόμα ότι σκέφτεται σοβαρά το εν λόγω πρόγραμμα.
  • Υπολογίστε και το ενδεχόμενο να μην πάει καλά το τεστ που σας ζητάει το πρόγραμμα της επιλογής σας, οπότε να χρειαστείτε άλλο ένα μήνα τουλάχιστον για να εξεταστείτε ξανά.
  • Αιτήσεις σαφώς και μπορείτε να κάνετε σε πολλά προγράμματα πριν πάρετε το πτυχίο σας (με την μέχρι τότε αναλυτική βαθμολογία) και χωρίς τα σκορ GMAT, TOEFL, IELTS.
  • Ιεραρχείστε τα «θέλω» και τις ανάγκες σας. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που επιλέγετε ένα μεταπτυχιακό και ποια η βαρύτητά τους; Μόνο εάν είστε σίγουροι για το γιατί θέλετε ένα μεταπτυχιακό και τι περιμένετε από αυτό, θα μπορέστε να επιλέξετε τα κατάλληλα, γιατί το κάθε πρόγραμμα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Συν τοις άλλοις, για την τελική σας επιλογή, μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστείτε σε κάποιους τομείς. Σας ενδιαφέρει το όνομα; Τα rankings; Το περιεχόμενο; Τα δίδακτρα; Η ύπαρξη πρακτικής; Η τοποθεσία; Η σχέση με συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας; Η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των φοιτητών που γίνονται δεκτοί; Η φήμη του προγράμματος στην Ελλάδα; Καλά προγράμματα υπάρχουν πολλά, αλλά το ζητούμενο είναι να επιλέξετε τα καταλληλότερα για ΕΣΑΣ.
  • Προετοιμαστείτε σοβαρά και σωστά. Είναι κρίμα μία τόσο μεγάλη επένδυση σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια, να μην ξεκινήσει καλά, επειδή υποτιμήσατε τη δυσκολία της ή επειδή υπερτιμήσατε το προφίλ ή/και τις δυνατότητές σας.

Αυτές είναι μερικές μόνο γενικές συμβουλές για την προετοιμασία αιτήσεων για μεταπτυχιακά. Εμείς ως Admitted–Σύμβουλοι Εκπαίδευσης σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη και παραμένουμε στη διάθεση όλων για περαιτέρω ερωτήσεις και εξατομικευμένες πια συμβουλές και προτάσεις.

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ΜΒΑ
Education Consultant
Director of Admitted! Education Consultants and Advisors

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn